Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Bokros: Magyarország felett áll az idő

Magyarország a XXI. század első évtizedét elvesztegette gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából, mostantól viszont szükség van a változásokra.
Erről Bokros Lajos, az MDF listavezetője beszélt Dávid Ibolyával, a párt elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján, Budapesten az Időkeréknél szerdán. Az építménynek Bokros szerint kettős értelme van: egyrészt a közpénzek folyamatos pazarlására emlékeztet, másrészt, hogy áll az idő Magyarország felett.

Dávid Ibolya a Magyarország uniós csatlakozásának alkalmából felállított Időkereket a kapkodó és nagyon drága kormányzati munka szimbólumának nevezte. Az MDF elnöke úgy fogalmazott: talán csak ebben a homokórában van annyi homokszem, ahány gigantikus ötlettel az MSZP-SZDSZ kormány előállt az elmúlt évek során. Kiemelte a 2002-ben megszavazott 100 napos programot, a 2005-ös Száz lépés programot, a 2006-os Új Magyarország kormányprogramot, az Úgy egyensúly programot, valamint 2007-ből a Szembenézést, az Öt zászlóshajó programot és az úgynevezett Tisztasági csomagot. Ahogyan az Időkerék is csak 2004. május 2-ig volt érdekes a kormánynak, úgy az ország vezetése kapcsán sem volt soha hosszú távú elképzelése - jegyezte meg Dávid Ibolya.

2006-ban kipukkadt a kormányzati ígérethalmaz, és félő, hogy ugyanígy lepleződik le a fideszes demagógia a következő választás után - mondta a pártelnök. Az MDF az átgondolatlan és populista politika ellen dolgozik, és józan, reformpárti, reális politikát kínál - közölte.

Bokros Lajos szerint kettős értelme van az '56-osok terén álló Időkeréknek: egyrészt a közpénzek folyamatos pazarlásának, másfelől pedig annak szimbóluma, hogy Magyarország felett megállt az idő. Működnie kellene, de ugyanúgy áll, ahogy Magyarország felett az idő - fogalmazott. Az MDF listavezetője úgy látja, hogy gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából Magyarország elvesztegette a XXI. század első évtizedét, a következő felét azonban nem szabadna. A volt pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában - ahol már bevezették az eurót - részt vett a reformok kidolgozásában. Mint mondta: "szerény eszközeit" felajánlja Magyarországon és az uniós színtereken is.

A listavezetők vitájáról szóló kérdés kapcsán Bokros Lajos azt mondta: a pénteki időpont miatt nem lesz elég hatékony a vita, mivel nem tudnak majd egymásra érdemben reflektálni. A listavezető ugyanakkor bízik abban, hogy az emberek megismerik a pártok elképzeléseit, programjait, hogy ezek alapján szavazzanak vasárnap.

A listavezetők vitáját pénteken 12 órakor tartják a Magyar Televízió új székházában. A köztévé valószínűleg délután, vagy este tűzi műsorára a megmérettetést.

Olvasóink írták

 • 7. Luckatosh 2009. június 04. 01:23
  „Bokrostol jobb beszedet vartam, hihetetlen hogy ez a homokora ennyire b...za a csoret! :-)”
 • 6. comet 2009. június 03. 18:40
  „4.- elég felszínesen idézgetsz "A lakosségi megszorítások tekintetében meg rendesen túllőne a célon, ami önmagában bénítaná a gazdaságot" ezt írtam én. Racionális megszorításokra szükség van csak nem mindegy hogy milyenekre. Az országot meg nem a "léhűtő cigányok és nem cigányok" juttatták ide hanem a léhűtő dilettáns politikusok akik bár képtelenek az ország irányítására, de ugyanígy képtelenek a hatalom átadására is. Az ország a rendszerváltás óta gurul lefelé a lejtőn, és a rendszerváltás óta ugyanaz a garnitúrúra tolong a ´vályú´ körül egymást váltogatva. A kettő dolog összefügg.
  Mind Gyurcsány Ferenc, mind Bajnai Gordon kétes ügyletekkel, partenereik becsapásával gyarapodtak, amiért a magyar Btk szerint is bíróság előtt kellett volna felelniük. Mindkét szélhámost súlyos felelősség terheli az ország gazdaságának és erkölcsiségének lezüllesztésében. Hogy ezt te nem tudod, vagy nem akarod tudni az a te dolgod, meg az is hogy ezeknek a szekerét tolod. Gondolom te jól jártál velük.”
 • 5. KamuNeni 2009. június 03. 18:30
  „"Bokros: Magyarország felett áll az idő" Ez nem igaz mert MO-n vissza fele megy az ido a fejlodeshez viszonyitva.”
 • 4. Logaritmus 2009. június 03. 17:54
  „2. hozzászólás comet: "A lakosségi megszorítások ... önmagában bénítaná a gazdaságot. "

  Elég felszínesen látod a világot. A lakossági gázár támogatás megszüntetése megszorítás, de éppen nem bénítja meg a gazdaságot, sőt rengeteg pénzt hagy a költségvetésben amiből lehet más adót csökkenteni, a lakosságot takarékosságra vagy éppen nyílászáró cserére ösztönzi ami éppen erősíti a gazdaságot. :)
  Vagy: megszorítás a GYES három évről 2 évre csökkentése de ha éppen ettől fogják vissza a gyerekszámot a léhűtő cigányok és nem cigányok, akkor a gazdaság jól jár, és én is, mint adófizető hiszen a pénzem nem léhűtőkre megy el, és egyáltalán nem bánom az ilyen "megszorításokat" sőt sajnálom, hogy 20-30 éve ehhez senki nem mert hozzányúlni.”
 • 3. Logaritmus 2009. június 03. 17:51
  „"ugyanígy lepleződik le a fideszes demagógia a következő választás után"

  Szerintem már most lelepleződött. El kell olvasni a fideszes Jövőkép c. programot, Járai, Matolcsy, stb. írták és Orbán Viktor mutatta be pár hete. Ingyen le lehet tölteni a netről. Szó van benne az SZJA csökkentése mellett az ÁFA emelésének szükségességéről, a vagyonadó bevezetéséről, stb.”
 • 2. comet 2009. június 03. 17:46
  „a pazarlás felszámolásában Bokros nem lenne elég radikális, mert az azt okozó összefonódásoknak része. A lakosségi megszorítások tekintetében meg rendesen túllőne a célon, ami önmagában bénítaná a gazdaságot. A lakosság megerősítése tekintetében meg szinte semmijen elképzelése sincs, holott ez lenne a sarkalatos pont, ettől erősödne az ország.
  Magyarországon gyarmati termelési struktúrákat hoztak létre IMF ajánlások alapján, pont a Bokros féle ´szakemberek´ közreműködésével. Magyarországon valóban megállt az idő, és addig állni is fog amíg azok az egymást váltogató dilettáns Bokroshoz hasonlóan leszerepelt ´reformerek´ szóhoz jutnak, akik elhiteteik hogy pénzügyi megszorításokkal korrigálni lehet a szabadrablást, a kótyavetyélést, a korszerűtlen elnyomó jellegű termelési és társadalmi struktúrákat.”
 • 1. achilleus 2009. június 03. 17:32
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/bokros_lajos_szerint_az_eu-nak_is_fel_kell_zarkoznia/2101114/
  Hozzászólások száma: 0
  Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több magyar fizet kenőpénzt

Egyre több magyar fizet kenőpénzt, aminek nagy részét az egészségügyben hagyják - ez derül ki a… Tovább olvasom