Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Bomba Budapesten: 16 ezer embert érint az evakuálás

Hatástalanították és hamarosan elszállítják a tűzszerészek a IX. kerületi Vaskapu és Tóth Kálmán utca kereszteződésében hétfőn talált két tonnás II. világháborús bombát. A terület lezárását fél hét körül oldották fel, így mindenki elkezdhet visszatérni otthonába. Egész éjszaka és reggel is rendőrök fognak járőrözni a környéken.
A rendőrség és a polgári védelem emberei kedd délután háromnegyed 5-re fejezték be a kiürítést, így a tűzszerészek munkához láthattak. A rendőrség cáfolja, hogy erőszakot alkalmaztak a kiürítés közben.

Összesen 16 ezren vannak bejelentve arra a területre, amelyet a hétfőn talált bomba miatt ki kell üríteni - tájékoztatott a ferencvárosi alpolgármester. Bánsághi Tamás hozzátette: a lezárt területre legkorábban csak az esti órákban lehet visszatérni, miután sikerül hatástalanítani a robbanószerkezetet. Az idős és beteg embereket a környező iskolákban és kórházakban helyezik el.

A tűzszerészek elsődleges vizsgálatai alapján kitelepítik a Ferenc körút Boráros tér felőli oldalán, a Tűzoltó utcában, a Fehérholló utcában, a Könyves Kálmán körút, a Koppány utca, és a Kvassay út bevezető szakaszán lakókat. Nem maradhatnak az épületekben a Lágymányosi híd budai hídfője, az Egyetemi Központ első épületsora és a Boráros tér által körülhatárolt területen lakók sem.

450 rendőr segít a kiürítésben

Újabb rendőrök érkeznek, hogy a Ferencvárosban megtalált II. Világháborús bomba miatti kitelepítésben segítsenek. Az egyenruhásokat a fővárosi kerületekből vezénylik át, így hamarosan már körülbelül 450 rendőr fog segédkezni a kiürítésben - mondta Illés Hilda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának helyettes-vezetője.

A kitelepítés reggel 9 órakor kezdődött, a tömegközlekedést annak befejezéséig fenntartják - mondta az alpolgármester. A területen 16 ezer lakó van bejelentve, ám többségük valószínűleg nyaral, vagy a munkahelyén tölti a napot. Bánsághi Tamás hozzátette: kétezer idős, beteg ember elhelyezését kell megoldaniuk. Az ágyhoz kötött, nehezen mozgó lakókat mentővel szállítják a Szent István Kórházba, ahol a lezárás idejére elhelyezik őket. Azokat, akik kénytelenek elhagyni otthonaikat, de nincs hova menniük a Bakáts téri és a Telepy utcai általános iskolában helyezik el. A helyi polgári védelem összesen 400 ágyat szállított ezekre az átmeneti szállásokra.

A lezárt zónában az üzletek és hivatalok egész nap zárva lesznek. A környéken működő három kórház (Szent László Kórház, Szent István Kórház és a Tűzoltó utcai Gyermekklinika) azonban továbbra is fogadja a betegeket.

Az alpolgármester azt kéri az otthonukat elhagyóktól, hogy vigyék magukkal a szükséges gyógyszereiket, irataikat és készpénzt, de ne feledkezzenek meg háziállataikról sem. A lezárt lakásokat rendőrök őrzik majd. A kijelölt zónában senki sem maradhat, a rendőrség akár kényszerrel is kiköltöztetheti azokat, akik maradni szeretnének.

16 ezer embert érint az evakuálás. Fotó: Nagy Attila / Index.hu
A főváros pesti és budai oldalán is lesznek kitelepítések.
Fotó: Nagy Attila / Index.hu

A járműforgalom elől az Illatos út - Soroksári út - Boráros tér - Ferenc körút - Üllői út által körülhatárolt területet zárják el úgy, hogy a Petőfi híd, a Ferenc körút, az Üllői út és az Illatos út mindkét irányból járható marad. Közlekedni a Lágymányosi hídon sem lehet majd és a csepeli hév sem jár.

A rendőrök kedd reggel 9 órakor kezdték meg a kiürítést. Az érintett területen a BKV több járata is közlekedik, a közlekedési társaság szakemberei szintén kedd reggel egyeztetnek majd a rendőrséggel és a tűzszerészekkel arról, hogyan változik a menetrend. A tűzszerészek csak akkor látnak munkához, ha a rendőrök végeztek a kiürítéssel.

Elkezdődött a terület lezárása

A rendőrség elkezdte lezárni a járműforgalom elől azt a területet, ahol hétfőn este egy kéttonnás második világháborús bombát találtak. A kiürítést csak azután kezdik el, hogy a forgalom teljesen megszűnt a körzetben.

Mátészalkán is bombát találtak

Bombát találtak a mátészalkai kórháznál kedden. Az intézmény területén építkeznek, és árokásás közben fordult ki a földből a vélhetően második világháborús szerkezet. Az építkezést leállították, a helyszínt rendőrök biztosítják - mondta el Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság helyettes sajtóreferense. A kórházat egyelőre nem ürítették ki, jelenleg a tűzszerészeket várják.

A lezárásban, a terület kiürítésében és az üresen hagyott ingatlanok védelmében csaknem 350 rendőr, valamint 200-250 polgárőr, polgári védelmi szakember és más társszervek képviselői vesznek részt - erről a IX. kerületi rendőrfőkapitány adott tájékoztatást a helyszínen. Béres László hozzátette: remélhetőleg 3-4 óra alatt sikerül befejezni a környéken lakók ideiglenes kitelepítését. A különböző hatóságok emberei csoportosan járőröznek majd. Az idős, beteg embereket kisbuszokkal és mentőautókkal szállítják el otthonaikból. A kitelepítés csaknem 16 ezer embert érint a környéken.

A hatóságok a Ferenc körút Boráros tér felőli oldalán, a Tűzoltó utcában, a Fehérholló utcában, a Könyves Kálmán körút, a Koppány utca, és a Kvassay út bevezető szakaszán lakókat telepítik ki. Nem maradhatnak az épületekben a Lágymányosi híd budai hídfője, az Egyetemi Központ első épületsora és a Boráros tér által körülhatárolt területen lakók sem.

Korlátozták a tömegközlekedést

Korlátozták a buszok, villamosok és a HÉV közlekedését a Ferencvárosban talált bomba miatt. A BKV járatai csak a lezárt terület határáig járnak. A zónába csak utasok nélkül mennek be a tömegközlekedési eszközök, majd segítenek a lakók elszállításában mondta el Kiricsi Karola, a BKV szóvivője.

A Ferenc körút - Üllői út - Könyves Kálmán körút - Gyáli út - Illatos út - Soroksári út által határolt területen nem közlekednek a BKV járművei. A buszok közül a 2-es villamospótló, valamint a 12-es, 23-as, 23-as gyors, 54-es, 55-ös, 81-es, 103-as, 179-es és a Ferenc busz közlekedését korlátozták. A villamosok közül az 1-es, 2-es, 24-es, 30-as és a 30A jelzésűek forgalmát érinti a lezárás. Rövidebb útvonalon jár a csepeli és a ráckevei HÉV is, előbbi nem áll meg a Lágymányosi hídnál.

16 ezer embert érint az evakuálás. Fotó: Nagy Attila / Index.hu
16 ezer embert érint az evakuálás.
Fotó: Nagy Attila / Index.hu

A rendőrség hétfőn délelőtt 10 órakor kezdte lezárni a járműforgalom elől azt a területet, ahol hétfőn este egy kéttonnás második világháborús bombát találtak. A kiürítést csak azután kezdik el, hogy a forgalom teljesen megszűnt a körzetben.

A honvédelmi miniszter a helyszínen tájékozódott

Rendkívül nagy az a II. világháborús bomba, amelyet a Ferencvárosban találtak, és komoly munkájuk lesz a tűzszerészeknek - mondta a helyszínre látogató honvédelmi miniszter az újságíróknak. Szekeres Imre ismertette a bomba hatástalanításának menetrendjét is.

A lakók háromnegyedét telepítették már ki

A Vaskapu és Tóth Kálmán utca kereszteződése körül meghúzott 1 kilométer sugarú területről folyamatosan telepítik ki az ott lakókat a világháborús bomba miatt. Idáig az embereknek a háromnegyedét telepítették ki - pontosította a korábban kiadott adatokat Illés Hilda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályának helyettes vezetője.

Amint befejeződik a terület teljes kiürítése, a tűzszerészek kiszabadítják a bombát, ami úgy tűnik, hogy egy beton talapzatba ágyazódott be. Ezután megállapítják a robbanószerkezet típusát, majd hatástalanítják.

A rendőrség hétfőn délelőtt 10 órakor kezdte el lezárni a járműforgalom elől azt a területet, ahol hétfőn este egy kéttonnás második világháborús bombát találtak. A kiürítést csak azután kezdik el, hogy a forgalom teljesen megszűnt a körzetben.

A lezárásban, a terület kiürítésében és az üresen hagyott ingatlanok védelmében csaknem 350 rendőr, valamint 200-250 polgárőr, polgári védelmi szakember és más társszervek képviselői vesznek részt. A korlátozás az esti, de akár az éjszakai órákig is elhúzódhat. Addig senki sem léphet be a lezárt területre.

A betegeket folyamatosan szállítják el

A mentők folyamatosan szállítják el a beteg, ágyhoz kötött embereket abból a zónából, amelyet egy kéttonnás II. világháborús bomba miatt ürítenek ki - mondta kedden az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál hozzátette: egyelőre nem kaptak sürgős riasztást a lezárt területről. A Vágóhíd utcai tűzoltóság épületénél egy vészhelyzeti rohamsátrat is felállítottak, ahol szükség esetén akár 100 embert is el tudnak látni.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter is a helyszínen kért tájékoztatást a kiürítésről. Draskovits Tibor felajánlotta a kormány segítségét, és egy közvetlen telefonvonalat kért, hogy folyamatosan tudjon tájékozódni a helyzetről. A szakminiszter szerint a környéken mindenki biztonságban érezheti magát.

Légtérzár a Ferencváros fölött

Légtérzárat rendelt el a Ferencvárosban megtalált második világháborús bomba miatt kiürített terület felett Bozsó Zoltán, a Fővárosi rendőrfőkapitány rendészeti helyettese. Az intézkedésre a biztonság érdekében volt szükség - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályának helyettes vezetője.

lllés Hilda leszögezte, tévesek azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy a rendőrség erőszakot alkalmazna a kiürítés közben, mindössze akkor törnek fel ajtót, hogyha feltételezhető, hogy a lakásban magatehetetlen személy van. A kitelepítés továbbra is 75 százalékos, azaz az emberek háromnegyede hagyta el eddig otthonát.

Újabb befogadóhely nyílt - 80 százalékos a kitelepítés

Újabb befogadóhelyet nyit a katasztrófavédelem a Ferencvárosban megtalált második világháborús bomba miatt kitelepítetteknek. Délután három órától így már a két kilencedik kerülti általános iskola mellett a József Attila lakótelepen lévő Lobogó utcai intézménybe is mehet, aki nem tud hazamenni.

Közben már a rendőrök is odaszállítják az ápolásra szoruló vagy korlátozott mozgásképességű főként idős embereket. 200-250 férőhely áll rendelkezésre. A Telepi utcai általános iskolában jelenleg 260-an, míg a Bakáts téri intézményben 165-en vannak, ezek és az új befogadóhelyen is kapnak vizet, illetve ételt az odaszállítottak -mondta el újágírók előtt Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője.

Illés Hilda a BRFK kommunikációs osztályának helyettes-vezetője közben azt közölte, hogy már 80 százalékos a kiürítés és folyamtosan érkeznek újabb rendőrök, hogy segítsenek a munkában. A Mester, Fehér Holló, Vághíd, Haller és Üllői út által határolt terület már teljesen kirürült és a többi területeken is zajlik a kitelepítés.

Olvasóink írták

 • 7. niep 2008. július 30. 00:45
  „Hatástalanították: Ja, vagy 60 éve. Se gyutacs, se töltet nem volt benne”
 • 6. Mil 2008. július 29. 20:56
  „Én azt nem értem, saját felelősségre miért nem lehet ott maradni. Ha felrobban, akkor így járt. De nem nagyon szoktak ezek felrobbanni, én legalábbis még nem hallottam ilyenről.”
 • 5. A bombagyáros Tomcat kell most! 2008. július 29. 14:00
  „.”
 • 4. Emberke 2008. július 29. 13:30
  „Jól megszórtak bennünket. Sőt, túl vagyunk fűszerezve....”
 • 3. exluzer 2008. július 29. 12:45
  „Az igazságügyi és rendészeti miniszter is a helyszínen kért tájékoztatást a kiürítésről. Draskovits Tibor felajánlotta a kormány segítségét, és egy közvetlen telefonvonalat kért, hogy folyamatosan tudjon tájékozódni a helyzetről.

  Nincs neki mobil telcsije, de gáz!
  Nekem van egy cuki pink ami már nem kell, az, oda adom ha talizunk..”
 • 2. k 2008. július 29. 12:42
  „Kicsit részletesebben és képekkel
  http://index.hu/politika/bulvar/bmbfrc7679/

  almasándor :)
  Ha akarsz tudsz írni levelet a szerkesztőnek!
  Itten: A+,A-, vmi, nyomtató, és a boriték amire rá kell kattintani.”
 • 1. almasándor 2008. július 29. 12:36
  „Tisztelt szerkesztő, tördelő vagy valaki a DM-nél!
  Senkinek sem tünik fel, hogy többször ismétlődnek a mondatok az írásban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéttonnás bombát találtak Budapesten

Kéttonás vagy lehet, hogy annál is nagyobb az a második világháborús bomba, amelyet hétfő este… Tovább olvasom