Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Borovszky ügye újra a másodfokú bíróság előtt

Újra másodfokra, a Fővárosi Ítélőtábla elé kerül a vesztegetéssel vádolt volt esélyegyenlőségi főosztályvezető, Borovszky Tímea ügye a armadfokon eljáró Kúria keddi döntése értelmében.
A korábbi Oktatási és Kulturális Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóságának főosztályvezetője egyik beosztottjának akart - még 2008-ban - 50 ezer forintos fizetésemelést elérni, ám ezt Hiller István akkori oktatási és kulturális miniszter megtagadta.

A vád szerint a nő ekkor arra kérte Nagy Attilát, a Katapult Mentorprogram igazgatóját, hogy a minisztérium által folyósított állami támogatásból - az elmaradt fizetésemelés ellensúlyozására - adjon át titokban 600 ezer forintot a munkatársnak, K. Anikónak. Borovszky Tímea azonban tagadta, hogy erre kérte volna négyszemközt a programigazgatót; a két, egymásnak ellentmondó állítást az eljárás során egyikük sem tudta bizonyítani, a meghallgatott tanúk pedig csak a felek korábbi elmondását tudták felidézni.

A Fővárosi Bíróság 2010 májusában bűnösnek találta Borovszky Tímeát, és két év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly szeptemberben felmentette őt a vád alól. A vesztegetési ügy így kerülhetett - a két, egymástól eltérő ítélet miatt - a harmadfokon eljáró Kúria (a másodfokú ítélethozatal idején még Legfelsőbb Bíróság) elé.

A Kúria pedig most azért helyezte hatályon kívül a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét és azért utasította azt új eljárásra, mert szerinte a másodfokú bíróság nem foglalkozott az ügyben meghallgatott három tanú vallomásainak hitelességével.

A Kúria döntése értelmében ugyanaz a másodfokon eljáró bírói tanács lesz köteles lefolytatni a megismételt eljárást. Ha pedig a Fővárosi Ítélőtábla a korábbihoz hasonló - az elsőfokú ítélettől eltérő - döntést hoz, akkor az ügy ismét a Kúria elé kerülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: 2012 a katasztrófa éve Budapesten

Az MSZP fővárosi szervezete szerint 2012 a "budapesti katasztrófa éve", minden budapesti a saját… Tovább olvasom