Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

BTT: megtéveszti a fogyasztókat a Négy Mancs

A terméktanács kéri, hogy a GVH indítson versenyfelügyeleti eljárást és haladéktalanul tiltsa el az alapítványt a kifogásolt tevékenységektől.
Bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) a Négy Mancs (NM) Alapítvány ellen a Baromfi Termék Tanács (BTT), mert szerintük a Négy Mancs "lejárató-lobbista kampányával" megtéveszti a fogyasztókat és tisztességtelen piaci magatartást valósít meg - közölte a terméktanács szerdán.

A terméktanács kéri, hogy a GVH indítson versenyfelügyeleti eljárást és haladéktalanul tiltsa el az alapítványt a kifogásolt tevékenységektől. A magyarországi baromfiágazati szereplőknél “betelt a pohár a Négy Mancs jelentős gazdasági károkat okozó, szakmaiatlan működése miatt, amely teljes mértékben ellentétes alapítványi minősítésével is" – hangsúlyozza a terméktanács.

A BTT reméli, hogy mostani bejelentése nyomán akár európai uniós szintű versenyfelügyeleti eljárás is kezdődhet a bécsi központú alapítvánnyal szemben - derül ki a közleményből.

"Bár a Négy Mancs névlegesen állatvédelmi-állatjóléti célok megvalósítására törekszik,valójában lobbista-lejárató kampányokat folytat" – vélekedik GVH-beadványában a BTT. A terméktanács szerint az alapítvány azzal a céllal működik, hogy a magyar termelőket a kül- és a belpiacokon ellehetetlenítse, a kiváló minőségű magyar baromfitermékek értékét csökkentse és a nemzetközi versenyben a magyar termelőknek versenyhátrányt okozzon.

A terméktanács kifejti, hogy az alapítvány 2008 óta a magyar baromfiágazatról "folyamatosan valótlan tartalmú cikkeket és közleményeket hoz nyilvánosságra, amelyekkel a fogyasztókat és az üzletfeleket egyaránt megtéveszti". Úgy vélik, hogy az NM tevékenysége miatt a magyar termelők mára jelentős piacokat veszítettek el, forgalmuk pedig számottevően csökkent .

Példaként említik, hogy a vezető baromfiipari vállalkozásának számító szentesi Hungerit Zrt. 2008-ban csaknem 200 munkavállalót volt kénytelen elbocsátani és üzemében gépsorokat állított le, mivel az alapítvány közleményeinek hatására több magyar és németországi élelmiszerlánc visszamondta megrendeléseit.

A közelmúltban pedig az alapítvány aktivistái egy kölni vásáron osztogattak "uszító hangvételű, megtévesztésre alkalmas szórólapokat", amelyekkel a kiállítás közönségét a magyar termékek ellen hangolták - olvasható a terméktanács közleményében.

A Baromfi Terméktanács kifejti: az NM - "a tradicionális magyar libatömést és tollszedést támadó, elmúlt évekbeli sorozatos lejárató kampányok után" – a napokban a magyarországi tojáságazatot vette célba a tojótyúkok 2012. január elsejétől esedékes kötelező európai uniós ketreccseréje kapcsán.

A terméktanács szerint a szervezet működése teljes mértékben ellentétes alapítványi minősítésével is, így magyarországi létjogosultsága is megkérdőjelezhető. Ezért a BTT a közelmúltban a Négy Manccsal szemben törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a Budapesti Főügyészséghez, a Hungerit Zrt. pedig korábban – jó hírnevéhez fűződő jogainak megsértése miatt – a Fővárosi Bíróságon indított kártérítési pert az NM ellen.

Emlékeztetnek arra, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szintén az ügyészséghez fordult a Négy Mancs kifogásolható gazdálkodása miatt, majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is adóvizsgálatot indított az alapítványnál.

Olvasóink írták

 • 7. KamuNeni 2011. december 15. 09:05
  „A 4 mancs egyebkent is a egy psychopath-bol all.”
 • 6. bánki 2011. december 15. 08:21
  „Kiemelten közhasznú !

  Jó nagy rendet kéne vágni az alapítványok és a kamú egyházak között!”
 • 5. Egyolvasó 2011. december 15. 05:59
  „1. igazságkereső 2011.12.14. 21:01
  A hozzászólásodban leírtad a választ is, miszerint: Szándékos károkozás, osztrák üzleti érdekek miatt elárulni a magyar és komoly export lehetőséget,munkahelyek megszüntetésének következményei....
  És mivel ez nem egy magyar szervezet így ők azt csinálnak a magyarokkal amit csak akarnak, hozzáteszem mindezt TÖRVÉNYESEN POLITIKAI KÉPVISELŐK SEGÍTSÉGÉVEL.
  Mert ha nem így volna már régen be-(ki)tiltották volna őket az országból, ugyan úgy mint ahogy a működésüket már egy pár országban nem engedélyezik.”
 • 4. Beroesz 2011. december 15. 05:39
  „A négy mancs egy nemzetbiztonsági probléma, amely több száz magyarországi termelő megélhetését fenyegeti és jelentős adóbevétel-kiesést okozott már eddig is főként olyan rurális térségekben, ahol eddig sem volt sok. Szép dolog az állatvédelem, de az autóba ragadt fenekű, kicicomázott városi lánykák (Juszt László műsorában láthatóak voltak) ne nagyon dumáljanak bele, hogy a tanyavilágban miből akarnak megélni az emberek! Teljesen egyetértek azzal, hogy a szervezet működését az összes törvényes adminisztratív eszközzel akadályozzák. Ha kell, akkor naponta be kell őket rendelni adategyeztetésre, jegyzőkönyvek bemutatására.”
 • 3. Tömeg 2011. december 14. 23:17
  „Sajnos eredményesen dolgoznak. Az idén először sehol nem találtam magyar libát az üzletekben. csak Német liba van,ami persze kb háromszor annyiba kerül. Remélem megkapják méltó büntetésüket!”
 • 2. .suhym. 2011. december 14. 21:47
  „""Bár a Négy Mancs névlegesen állatvédelmi-állatjóléti célok megvalósítására törekszik,valójában lobbista-lejárató kampányokat folytat" - vélekedik GVH-beadványában a BTT."

  Sajnos a "vélekedés" nem elég, bizonyítani kell!
  Hajrá!”
 • 1. igazságkereső 2011. december 14. 21:01
  „Miért nem lehet ennek a Négy Mancsnak"kitekerni a nyakát"?Szándékos károkozás, osztrák üzleti érdekek miatt elárulni a magyar és komoly export lehetőséget,munkahelyek megszüntetésének következményei miatt még büntetőeljárást is lehet indítani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Besokallt˝ a kamionos - három autónak nekiütközött

A feltehetően szlovén rendszámú jármű sofőrje által okozott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei balesetben… Tovább olvasom