Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Budaházy-ügy: visszavonta vallomását az egyik vádlott

Az egyik vádlott magára és társaira is terhelő, a vádbeli terrorcselekményeket részletesen feltáró, Budaházy György elsőrendű vádlott vezető szerepére is kiterjedő nyomozati vallomásának ismertetésével folytatódott a terrorcselekmények vádjával indult büntetőper a Fővárosi Bíróságon pénteken. Órákkal később a tárgyalás végén azonban a vádlott, illetve védője jelezte, hogy nem tartja fenn ezeket a vallomásokat. A per májusban folytatódik.
A 11. rendű vádlott a bíróság előtt nem kívánt vallomást tenni, de a bíró által órákon át ismertetett nyomozati iratokból kiderült, hogy korábban az ügyészek előtt többször is hosszan, részletesen beszámolt az évekkel ezelőtti Molotov-koktélos támadásokról kormánypárti országgyűlési képviselők ingatlanai, kormánypártok irodái, illetve melegbárok ellen.

Az ismertetett vallomás szerint Budaházy egyszer felvetette Fidesz-irodák megtámadását is, de azt a többiek nem támogatták, mire akkor az elsőrendű vádlott annyit mondott: "Akkor azt most még nem."
A vallomásból kibontakozó hierarchikus szervezet csúcsán a "katonai parancsnokság", azaz Budaházy állt, azután következtek az egyes sejteket vezető "tizedesek", végül a "katonák".

A vádlott vallomása szerint a Magyar Szigetről, illetve nemzeti rendezvényekről ismerte egyes vádlott-társait, ott toboroztak "katonákat", "szakértőket" és "támogatókat". A toborzáson részt vett Toroczkai László - a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke -, akivel egyébként nem volt felhőtlen Budaházy kapcsolata, mert úgy vélte, hogy Toroczkai László "pártoskodik".

Budaházy a vádbeli időszakban - azaz 2-4 éve - az ismertetett vallomás szerint egyaránt gyűlölte az akkori kormányzó és ellenzéki pártokat, de még az akkor parlamenten kívüli Jobbikot, illetve a Magyar Gárdát is.
A vádlott a toborzás nyomán jelentkezett a Budaházy vezette szervezethez, majd részt vett fizikai kiképzéseken, erőnléti edzéseken Diósdon, és egy vidéki tanyán, ahol gyakorolták a Molotov-koktél használatát is. Budaházy mutatta meg embereinek a Molotov-koktélok készítését, és egyik társával ő szerezte a robbanóanyagokat.
A vádlott féltucatnyi végrehajtott, illetve esetenként az utolsó pillanatokban meghiúsult Molotov-koktélos támadásban vett részt, majd vallomásában ezekről aprólékosan beszámolt az ügyészeknek. Volt, amikor belvárosi melegbárt gyújtottak fel, volt, amikor XVI. kerületi pártirodát támadtak, de volt olyan is, amikor ceglédi vagy miskolci országgyűlési képviselő otthona volt a célpont.

A melegbárba szándékosan késő este, zárás után dobta be a benzines palackokat négy vádlott, ugyanis Budaházy a felkészüléseken beszélt arról, hogy lehetőleg ne okozzanak személyi sérülést.

A vádbeli terrorszervezet anyagi alapjairól a vádlott csak annyit tudott, hogy voltak támogatók, Budaházy pedig időnként "benzinpénzt" fizetett.
A bűnbánó vádlott egy 35 éves, Nagyváradon született, Magyarországon élő román-magyar állampolgárságú főiskolai végzettségű feleségével gyermekét nevelő gyógytornász, aki vallomása szerint Budaházy egyik tizedese volt, de már "nagyon megbánta" tetteit. Nem érti, miként kerülhetett az elsőrendű vádlott "bűvkörébe", és az "előzetes letartóztatás hozta meg benne a teljes szakítást Budaházyval".

A nyomozati vallomás szerint Budaházy törekedett arra, hogy minden embere csináljon valami "disznóságot", hogy azután már ne tudjon vallani a hatóságoknak, amikor pedig néhány társuk rendőrkézre került, az elsőrendű vádlott arról beszélt "katonáinak", hogy "mindenki tudja, mi vár rá, ha eljár a szája", és "mindenki gondolja meg, mit mond, mert mindenkiről tud mindent".

Amikor utoljára találkozott a vádlott szabadlábon Budaházyval, a "katonai parancsnok" azt mondta: "Úgy éljük az életünket, hogy minden nap egy ajándék!"

A nyomozati vallomás ismertetését követő tárgyalási szünetben a hallgatóságból fennhangon odaszóltak a bűnbánó vádlott felé: "Megtalálunk!"

Pénteken a beismerő, másokat is terhelő nyomozati vallomások ismertetése előtt több vádlott, illetve védő szóvá tette, hogy álláspontja szerint ebben az ügyben a szokásosnál lényegesen szigorúbb körülmények között végrehajtott előzetes letartóztatások egyértelműen a gyanúsítottak megtörését, terhelő vallomások kicsikarását célozták.
Az egyik vádlott, aki a többiekhez hasonlóan tagadta bűnösségét, és vallomást sem kívánt tenni, csupán az eljárás törvénytelenségeit kifogásolta, beszélt arról, hogy a rendőrök távollétében, engedély nélkül tartottak házkutatást a lakóhelyén, a szülei ingatlanában, továbbá, hogy hónapokon át tartó szigorú körülmények közötti fogvatartásával, vallásgyakorlásának, szüleivel való kapcsolattartásának akadályozásával nyomást gyakoroltak rá a hatóságok.

"Többször jelezték, hogy amennyiben beismerő, terhelő vallomást teszek, javulhatnak fogvatartásom körülményei, illetve szabadlábra kerülhetek" - mondta a terrorcselekményekkel vádolt huszonéves régész-történész szakos egyetemi hallgató, aki szerint a vád ilyen körülmények között született vallomásokon alapul. Ügyvédje "vallomástételi presszióról" beszélt a tárgyaláson, majd pedig felszólalt Budaházy György is, aki azt fejtegette, hogy tapasztalatai szerint "az előzetes letartóztatás intézményét azért tartják fent, hogy megtörjék a gyanúsítottakat".

A pénteki tárgyalás végén a bűnbánó vádlott, illetve védője azt jelezte, hogy visszavonja magát és vádlott-társait terhelő nyomozati vallomásait, melyeket a nap folyamán órákon át ismertett a bíró. Az ügyvéd szerint azonban ezeket védence csupán azért tette korábban, hogy kiszabaduljon az előzetes letartóztatásból, illetve, hogy családját megvédje.

Több védő is azt kérte a bíróságtól, hogy ezeket a vallomásokat rekessze ki a bizonyítékok köréből. Egyikük pedig felvetette azt is, hogy a bíróság szerezze be annak az ügyvédnek a kamarai kizárásával kapcsolatos iratokat, aki a bűnbánó vádlott védelmét ellátta vallomásainak megszületésekor, mert ez a körülmény alapvetően megkérdőjelezheti az egész eljárás tisztaságát.

A pénteki tárgyaláson befejeződött a vádlottak meghallgatása. Májusban a bizonyítási eljárással folytatódhat a terrorizmussal vádolt Budaházy és 16 társának büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A vádbeli cselekményekért a Btk. szerint akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Korábban írtuk:

Az egyik vádlott magára és társaira is terhelő, a vádbeli terrorcselekményeket részletesen feltáró, Budaházy György elsőrendű vádlott vezető szerepére is kiterjedő nyomozati vallomásának ismertetésével folytatódott a terrorcselekmények vádjával indult büntetőper a Fővárosi Bíróságon pénteken.

A 11. rendű vádlott a bíróság előtt nem kívánt vallomást tenni, de a bíró által ismertetett nyomozati iratokból kiderült, hogy korábban az ügyészek előtt részletesen beszámolt több, évekkel ezelőtti, akkori kormánypárti országgyűlési képviselők ingatlanjai, kormánypártok irodái, illetvemelegbárok elleni támadásról, továbbá az azokra való felkészülésről.

Az ismertetett vallomás szerint Budaházy egy ízben felvetette Fidesz-irodák megtámadását is, de azt a többiek nem támogatták, mire akkor az elsőrendű vádlott annyit mondott: "Akkor azt most még nem."

Az eddig meghallgatott vádlottak a 11. rendű kivételével tagadták bűnösségüket, és vallomást sem tettek. A tárgyaláson befejeződhet meghallgatásuk, és a jövő héten már a bizonyítási eljárással folytatódhat Budaházy és 16 társának büntetőpere.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. bánki 2011. március 13. 12:05
  „Heller Ágneshez képest kezdő terrorista !”
 • 41. queenmargareth 2011. március 12. 11:34
  „Nem a szerkesztőségtől, kicsit magasabb helyről. Köpött a maci”
 • 40. qrumpli 2011. március 12. 05:05
  „Szabad országban ,szabadon élni,-ahogy szabad!”
 • 39. EAM 2011. március 11. 22:06
  „Margit!

  Ha kaptal a szerkesztösegtöl egy e-mailt, ne vedd a szivedre....!

  En mar annyi e-mailt kaptam tölük, hogy
  ki tudnam tapetazni a falat vele....

  :)))”
 • 38. queenmargareth 2011. március 11. 21:53
  „a fenébe, de miután megfenyegettek, csak azt írom amit várnak, ez így helyes.”
 • 37. deszkás 2011. március 11. 21:51
  „MARGARET! Ez kimaradt!! A sótartókat nem lehet az étteremben az asztalra kitenni. Most ez az újabb komoly gond.”
 • 36. queenmargareth 2011. március 11. 21:28
  „nem igaz a fidesz szent és sérthetetlen. mindent tökéletesen tesznek. demokratikusak és szociálisak. csak a jövőre gondolnak és szeretnek minket. jó az abortusztörvény, jó a szabadságszobor lecserélése, jó a dohánymentesítés, jó a rokkantnyugdíj, jó az egészségügy, jó a vezetés, segítőkészek a munkaügyi központban, szerencse, hogy sok a közalkalmazott amiket a munkahelyeket kapó emberek tartanak el, jó, hogy nagyobb iroda kellett a MINISZTERELNÖK úrnak, rossz, hogy Lázár úrnak le kellett adni az autóját. Jó, hogy van kormányzati gép, Nemzeti terrorelhárítási központ, nincs korrupció, nincs hazugság ez a világ legjobb vezetősége.:”
 • 35. EAM 2011. március 11. 20:49
  „Egy gondolat nem fer a fejembe!
  Utalom a radikalisokat jöjjenek balrol vagy jobbrol, mindegy.

  Ül valaki (itt Budahazy urrol van szo). mar juniusban lesz 2 eve (!) "vizsgalati fogsagban"...
  Mi ez...?

  Lassan 2 ev alatt az FBI altal kikepzett magyar nyomozok a XII. ker. Böszörmenyi u.-i Iskolaban tanultak,
  nem tudnak annyi bizonyitekot összeszedni, hogy a Birosag itelete hozzon...??

  Nem ertem.

  En, ha egy nyomozo lennek es az FBI iskolaban tanultam volna,
  mar reg kideritettem volna Szüz Maria gyilkosat is...!”
 • 34. queenmargareth 2011. március 11. 20:34
  „ha-ha-ha demokratikusan..........én meg Szűz Mária vagyok....olvastad, hogy szedték össze a munknélkülieket fideszkampányolásra és most 160 bruttóért csücsülnek irodában + a 200000 cafetéria??????kik mondták? az ex pest munkanélküliek.....ki van adva, pl a facebook-on miket, mikor kell kirakni.......”
 • 33. szalamitolvaj 2011. március 11. 20:31
  „eAMGAGYIKA
  BÖRTÖNT A SZALAMI ÉS SAJT TOLVAJ SETTENKEDÖ LIBERÁLISNAK!MIKOR CSUKJAK MER LE?
  RÁ NEM VONATKOZNAK A TÖRVÉNYEK?
  ÉRDEKESS.”
 • 32. szalamitolvaj 2011. március 11. 20:30
  „qUEEN,NE USZITS !
  DEMOKRATIKUSAN NYERT A FIDESZ,PSZT VAN NEKED.
  HA NEM TETSZIK EL LEHET MENNI.
  ISMERÖS A MONDAT?”
 • 31. szalamitolvaj 2011. március 11. 20:29
  „LASSAN SZABADLÁBRA KELLENE HELYEZNI
  NINCS BIZONYITÉK-NINCS HALOTT SEM.
  A TERRORTÁMADÁS MADRIDBAN VOLT ,AHOL 300 AN HALLTAK MEG.
  AZ A TERROR.
  MAGYARORSZAGON 2006 BAN VOLT TERROR,AMIKOR gYURCSANYI PARANCSÁRA KILÖVETTÉK AZ EMBEREK SZEMEIT.
  HOGYHOGY NINCS BILINCSBEN gERGÉNYI,gYURCSANYI?”
 • 30. queenmargareth 2011. március 11. 20:22
  „Megfenyegették tuti a fideszesek. ez az önkényuralom. Bár most támadná....sokan ott lennének...Pesti utam során az a rengeteg köpködés OV-ra hú 2 és fél óra alatt 10 órát éltem át viktor életéről........kemény élete volt.”
 • 29. EAM 2011. március 11. 20:01
  „Ha en lennek Nagy-Budapest Szekesfövaros föallamügyesze,
  szabadon engednem Budahazy urat!

  Közölnem vele, hogy tudja:

  "Ön, most hazamehet.
  Hetente egyszer, az altalam megadott idöben jelentkeznie kell rendszeresen a rendörsegen
  a nyomozas befejezeseeig.
  Az orszagot nem hagyhatja el.
  Ön, es a telefonja ejjel-nappal meg lesz figyelve.

  Az ezaltal felmerülö költsegeket levonatom a Jobbik penztarabol.

  Itt irja ala ha egyetert, es hazamehet."”
 • 28. EAM 2011. március 11. 19:02
  „Szabadsagot Toroczkainak!

  ???

  (Bocsanat.
  Ezt a kettöt mindeg összetevesztem.)”
 • 27. maros50 2011. március 11. 19:00
  „24.Ha budaházinak is ennyi balhéja lenne,de attól tartok,hogy a bíróság megmázsálja.”
 • 26. klj_54 2011. március 11. 18:30
  „27. 9349779 2011.03.11. 18:01
  Én a gárdát egy dolog miatt nem pártolom:
  A bíróság feloszlatta!
  Ha ideológia nélkül CSAK a rend megóvása és fenntartására alakulna egy új társaság, azt jogkövető honpolgárként elfogadnám, mint kívánatos dolgot.
  De jelenleg a kormány feje RETTEG a néptől!
  Mert ha ez nem lenne igaz, akkor nem hozott volna össze saját védelmére 11 milliárdért saját testőrgárdát!”
 • 25. klj_54 2011. március 11. 18:01
  „A vádlott most szembesült azzal, hogy tettéért végleges életfogytiglan a kiszabandó büntetés?
  Nem nagyon van más választása a bírónak, ha a vádat sikerül bebizonyítani!
  A fennálló társadalmi rend merőszakos megdöntését sehol nem nézik jó szemmel.
  Ezért az USA és Japán halálbüntetést szab ki, itthon véglege életfogytiglan ami dukál egy olyan egyednak, aki ismerve a következményeket -beleértve annak a tudatát, hogy vétlenek is meghalhatnak!- házakat gyújt, robbantásra készül és hasonló terrorcselekményre ragadtatja magát.
  Én nem szeretem Orbánt, de eszembe nem jutna bármit tenni ellene!
  Majd 2014-ben a fülkében igen, de addig ülök és dühöngök, mert mást nem tehetek:(”
 • 24. papsajt 2011. március 11. 17:43
  „ez nekem tiszta "Zsanett ügy" . Az igazság nem fog kiderülni soha.

  "Budaházy a vádbeli időszakban - azaz 2-4 éve - az ismertetett vallomás szerint egyaránt gyűlölte az akkori kormányzó és ellenzéki pártokat, de még az akkor parlamenten kívüli Jobbikot, illetve a Magyar Gárdát is. "- nem hihető számomra,hogy magányos harcos,aki mindenkit útál.”
 • 23. maros50 2011. március 11. 16:33
  „Lacus testvér!
  Javasolom,hogy tekintsd meg a wikipédiát "Budaházy György ellen índított eljárások" címszó alatt.A kopasznak is hajmeresztő!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 évente esne egybe az országgyűlési és önkormányzati választás

Ötévente tartanának Magyarországon önkormányzati választásokat. Téves az az elképzelés, hogy ezzel egy életre elválasztanák a két választás időpontját. Tovább olvasom