Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Budaházy Györgyöt közösség elleni izgatással gyanúsítják

Budaházy Györgyöt meggyanúsították közösség elleni izgatással a 2008-as melegfelvonulással kapcsolatban - erről a gyanúsított és ügyvédje kedden sajtótájékoztatón számolt be Budapesten.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) országgyűlési képviselő, aki ügyvédként volt jelen a VIII. kerületi rendőrkapitányság előtt tartott sajtótájékoztatón, közölte: a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tavaly novemberi feljelentése alapján védencét közösség elleni izgatással gyanúsítják, és házi őrizetet rendeltek el vele szemben.

Mint elmondta, ügyfelét a 2008-as melegfelvonulást megelőző, a Szent Korona Rádióban elhangzott kijelentéseivel kapcsolatban gyanúsították meg most, több mint három évvel az esemény után. Hozzátette, hogy egyszer már megszüntették a nyomozást, ám "az ügyészség utasítására" újra elővették az ügyet; a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán folyik a nyomozás.

Gaudi-Nagy Tamás kitért arra: bűncselekmény hiányára hivatkozva kérik az eljárás megszüntetését, mert a rádióban tett kijelentések szerintük a véleménynyilvánítási szabadság körébe tartoznak.

Mint megjegyezte, ügyfele nem kapott szabályszerű idézést, hanem csupán szóban tájékoztatták arról, hogy elő fogják állítani. Közölte: "ez sem" felel meg a büntetőeljárási törvény szabályainak, ezért panasszal fognak élni.

A sajtótájékoztatón Budaházy György azt mondta, botrányosnak tartja, hogy "megint a nemzeti oldaliakat, és nem a bolsevikokat meg a szociálliberális kormánynak az embereit, akiket kéne", kérik számon.

Budaházy György neve akkor vált ismertté, amikor 2002 nyarán társaival több órára lezárta az Erzsébet hidat, hogy elérje az az évi országgyűlési választásokon leadott szavazatok újraszámlálását. Azóta számos szabálysértési és büntetőeljárás indult ellene, például a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása, vagy a 2006. őszi tévéostromot követő hónapokban közzétett írásai miatt, melyekben a kormány elkergetésére és a parlament feloszlatására buzdított. Ez utóbbi ügyben a Fővárosi Ítélőtábla tavalyelőtt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának az előkészületét állapította meg és jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta Budaházy Györgyöt. Budaházy maga is számos eljárást indított állami szervek, például a rendőrség ellen egyes intézkedések, határozatok miatt.

Jelenleg a melegfelvonulással kapcsolatos kijelentéseivel összefüggő eljáráson kívül egy másik is folyik Budaházy György ellen. Az ügyészség szerint Budaházy 2007-ben létrehozta a Hunnia mozgalom elnevezésű szervezetet, hogy terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal megfélemlítse az akkori MSZP-SZDSZ-es kormánytöbbség politikusait és a velük rokonszenvezőket, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A támadások célpontjai javarészt az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve a két párt székházai voltak. Az eljárás ebben az ügyben a legutóbb tavaly novemberben iratismertetéssel és tanúkihallgatásokkal folytatódott.

Olvasóink írták

 • 2. bánki 2012. január 11. 07:37
  „1 -ke

  Nem igazságszolgáltatás, hanem ,,jog" szolgáltatás !

  Tudod - Makó és Jeruzsálem !

  Tényleg hülyeség ennyi jogászt képezni !”
 • 1. Jozsoci 2012. január 10. 19:42
  „Borzalom a magyar igazságszolgáltatás lassúsága.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: adja vissza a kormány a külhoni ifjúsági szervezetektől elvett pénzét

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy adja vissza a külhoni magyar ifjúsági szervezeteknek a 2011-ben zárolt költségvetési támogatásukat. Tovább olvasom