Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Büntetnék a 12 éves gyerekeket is

Magyarország - Az egyik legfontosabb elvárás a szigorúság az új büntető törvénykönyvvel szemben – hangzott el az új Btk.-ról szóló általános vitán a parlamentben. Emberölésért, életveszélyt vagy halált okozó testi sértésért már egy 12 éves gyerek is büntethető lenne. Szakemberek szerint a javítóintézetben letöltött büntetés a fiatal érdekeit szolgálná.
Szándékos emberölés, erős felindulásból elkövetett emberölés, valamint életveszélyt vagy halált okozó testi sértés elkövetésekor már egy 12 éves gyerek is büntethető lenne az új büntető törvénykönyv szerint. A 12–14 év közötti elkövető legsúlyosabb büntetése 1-től 4 évig terjedő javítóintézet lenne: Papcsák Ferenc országgyűlési képviselő szerint ennyi idősen egy embernek pontosan tudnia kell, hogy nem szabad egy társát vagy valaki mást megölni.

Az UNICEF a Btk. módosítása kapcsán állásfoglalást adott ki: a nemzetközi szabályok és ajánlások két fontos szabályt rögzítenek a büntetőjogi felelősségről. Az egyik, hogy minden 18 évesnél fiatalabb speciális elbánásban kell, hogy részesüljön, mert gyermeknek számít. A másik: a büntetőjogi felelősségre vonás célja a segítés, a nevelés, a társadalomba való beilleszkedés támogatása. Ezért nem a szabadságkorlátozással járó büntetések az elsődlegesek – azokat csak végső esetben és a lehető legrövidebb ideig lehet alkalmazni –, hanem az elterelő, a közösség előtt felelősségvállalást jelentő, helyreállító szemléletű szankciók.

Életveszélyt okozó testi sértés

Életveszélyt okozó testi sértés esetén az elkövető nem kívánja a sértett életét kioltani; sokszor a körülmények szerencsétlen volta is közrejátszik abban, ha valakit ilyen bűncselekménnyel vádolnak. A szegedi táblabíróság éppen tegnap hozott ítéletet egy ilyen ügyben: egy 23 éves eleki lakos előzetes szóváltás után kétszer ütött könyökkel arcon egy férfit a Békés megyei Kötegyánon, aki az ütésektől a földre esett, és beverte a fejét. Haza tudott menni, de két nappal később állapota rosszabbodott, és kórházba kellett vinni. Itt derült ki: 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, amelyek összességében közvetlen életveszélyes sérüléseknek tekinthetők. Az elkövető 3 év börtönt kapott.  

Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány elnöke, a Szeged–Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója szerint időszerű volt hozzányúlni ehhez a kérdéshez. – Felelőtlenség lenne csak a részleteket, a gyerekek életkorát észrevenni a módosításban. Elkerülhetetlen jogszabályban meghatározni az életkort, de a jogalkotók emellett számos egyéb intézkedést is bevezetnek: olyan jelzőrendszert kell kiépíteni, hogy a fenti esetek meg se történhessenek. A kormány elsősorban erre törekszik, így az UNICEF állásfoglalása nem tér el a hazai jogalkotók szándékától. Ha mégis megtörténik egy ilyen eset, akkor ezeknek a gyerekeknek képzett szakemberek segítségével kell újratanulniuk a társadalmi normákat. Ezért ezeket a fiatalokat már ennyi idős korban szükséges olyan intézményekbe küldeni, ahol percre pontosan meg vannak konstruálva a mindennapjaik, és nevelőik segítségével fejlesztő, segítő programokon vehetnek részt. A javítóintézetet nem szabad börtönként aposztrofálni – mondta a gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgató.

Benák-Tömöri Judit szegedi gyermekpszichológus szerint értelmi képességtől és a családi körülményektől is függ, hogy egy 12 esztendős gyerek fel tudja-e fogni cselekedeteit és azok következményét. Egy értelmes 12 éves ezzel már tisztában van. – Ha az emberek találkoznak egy olyan esettel, amelyben a gyilkos ennek a korosztálynak a tagja, a nagy többség börtönbüntetés helyett inkább segítene neki. Ezzel én is egyetértetek, de megjegyzem: a GYIVI-ben eltöltött munkám során sok olyan gyerekkel találkoztam, aki visszaélt a segítő szándékkal. Egy zárt javítóintézet viszont rákényszeríti a fiatalt, hogy felvegye az intézmény mindennapjait, és tegyen valamit saját magáért: amit nem lehet elérni egy nyitottabb gyermekotthonban, az egy zárt javítóintézetben sokszor sikerül – mondta.

Fiatal gyilkosok
Csongrád megyében az elmúlt években 14 év alatti gyerek nem volt elkövetője a törvénytervezetben megjelölt bűncselekményeknek. A legfiatalabb gyilkos 15 esztendős volt: a makói Kurai András 2006-ban megerőszakolt, benzinnel lelocsolt, majd felgyújtott egy 18 éves lányt, aki később belehalt sérüléseibe. A fiút jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélték. Szintén 2006-ban egy 17 éves lány végzett 70 késszúrással 10 éves féltestvérével Zsombón: őt 10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Idén januárban egy domaszéki tanyán egy 17 éves fiú szúrta le apját, aki előbb a fiú anyjára, majd a fiúra támadt. Az új Btk. a jogos önvédelem bővítéséről is rendelkezne: ha a támadás az élet ellen irányul, a megtámadott túlléphetné a védekezés szükséges mértékét.

Olvasóink írták

 • 4. muhelyiek 2012. május 18. 18:38
  „Sajnos a kislányomat és több osztálytársát is terrorizálta egy "iskolatársuk".Az egyiküket késeléssel fenyegette,mert a rajta lévő sapka kellett volna annak a ....-nak,a lányomat fojtogatta!!! az iskolabuszon, a tanárt lekussolta és leg....te!és amikor felelőségre vontam, még annak a .......... anyjának állt feljebb!Az a kis szemétrevaló másnap nekünk akart jönni,de az iskolarendőr épp ott volt,szóltam neki,de még őrá is átkokat szórt és kis híján nekiment!!!! Ja 10!!!! éves volt ekkor. Feljelentést tettem 2 alkalommal is,de hát nem büntethető,sajnos.Ekkor a gyámügyet hívtam és ekkor derült ki,hogy ahonnan "jöttek" ilyen és ehhez hasonló okból kifolyólag útálták ki ezeket.Az iskola "büntetése" annyból állt,hogy letiltották az iskolabuszról.Mert,idézem: "ennek a gyermeknek jogai vannak"!!!!! Aztán hálistennek elvitték még a megyéből is egy kemény nevelőintézetbe,ha igaz... Sajnos a pereputtya itt van Vásárhelyen és még van "tezsvíre" is a suli örömére,mert azok se külömbek.Szeintem a büntethetőség alsó korhatára lehetne akár 8-10 év is,mert ez egy ilyen vlág,sajnos.”
 • 3. jozko 2012. május 18. 16:08
  „2 :

  Főleg ha időben kezdenék azt a lecsukást és elég tartós /az elkövetett bűncselekménnyel mindig arányos/ lenne...
  Meg sem születnének /annyian/ a becsületes eltartó szülők hiányában a bűn útjára sodródó gyerekek!”
 • 2. klj-54 2012. május 18. 11:41
  „Valamit roppant rosszul látnak a képviselők!
  Nem a gyerek a felelős a cselekményekért hanem A SZÜLŐ!
  Ha a kedves szülőket csuknák le a rajkók által elkövetett gazemberségekért akkor javulna ám a statisztika...”
 • 1. saturnus 2012. május 18. 09:42
  „Hát manapság nagyon elszaporodtak az időskorúak ellen elkövetett életellenes agresszíven durva rablótámadások a tizenkettő tizennégy évesek részéről. Megálljt kell parancsolni ennek a folyamatnak. Nagyon is legyen avval tisztában egy betörő,hogyha éjszaka bemegy egy lakásba engedély nélkül, hogy nem virággal fogják fogadni,hanem hulla zsákban fogják elszállítani. Még mielőtt maga a tulajdonos kerülne a zsákba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápán dőlt meg az országos hidegrekord

Megdőlt az országos hidegrekord, ugyanis Pápán mínusz 2 Celsius-fokot mértek. Tovább olvasom