Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Civil mozgalom indult rovásírásos helységnévtáblák elhelyezésére

Magyarországon sorrendben a második szabványos rovásírásos helységnévtáblát avatta fel csütörtökön Rákóczifalván a Rovás Alapítvány – közölte a helyszínen a szervezet kuratóriumának elnöke az MTI-vel.
Sípos László elmondta: Celldömölk után a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros határában avattak először ilyen táblát, mellyel egyszersmind mozgalmat is indítottak a Kárpát-medencében.

Céljuk, hogy idővel valamennyi magyar település ilyen egységes, székely-magyar rovásírásos helységnévtáblával is jelezze összetartozását. A feliratok kihelyezése ráadásul a méltatlanul mellőzött, ősi és nemzetközileg is különlegességnek számító írásmód betűinek ösztönös elsajátításához ugyancsak nagy segítséget nyújt majd a közlekedőknek – hangsúlyozta a vezető.

A szolnoki székhelyű civil szervezet irányítója szólt arról is, hogy immár közel egy évtizede akadnak az országban olyan magánemberek és tömörülések, akik, illetve amelyek megpróbálkoztak a legkülönfélébb rovásírásos üdvözlő-, vagy éppen helységnévtáblák készítésével, köztéri kihelyezésével.

E kísérletek azonban gyakran a megfelelő műszaki paraméterek és engedélyek hiányában kudarcba fulladtak. Ezért határozott úgy nemrégiben a Rovás Alapítvány, hogy a Magyar Közút Zrt. szakértőinek bevonásával és együttműködésével országszerte megteremti a szabványos rovásírásos helységnévtáblák elkészítésének és felállításának feltételeit – magyarázta Sípos László, aki jelezte: a táblák sorszámot is kapnak.

Az elsőt Celldömölkön helyezték el nemrégiben. Az érdeklődést látva azonban valószínűsíthető, hogy még ebben az esztendőben több százra gyarapszik majd a hagyományos településnév-jelzők mellett rovásírásos táblával is rendelkező községek és városok tábora Magyarországon és a környező országok magyarlakta vidékein – vélekedett az ötletgazda alapítvány elnöke.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2010. szeptember 03. 19:10
  „oké és tessék egy embert mutatni aki magyarországon el tudja olvasni, mert nincs ilyen. Szerintem írjuk ki cigányul, azt legalább megértik.

  <moderálva>”
 • 4. deszkás 2010. szeptember 03. 10:19
  „Még egy ok hogy leköpjenek a szomszédba.”
 • 3. savos 2010. szeptember 03. 09:48
  „Tessék szépeket írni, és ne az igazat. Azt nagyon nem szeretik ám!”
 • 2. dublini 2010. szeptember 03. 00:47
  „Biztos valami csúnyát szóltál hozzá... Megesik ám az ilyen...”
 • 1. szatyi 2010. szeptember 02. 21:56
  „Hova lett a hozzászólásom?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőri vezetői kinevezések

Hivatalosan szerdától több rendőri szerv, illetve kapitányság élén is új vezető dolgozik - közölte… Tovább olvasom