Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Civil szervezetek a kistermelők érdekében

A civilek azt javasolják, hogy a döntéshozók enyhítsenek a válság miatt amúgy is nehéz helyzetbe került gazdákra vonatkozó szabályokon.
17 civil szervezet közösen lép fel a magyar kistermelők érdekében. A civilek azt javasolják, hogy a döntéshozók enyhítsenek a válság miatt amúgy is nehéz helyzetbe került gazdákra vonatkozó szabályokon. Simonyi Borbála, a Védegylet agrárprogramjának vezetője szerdán a Hunyadi téri piacon tartott tájékoztatón elmondta: olyan rendeletmódosító javaslatcsomagot készítettek, amely nem kerülne pénzébe a költségvetésnek, viszont fellendíthetné a vidéki gazdaságot, ahol az utóbbi egy évben 9 ezer gazdaság ment tönkre.

Jelenleg a magyar kistermelők se kereskedőknek, se boltoknak, se éttermeknek nem adhatnak el feldolgozott terméket, tehát például sajtot, kolbászt és lekvárt - mondta Szabadkai Andrea a Szövetség az élő Tiszáért (SZÖVET) nevű szervezet programvezetője. A jogszabályok szerint most az ilyen feldolgozott élelmiszereket legfeljebb közvetlenül a vásárlóknak adhatják el. Pedig ha feloldanák ezt a tilalmat a gazdák sokkal inkább motiváltak lennének a termelésben és a feldolgozásban is - tette hozzá.

A civilek szerint szintén sokat segítene a kistermelőknek, ha kiterjesztenék a helyi boltok fogalmát a települések 50 kilométeres körzetére - mondta a SZÖVET munkatársa. Jelenleg ugyanis még a nem feldolgozott termékeket, mint például az almát is csak az adott települések boltjaiban értékesíthetik a gazdák, tehát egy 200 fős faluban csak a 200 főt ellátó kis közértben.

Most a jogszabály tiltja az ideiglenes termelői vásárok megtartását, pedig a gazdáknak ez is lehetőséget adhatna az értékesítésre. A civilek ezért azt is javasolják, hogy például falusi rendezvényekhez, például búcsúkhoz kapcsolódóan lehessen ilyen piacot tartani.

A cilvil szervezetek javaslatairól széles körű társadalmi egyeztetést kezdenek és az érintett minisztériumokkal már a héten szeretnék megkezdeni a tárgyalást - mondta a szerdai tájékoztatón jelenlévő Kőváriné Bartha Ágnes, a Bács-Kiskun Megyei Agrérkamara titkára. Hozzátette: a társadalmi egyeztetés április 20-ig tart, ezutám május 4-én adják át a végleges javaslatcsomagot az ombudsmannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Gyurcsány fél, ezért támadta a bírákat

Gyurcsány Ferenc és pártársai félnek a lelepleződéstől, ezzel magyarázható a Fidesz szerint az, hogy… Tovább olvasom