Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

˝Csak az MSZP politikája lehet demokratikus kormányzati alternatíva˝

Csak az MSZP nyújthat demokratikus kormányzati alternatívát - mondta Botka László az MSZP választmányi ülésén Budapesten.
A választmányi elnök azt mondta, az Orbán-kormány két éve alatt romlott az életszínvonal, nagyobb lett az adóterhelés, ráadásul mára recesszióba süllyedt a gazdaság, ezért az ország alapvető érdeke a kormányváltás.
Sokan azonban közömbösek a politikával szemben, az MSZP ezért fontosnak tartja, hogy reményt adjon mindenkinek, aki azt hiszi, "az idők végezetéig a Fidesz-kormány alatt kell élnie" - hangsúlyozta.

Botka László elmondta, hogy az MSZP minden már létező vagy alakuló demokratikus ellenzéki párt, mozgalom, civil és szakmai szervezet megbízható szövetségese akar lenni. Ezért nem egy már kész programhoz keres partnereket, hanem programjának kidolgozásába szeretne bevonni mindenkit, aki új, demokratikus kormányt akar 2014-től. Ezt szolgálja, hogy a pártprogram május közepén elkészült vitairatát, az Ajánlat Magyarországnak elnevezésű dokumentumot társadalmi vitára bocsátották - jelezte.

Az MTI értesülése szerint a választmányi ülésen - Lamperth Mónika felvetésére - az is szóba került, hogy a demokratikus ellenzéki pártoknak előválasztáson kellene megméretniük magukat, illetve jelöltjeiket. Botka László ezt az MTI kérdésére megerősítette, legitim felvetésnek nevezte, de úgy foglalt állást, hogy erről érdemben a választási eljárási törvény várhatóan őszi elfogadása után érdemes tárgyalnia a választmánynak.
Az MTI megkérdezte Lamperth Mónikát is, aki elmondta, hogy az általa vezetett közjogi kabinetben Tóth Zoltán választási szakértő ötlete alapján vetődött fel az előválasztás szükségessége, és azt szeretné, ha az MSZP vezető testületei megvitatnák ezt a javaslatot, majd a többi demokratikus ellenzéki párttal is tárgyalásokat kezdenének róla.

MSZP választmányi ülés a pár székházában. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)


Botka László sajtótájékoztatóján a választmányi ülésen arról is beszélt, hogy káosz van a közoktatási intézményrendszerben: nem készültek el az iskolák 2013. január 1-jei államosításához nélkülözhetetlen kormányrendeletek, így azt sem tudni, hogy az állam miből finanszírozza majd az oktatási intézmények fenntartását.

A politikus, Szeged polgármestere kifejtette: a közoktatásra évente fordított hatszázmilliárd forint több mint felét jelenleg az önkormányzatok adják, ám hogy ezt miből pótolná a kormány, nem ismert.

Olvasóink írták

 • 19. történész 2012. június 03. 12:47
  „A Fidesznek egy baja van..pont az amit Áder mondott és ami miatt Brüsszelbe száműzték,Most egy rokoni harácsoló csapat,és hinni9 nekik nem lehet.”
 • 18. gvrv 2012. június 03. 11:46
  „14. DobóI 2012.06.03. 06:05
  Mi, akik nem ismerjük első kézből a komcsi rendszert, nekünk a fideszesek is kommunisták. Az a helyzet, hogy a szocik alatt is szar volt, de most sokkal szarabb. Ráadásul még a félretett pénzem is lenyúlták ezek a sz..háziak. Nem tudom ki a rák az a kétharmad, aki rájuk szavazott, de én azoknak csak pici töredékét ismerem, vagy nem vallják be... Azoknak a munkanélkülieknek, akiket gumilövedékekkel lőttek és annyira ráértek tüntetni, azoknak most jobb? Nem hiszem. Akkor most miért nem verik magukat?”
 • 17. maci53 2012. június 03. 11:40
  „12.Neveket mondj ne a levegőbe beszélj.Az MSZp-ben ott ül az összes MSZMPKB tag,Kádár közvetlen kollégái,a volt megyei,városi párttitkárok.100 MSZPésből jó ha 5 nem volt kommcsi.Miről beszélsz akkor,
  Ne azokról papolj akik 24 hópot voltak katonák és ott kötelezően beléptették a KISZ-be!!Azokról beszélj akik Horn-nal együtt közvetlen kollégái voltak Kádárnak.
  Kutyából nem lesz szalonna.Kérdezd meg Vonától kik voltak a parlamentben kommcsik,az majd megírja neked.”
 • 16. történész 2012. június 03. 10:59
  „mindegy ,hogy ki lesz az már ettől a korrupt rendszertől rosszabb nem lesz.”
 • 15. öregvegyész 2012. június 03. 09:51
  „Szerintem programok nélkül nagy sz.r van mindenütt és jönnek a vidéki megváltók. Kiváncsi vagyok mire mennek a pesti pofák szervezettségével. Szerintem semmire.”
 • 14. DobóI 2012. június 03. 06:05
  „láttunk példát az MSZP demokratikus alternatívájára: gumilövedékes szemkilövetés, rendőri droid hadsereggel lezárt Kossuth tér, Uniós pénzből vásárolt vízágyúk..”
 • 13. Mozimasiniszta 2012. június 03. 00:02
  „Ha ez a szemkilövető, nemzetgyalázó, éjjel-nappal hazudozó tolvaj csürhe jelenti a demokráciát,
  és a választható alternatívát , akkor én maradok : a nemzeti oldalon !”
 • 12. florian72 2012. június 02. 22:42
  „10. maci53 2012.06.02. 21:26

  A te általad gyűlölt kommunisták ,már több mint két éve hatalmon vannak, csak te nézzel, és nem látsz!”
 • 11. Power 2012. június 02. 21:29
  „Mesterházy és Botka egymást idézgetik, de soha nem tudják, hogy mit is mondott a másik:
  - Álljatok elém! Ne mellém, ne mögém, elém!”
 • 10. maci53 2012. június 02. 21:26
  „Rosszul fejjeztem ki megam amikor a képeket átnéztem,helyesbítek:nem a leszármazottaik,ők maguk.Elnézést”
 • 9. dottika 2012. június 02. 21:19
  „A demokratikus összefogása nélkül nem lehet leváltani ezt a bandát. Ezért nagyon jó ötlet az előválasztás. Nagyobb a remény egy jó jelölt állítására.”
 • 8. imre57 2012. június 02. 20:53
  „Ha csak az MSZP politikája lehet demokratikus kormányzati alternatíva akkor nagyobb a baj mint hittem.”
 • 7. csonakos 2012. június 02. 17:50
  „"4. maci53 2012.06.02. 16:59

  Visszatértek a volt MSZMP-és "demokraták"leszármazottai!"

  Ugye itt a jelenlegi dilettánsokra gondolsz elsősorban akik a kormányban űlnek, szép számmal még a parlamentben is?:)”
 • 6. nemecsekerno_007 2012. június 02. 17:24
  „El kéne zavarni ezeket mind, aztán az egész demokratikus rendszert el kéne alulról újraépíteni. Minden más csak sz***maszatolás. : ( Ehhez mondjuk öntudatos, önmagukról gondoskodni képes és másokkal szolidáris civilek kellenének a média figyelmével megtámogatva. Önmaguk finanszírozta egészségügy, oktatás meg egyebek. De ez nem érdeke a hatalomnak ugye : )”
 • 5. újratöltve 2012. június 02. 17:08
  „4. maci53 2012.06.02. 16:59... Te aludtál az elmúlt 2 évben?”
 • 4. maci53 2012. június 02. 16:59
  „Visszatértek a volt MSZMP-és "demokraták"leszármazottai!Elfogyott a 8 év alatt ellopott pénz?
  Akkor lesz megint beadásos rendszer
  egypártrendszer,sittre vágnak mindenkit aki nem velük,
  a nagyhajért elvernek a rendőrök,
  a munkanélkülieket becsukják-KMK-közveszélyes munkakkerülő,
  Botka hol volt 8 évig hogy ilyen csúfosan megverték őket?”
 • 3. achilleus 2012. június 02. 16:57
  „"választási szakértő ötlete alapján vetődött fel az előválasztás szükségessége"

  Olyanról még nem hallottam, hogy bármilyen pártok egymás között előválasztásokkal döntsék el, hogy melyik is induljon, vagy a többiek kit támogassanak élesben. Az USA-ban az előválasztás ugyanazon párt esélyes elnökjelöltjének kiválasztását szolgálja. Félő, hogy ez a magyar előválasztás azt a célt szolgálja, hogy a legnagyobb gömböc már jó előre elrendezze, hogy ő legyen a "demokratikus ellenzék" vezető ereje. Persze, ha nem kezdi el zsarolni az MSZP a többi pártot, mint egy-két időközi esetében /vagy a rendes választás két fordulója között is pár helyen/ az már megtörtént, nem is lenne probléma, legfeljebb egy esetleges sikertelenség esetén tolhatná a felelősséget a nem kellően együttműködő egyéb "demokratikus" pártokra. Az "előválasztás" technikai részleteiről pedig még egy szót sem ejtettem. Magyarán egyszerűbb választási együttműködésben megállapodni, ez az előválasztósni nagyon nem megy. És hogy adjak egy reálisan megvalósítható ötletet, bár azt sem tartanám mellesleg igazán demokratikus megoldásnak, ha az úgyis összegyűjtendő ajánlócédulák alapján próbálnának egyeztetni, esetleg arányosan. A helyzet viszont az, hogy ez is kiütné az MSZP-nél kisebb pártokat a nyeregből, ráadásul súlyos visszaélésekre adna lehetőséget.”
 • 2. ALBERT 2012. június 02. 16:04
  „Be kellene venni a programba a MUNKÁSPÁRTOT is, és biztos a siker.”
 • 1. hrdflr 2012. június 02. 14:41
  „Bátor cím.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: börtön járna a járdán gázolóknak

Börtönnel büntetné a zebrán gázolókat az LMP - mondta Dorosz Dávid. Tovább olvasom