Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Csak jövőre nő a pedagógusok bére

Legkorábban a 2011/12-es tanévben lesz mód a pedagógusok fizetésének emelésére - közölte Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Hírlappal.
A napilap hétfői számában megjelent cikk felidézi, hogy korábban Hoffmann Rózsa államtitkár első körben "gesztusértékű", majd látványosabb béremelésről beszélt.

Gloviczki Zoltán a Magyar Hírlapnak elmondta azt is, hogy a tanári pálya vonzóbbá tételén és az új közoktatási törvény létrehozásán dolgoznak. "Elképzeléseink szerint a tanárképzést kivennénk a bolognai rendszerből, hiszen a szakma teljes mértékben egyetért abban, hogy ezen a területen nem tett jót a többciklusú oktatás. Kiemelt ösztöndíjak bevezetésével szeretnénk vonzóbbá tenni a szakmát, végső soron pedig elitképzéssé kívánjuk tenni" - közölte.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. Tolpal 2010. augusztus 23. 21:09
  „53. Viszont! -:)”
 • 53. rézike 2010. augusztus 23. 20:35
  „Igen, azt gondolom igazad van ebben.Azért jó volt Veled vitázni. Köszi, legyen szép estéd ! :)”
 • 52. Tolpal 2010. augusztus 23. 20:23
  „51. Én is sajnálom! Te azt hiszem nagyon, valószínűleg örökre leragadtál a ki mennyit tesz le az asztalra látásmódnál, annak ellenére, hogy a való élet ezt nem igazolja vissza igazándiból.
  Ez van! Remélem egyre többen lesznek akik képesek ezen túl is látni.”
 • 51. rézike 2010. augusztus 23. 19:57
  „Belemegyünk itt a pedagógusképzés, a tanítás színvonalába, pedig annak nem lehetne függvénye az általa kapott juttatás.
  Azért rossz, vagy jó egy tanár, mert alacsony vagy magas a fizetése ? Nehogymár.
  48. Hidd el, nagyon sajnálom, hogy nem kapsz annyi pénzt, mint amennyit szeretnél, vagy elvárnál. Senki sem kap. Minden becsületes magyarnak 2-3 állásra van szüksége, hogy nyögni tudja a terheit. Nem teszel le többet az asztalra, mint bárki más melós.
  50. Nem keres a mérnök sem többet mint a pedagógus. A mérnök előnye a pedagógussal szemben az, hogy a mérnök magánvállalkozásban is tud érvényesülni, ( ahol lehet magasabb a bére ) a pedagógussal szemben.”
 • 50. theseus 2010. augusztus 23. 18:15
  „47. rézike 2010.08.23. 17

  Nem a pedagógusképzés színvonala hanyatlik, hanem a diákok felhozatala, éppen a pedagógusok anyagi megbecsültségének a hiánya miatt. A DM is írt arról, hogy a rendszerváltás óta a 10-szeresére nőtt a különbség pl. a tanári és a mérnöki fizetések között (amíg akkor egy mérnök 30%-kal kapott többet, ma 300 %kal, vagy másképpen, amíg korábban 1,3-szorosát kereste egy mérnök, ma a háromszorosát). Így ma sokkal nagyobb hivatástudat kell ahhoz, hogy valaki tanárnak menjen, és hogy a pályán is maradjon, mint régebben.
  Ehhez jön hozzá az is, hogy a mai gyerekek között sokkal több a hátrányos helyzetű vagy magatartászavaros, mint régebben. Az iskolai oktatás színvonala ugyanis nemcsak a tanárokon múlik, hanem a diákokon, gyerekeken is, az ő hozzáállásuk pedig nagyrészt a családi hátterükön..”
 • 49. SandWitch 2010. augusztus 23. 17:58
  „Másik cikk: A szakszerűtlen villanyszerelés okozta a másfél éves kisfiú halálát. Talán kérdezd meg az anyukáját rézike, hogy kellene-e jobban fizetett pedagógus és jobb oktatási feltételek a villanyszerelők képzéséhez.
  Ismerek olyan ács tanulót, aki elmondta, hogy egyszerűen nincs anyag a gyakorlati oktatáshoz!!! Harmadosztályú selejtből próbálják megtanítani őket összerakni egy tetőszerkezetet. Szerinted mi motiválja a tanárt ilyen körülmények között? ...és mi motiválja a szakmát tanulni akaró gyerkőcöt???”
 • 48. Tolpal 2010. augusztus 23. 17:49
  „47.: Nem hinném, hogy a pedagógusok követelték volna ki a folyamatos, mai napig is tartó, az oktatást egyre inkább ellehetetlenítő változtatásokat, amelyek nem igazán emelték a színvonalat, sőt!
  A fizetés meg egyértelműen járna nekik, de ha úgy gondolod, hogy a pálya presztízsének helyreállítása nélkül megoldódnak oktatás helyzete... Eddig nem sikerült, de lehet Te tudod a tutit.
  Pedagógusként úgy tűnhet nyilván hazabeszélek, pedig egyáltalán nincs ilyen szándékom. Természetesen megtalálom a módját, hogy megkeressem, vagy legalább megpróbáljam megkeresni azt pénzt amit szükségesnek érzek. Nincsenek fenemód nagy igényeim, de csak a tanári jövedelem nem elég.
  Tökéletesen tisztában vagyok vele mi mindenre lenne elég a felszabaduló időm, ha nem kellene mással is foglalkoznom. Elsősorban a diákok látnák az előnyét az biztos.
  Elégedetlennek nem érzem magam, sőt lehet jobb is így. Legalább a tanári fizum nem magasabb az átlagnál így pl. nem kell, hogy izgulj (meg a hasonlóan gondolkodók), hogy ezek a fránya tanárok már megint mi francot akarnak.”
 • 47. rézike 2010. augusztus 23. 17:12
  „Én nem hiszem, hogy azért hanyatlik a pedagógusképzés színvonala, mert beleszólnak. A pedagógia rangját maguk a pedagógusok tették tönkre, de ebbe most ne menjünk bele, mert ez egy másik beszélgetés tárgyát képezné. Itt arról van szó, hogy jár- e nekik fizetésemelés, vagy sem.”
 • 46. Tolpal 2010. augusztus 23. 16:16
  „rézike: Azt hiszem sajnos Te ezt nem igazán érted, de mást biztosan sokkal jobban.
  Nem tűnik fel, hogy amióta egyre jobban sikerül(sikerült) a pedagógust úgy beállítani ahogyan ezt Te is látod, vagy látni szeretnéd, meg egyre demokratikusabban beleszólhat ebbe bárki mert ugye ért hozzá, azóta tulajdonképpen csak hanyatlik az egész? Amikor pedagógusnak lenni rang volt, erkölcsileg és anyagilag is, miért volt színvonalasabb a képzés. Az meg, hogy mennyire képzett emberkék kerülnek ki az iskolapadból, a Te érdeked is lenne talán, persze ilyen hosszú távon gondolkodni.... nem könnyű. Persze van aki ezt sose fogja fel, habár mostanában egyre többen érzik, hogy valami nincs rendben.”
 • 45. rézike 2010. augusztus 23. 14:58
  „44. Épp ez az. Én nem különböztetem meg a pedagógust a többi magyar átlagembertől. A pedagógus saját magát igen. Senkit nem érdekel, hogy mikor és mennyi időre megy szabira, csak ne tartsa a markát nagyobb pénzért, mint ami a többinek is jár/jut./-na.
  A villanyszerelő munkája miatt is leéghet a ház, az idegbeteg mérnök miatt is lehetnek tragédiák.
  Amennyiben nem érzed biztosítottnak a gyermeked taníttatását, vidd magániskolába, ott Te adod a pedagógus fizetését, és reklamálhatsz.”
 • 44. Tolpal 2010. augusztus 23. 14:37
  „38.: Olvasgatom a hozzászólásokat, sajnos azt kell látnom még mindig ilyen az általános hozzáállás: a tanárnak mennyi a szabija, mennyit dolgozik, meg ilyesmi. Mert a pedagógus pálya olyan amihez mindenki ért ugye.
  Hmm.., legalábbis ezt gondolja. Ha villanyszerelőként kicsit fáradt, ideges, ne adj isten idegbeteg vagyok mert nem tudom kifizetni a számláimat, nem valószínű, hogy a kapcsoló, vagy a biztosíték fejlődését befolyásolom.
  Nem örülök azonban annak, ha a gyermekemet olyan tanár tanítja, akinek a létbiztonsága sincs biztosítva, esetleg annyi plusz órát kell vállalnia, ..... vagy esetleg olyan orvos műtene aki hullafáradt, mert hajtja a pénzt.
  Ja és egyébként éltem fizikai munkából is, meg mérnökként is dolgoztam jó néhány évet, jelenleg mérnök-tanárként dolgozom, úgy gondolom tudom mit beszélek.”
 • 43. theseus 2010. augusztus 23. 14:28
  „8 éve nem volt közalkalmazotti fizetésemelés, az tehát valójában nem hír, hogy egyelőre nem emelnek, csak az, hogy jövőre már legalább akarnak.
  Érdekes, hogy minden hasonló cikknél bőszen megjelennek azok a kommentelők, akik fáradhatatlanul elkezdik gyalázni a tanárokat. Pedig valaki őket is megtanította írni-olvasni, számolni, stb. Gondolom, rossz emlékeik vannak az iskoláról, vagy nem ment nekik a tanulás, vagy a gyerekeiknek vannak gondjaik, és ezért a tanárokat hibáztatják.
  Ezért is talán szerencsésebb lenne általában a közalkalmazotti bértábláról beszélni, nem csak a tanárokról, bár így tanév elején mindig adott a téma.”
 • 42. rézike 2010. augusztus 23. 14:20
  „Hidd el, meg lehetne győzni, ha jogos lenne a követelésetek. Ha ezt be is tudnátok bizonyítani, ha nem lenne ellenérvem. Szeretem a kultúrált vitákat, igényes eszmecserét, mert rengeteget lehet belőle tanulni.
  És hidd el, keresel annyit, mint bármelyik tisztességes ember ma Magyarországon. Kevés. Mindenkinek kevés.
  Ez van. Sajnos.”
 • 41. norad 2010. augusztus 23. 14:09
  „Szerintem téged senki nem akar meggyőzni, mert nem lehet.
  Nem az a cél, hogy többet kapjanak a tanárok, hanem, hogy legalább megközelítse az egyébként méltán becsült fodrászok, műkörmösök, könyvelők, szobafestők, ácsok ( és még sorolhatnám-) fizetését.”
 • 40. rézike 2010. augusztus 23. 13:58
  „39.: Na mi van bogaram? Csak ennyi tellik tőled ? Véleménye mindenkinek van, érvelj ! Győzz meg, hogy neked több jár, mint másnak.”
 • 39. persona 2010. augusztus 23. 13:49
  „"az lett szakmunkás, akinek büdös volt a tanulás, de az lett pedagógus, aki nem lett elég máshova" by rézike

  szánalmas..”
 • 38. rézike 2010. augusztus 23. 13:36
  „28.: No ez az. Lehet, hogy az lett szakmunkás, akinek büdös volt a tanulás, de az lett pedagógus, aki nem lett elég máshova. ( Tisztelet a kivételnek, nem akarok megbántani senkit )
  34.:Ne légy bunkó. Az biztos, hogy én érek rá legjobban, de nekem okom van rá, más dolgom sincs. És neked ? Netán pedagógus vagy? Egyébként mi közöd hozzá? Nem tanították neked, hogy az egészséges vita nem lehet személyeskedő?
  37.: Nehogy ! :):)”
 • 37. tatár 2010. augusztus 23. 13:22
  „Pontosítanék: legközelebb a 2111/2112-es tanévben lesz mód gesztusértékű béremelésre az oktatásban. Remélem, legalább az államtitkárok bérére ügyelnek egy kicsit, mert ha nem, az már tényleg durva lenne.
  Könnyebb a politikai kampányokban mindenfélét röfögni felelőtlenül, de aztán jön a kijózanodás.
  Csak rézikéből nehogy oktatási államtitkárt csináljanak:-)”
 • 36. Ági84 2010. augusztus 23. 13:22
  „31 . mugri
  Érettségim, szakmám, és diplomám van.”
 • 35. Ági84 2010. augusztus 23. 13:19
  „29.
  Igen, törvényesen jár a szabi, DE! mivel nem állami cégnél dolgozom, így a főnököm megteheti, hogy akkor adja ki, amikor NEKI megfelel, és még ki sem fizeti!
  Papíron persze igen, de elszámolásnál levonja az összegből. Választásom van-e? Nincs. Vagy ez, vagy mehetek amerre akarok.
  27. norad
  Azért nem lettem tanár, mert az egészségügyet választottam.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdok jutnak a hungarikumokra

Jelentős állami támogatásban részesülhetnek, a rendelkezésre álló pályázati források ötödét… Tovább olvasom