Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Cseh cég korszerűsíti a paksi atomerőmű biztonsági rendszereit

A megrendelés értéke egymilliárd korona.
A pilseni Skoda JS részvénytársaság fogja korszerűsíteni a paksi atomerőmű biztonsági rendszereit. A megrendelés értéke egymilliárd korona - közölte Jan Stolár, a cseh cég szóvivője szerdán Pilsenben.

A Skoda JS a megrendelést egyebek között annak alapján kapta, hogy a hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján Pilsenben gyártották a paksi atomerőmű mind a négy reaktorát, és a cseh cég végezte el Pakson felszerelésüket is - tette hozzá a szóvivő.

"A korszerűsítést az tette szükségessé, hogy a nyolcvanas években az eredetileg orosz cég által szállított analóg rendszerről át kell állni a korszerű digitális rendszerre" - jelentette ki Stolár.

A Skoda JS jelenleg hasonló módon korszerűsíti a régebbi cseh atomerőmű, a Dukovany, négy atomreaktorának a biztonsági rendszereit. A változások legfőbb célja a atomreaktorok működési biztonságának növelése. A modernizáció egyben hozzájárul a reaktorok élettartamának a meghosszabbításához is - mutatott rá a cég közleményében.

A Skoda JS projektjének megvalósításában 80 százalékban cseh, húsz százalékban magyar cégek vesznek részt.

A Skoda JS, amely az orosz OMZ csoport tagja, tavaly közel 100 millió koronás nyereséget termelt. Tekintettel a megrendelések számára és értékére, a pilseni cég arra számít, hogy az idén bevétele és nyeresége is magasabb lesz a tavalyinál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmunkát követelt mintegy száz roma Tiszavasváriban

A spontán szerveződést a rendőrség biztosította, rendőri beavatkozásra nem volt szükség. Tovább olvasom