Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Csodára várnak a rossz adósok

Reménytelennek tartják a helyzetüket a fizetésképtelen devizaadósok, így a legtöbben még azokkal a lehetőségekkel sem élnek, amelyekkel könnyíthetnének gondjaikon - írja keddi számában a Magyar Nemzet.
Sokan már csak abban bíznak, hogy valaki pert nyer a bankok ellen, ezért nem kell visszafizetniük a tartozásukat. de szakértők szerint a teljes tartozás elengedésére semmi esély sincs. Bár elfogadott törvény még nincs, a benyújtott javaslat szerint akik tavaly szeptemberben már 90 napon túli elmaradásban voltak, azoknak május 15-ig forintra váltják tartozásukat és a tartozás negyedét elengedik.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) felállításától is sokat várnak a fizetésképtelen adósok - idézi a lap Lénárd Mariannt a Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkárát -, de problémát jelent, hogy az érdeklődők között sok a nyugdíjas, és az ő ingatlanjukat nem veszi meg a NET, mivel eltartott gyermekeik már nincsenek.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. igazságkereső 2012. április 04. 10:49
  „Milyen érdekes, a 26.-os hozzászólásra senki nem "jelentkezett rá", vaj´h miért? Csak nem a szellemi képességet haladta túl egyes hozzászólók részéről?!”
 • 26. igazságkereső 2012. március 19. 19:21
  „Nem a csodára várnak a "rossz adósok", hanem a magyarországi bankok indexálási trükkjei következményeinek a felszámolására! A délmagyar.hu átvesz az MTI-től egy olyan hírt, amely nem taglalja tulajdonképp az előzményeket, hogy mitől is váltak nagyon sokan rossz adóssá! Feltételezem, hogy a délmagyar.hu szerkesztői, újságírói is ismerik Dr.Róna Péter nemzetközi hírű közgazdász korábban elmondott megállapításait, amely az volt, hogy a magyarországi bankok indexálási trükköt alkalmaztak, azaz a "devizahitelesek" hitelei mögött nincs deviza, kivéve azokat, akik kifejezetten devizát vettek fel a hitelt folyósító bankjuktól. A mai napig egyetlen bank sem cáfolta meg Dr.Róna Péter e szakmai televíziós bejelentését, tehát tisztelt újságírók illenék tény és tárgyszerű tájékoztatást adni az írott és elektronikus sajtót olvasó nyájas olvasónak! Magyarul: a devizahitelezés körüli banki félrevezetést kellene már végleg a helyére rakni és megszüntetni az így megvezetett banki ügyfelek további ellehetetlenítését! Lehetséges ez t. újságírók?!”
 • 25. spiler 2012. február 29. 13:48
  „24. akitől kölcsönkérsz az diktál
  reklámokban a THM% valahogy nem nagyon csökken”
 • 24. gavallér 2012. február 29. 11:33
  „12 Badó : Teljesen igazad van. Annyival meg toldanám, hogy banki veszteségről csak úgy essen szó , hogy nem "100" egység lesz a nyereség hanem 50. A szerződés kötéskor kalkulált nyereséget ők már régen megkeresték.
  Más : nem arról van szó, hogy az adós ne fizessen, hanem arról ,hogy ne legyen átverve. Igen valóban aki hitelt vett fel
  az fizesse vissza de ne a bank kénye kedve szerint”
 • 23. macs 2012. február 29. 11:30
  „20. badó,
  "p79 : felszínes a tudásod, tipikusan magyar = magyarellenes"
  kifejtenéd bővebben!”
 • 22. macs 2012. február 29. 11:22
  „19. la-za,
  nagy tévedésben vagy. Az állam 2010-ben kivetette a bankokra a bankadót, mivel nem az embereken akart szorítani. Most az állam és a bankok között született megállapodás értelmében a bankok a devizahitelesek miatti veszteségük egy részét leirhatják a bankadóból, igaz, hogy emiatt megnőtt adóalapjuk, de az állam lényegesen kevesebb pénzt kap. Azt a pénzt valahonnan ki kell pótolni. Szerinted, miből teszi?”
 • 21. p79 2012. február 29. 09:41
  „Valóban egy LMP-s politikus nyilatkozata olvasható, de a statisztikai adatok nem az ő fejéből pattantak ki, hanem az a PSZÁF hivatalos elemzése.

  Lásd.: http://www.pszaf.hu/bal_menu/jelentesek_statisztikak/statisztikak/vegtorlesztesi_stat

  A végtörlesztésből adódó bevételkiesés (kb. 336 milliárd Ft) 30%-át a bankok leírhatják a bankadóból. Magyarul: kb. 100 milliárddal csökken az ország bevétele, amit egyéb forrásokból fog pótolni a kormány...többek közt a Te és az én fizetésemnek a megnyirbálásából.”
 • 20. badó 2012. február 29. 08:31
  „Az adófizetőkön keresztül meg az unió, azon keresztül meg az IMF, azon keresztül meg a szabadkőművesek.. szóval ne menjünk abba bele, hogy ebben p79 pénze is benne van. Nem a pénzről szól már itt a dolog, az csak eszköz a bankok ( bildenberg- olvass utána ) kontra Magyarország között. Ha megengedsz egy kritikát p79 : felszínes a tudásod, tipikusan magyar = magyarellenes.”
 • 19. la-za 2012. február 29. 08:23
  „Kedves p79!

  Ez egy lmp-s politikus nyilatkozata, ami nem igaz! A végtörlesztés nem került pénzébe az államnak. (Ez csak a bankoknak jelentett nyereségcsökkenést) Az árfolyamgát az pénzbe fog kerülni, de az csak április 1-től indul.....

  NEked nem tetszik, hogy adóforintokból segítenek bajbajutott adósokon...nekem van sok minden már, ami szintén nem tetszik az adóforintok elköltésével kapcsolatban, de ez van. Olyat úgysem lehet, hogy mindenkinek jó legyen.”
 • 18. p79 2012. február 28. 23:24
  „Kedves la-za!

  Nem a kormány segített, hanem rajtuk keresztül az adófizetők. Másrészt nem közvetlen segítségnyújtásról van szó, hanem a végtörlesztésből adódó veszteség egy részének átvállalásáról.

  A lényeget itt elolvashatod: http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/lemaradt_a_vegtorlesztesrol_nem_kell_aggodnia_k&h_.510353.html

  "a "végtörlesztés árát az adófizetők is megfizetik", mert a mintegy 336 milliárd forintos költség 30 százalékát közpénzből állja az ország."”
 • 17. la-za 2012. február 28. 22:26
  „7.p79 2012.02.28. 10:44

  Kiket segített meg a kormány? Milyen 100mrd forinttal? Ezt fejtsd ki légy szíves, mert nem értem. Én semmiféle kormányzati segítségről nem tudok, azt leszámítva, hogy lehetődé tette a rögzített árfolyamon való előtörlesztést.

  Mi sem önszántukból vettünk fel chf hitelt 2006-ban. Ez volt vagy semmi. Nem luxuslakást vettünk belőle,a hanem 10. emeleti 35 éves panelt. MA úgy állunk, hogy a törlesztőnk a négyszeresére emelkedett ( a fizetésem meg kb 40%-kal csökkent). Ez a négyszeres emelkedés úgy gondolom, több mint árfolyamkockázat....”
 • 16. p79 2012. február 28. 21:32
  „Kedves badó!

  Én azzal tisztában vagyok, hogy a devizahitelesek nem az adófizetők pénzéből szeretnék megoldani a problémát, de a tény mégis tény marad: eddig csak a végtörlesztéses cirkuszra elment kb. 100 milliárd Ft közpénz. Mint ahogy Te is írtad, itt a bankok a ludasak, tehát ezt velük kellene rendeznie az ügyfeleknek. A kormány dolga legfeljebb annyi, hogy a végére járjon, jogos-e a bankok követelése; és ha kivetni valót találnak a szerződésben, akkor megtegyék a megfelelő jogi lépéseket. Az viszont nem megoldás, hogy mások adóforintjaiból foltozgatnak...”
 • 15. Dema 2012. február 28. 16:30
  „12. badó 2012.02.28. 15:10
  Kedves bado!
  Nagyon egyet értek veled, de kiegészíteném egy pár szóval.
  Nem csak a kamatok egyoldalú emelésével, hanem az egész válság a bankok kapzsisága miatt van.
  Abszolút nincs szó a hitelt felvevők felelősségéről! Nem ők változtatták meg irreális módon, és mennyiségben a szerződési feltételeket. Szerintem egy 10%-k még belefér, de a többi az már uzsora! Ezzel az erővel a kamatokat is tetszésük szerint emelhetik a bankok. Különböző trükkök, alkalmazásával. Amit csak az "apróbetűs" rész tartalmaz. Ehhez nem kellene asszisztálni az ország vezetésének.”
 • 14. igazságkereső 2012. február 28. 15:55
  „Ha az újságírók olyan felkészültek lennének, mint amennyire nem, akkor ezt a cikket nem vették volna át egy az egyben az MTI-től.A helyzet ugyanis az, hogy a "devizadósok" ne ma csodára várnak,hanem arra, hogy a bíróság érvényt szerezzen a Ptk. 209. §-ának! A bankok tisztességtelenül átvágták ügyfeleiket, forinthitelt adtak, de INDEXÁLÁSI TRÜKK-jük révén devizaárfolyamon szedik vissza ügyfeleiktől havi törlesztés formájában! Aki nem ismeri az indexálási trükk fogalmát, az ne szóljon hozzá, mert érvényes az esetében: " ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!" Mindössze erről szól ez a történet és bizony jó lenne ha az újságírók is felkészültebbek lennének,mielőtt egy cikket megírnak,vagy társlaptól, társszerkesztőségtől átvesznek!”
 • 13. spiler 2012. február 28. 15:10
  „nem kell a csodára várni aki felvette fizessen...................!!!!!!!!!
  csak ezzel foglalkoznak közben tönkremegy az ország”
 • 12. badó 2012. február 28. 15:10
  „Egyáltalán nem az adófizetők pénzét akarják a devizaadósok kedves p79. Egy olyan ítélet is elég volna, ami kimondja, hogy a bankok szemét módon átvágták a magyar népet, és a bankok veszteségként nyeljék le. azt kellene csinálni amit kamunéni mond, és nem fizetni. A kormány meg csak ítélkezés szintjén szóljon bele. Az egész cirkusz 2008 márciusában kezdődött, amikor a bankok kamatot emeltek. utána jött a devizaválság. A bankok kapzsisága az oka, és nem a hitelfelvevő ostobasága.”
 • 11. deszkás 2012. február 28. 14:41
  „LÁZÁR!”
 • 10. mattil 2012. február 28. 14:09
  „"Olyan ez, mintha valaki elveszítené a pénzét a tőzsdén"
  Épp ez az érdekes! Ugyanis mint ahogy az egyik ilyen fórumon már felboncoltuk ezt a dolgot, a bank az ügyfelekkel tőzsdeszerződést kötött és nem hitelszerződést, mégis hitelként cimkézte fel és értékesítette azt. Én is egy vagyok a bajba jutottaknak. A hitelt még csak-csak fizetem, de rezsire már nem nagyon futja. Csakhogy amikor én hitelt akartam felvenni pusztán azért, mert lakni szerettem volna valahol, akkor a bank közölte, hogy van devizalapú, vagy semmilyen. A forinthitelre az igénylők nagy része nem volt jogosult különböző okokból. Elkezdtem 20-25 közötti havival hat éve, most 60 körül van és a kezdetkori 3 millából most olyan 5 és fél körüli tartozás keletkezett, miközben ismétlem pontosan fizettem. És még van 16 év. A bank azt ígérte, hogy 15-20%-nál nem lesz nagyobb a veszteségem még recesszió esetén sem. Akkor hogy is van ez?”
 • 9. racionalitás? 2012. február 28. 13:18
  „aki normálisan fizet az szív megint...gratulálok.----h...ingéria!!!!!!”
 • 8. nanemaaa 2012. február 28. 13:02
  „7. p79
  "Olyan ez, mintha valaki elveszítené a pénzét a tőzsdén, aztán pedig mástól várná, hogy oldják meg az ő hibás döntéseit."
  Ne Lázározz! Szerencséd, hogy nem moderáltak ki. :D”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: új típusú honfoglalás

Az MSZP a megyei önkormányzatokért, a KDNP a vízórákért, az LMP a bérletekért, a Jobbik a… Tovább olvasom