Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Csökkent a Fidesz támogatottsága, nőtt a bizonytalanok száma

Csökkent a Fidesz támogatottsága, a pártoktól távolságot tartó választópolgárok aránya emelkedett, az ellenzéki pártok alapvetően stagnáló helyzetben vannak - írta csütörtöki számában a Népszabadság az Ipsos március közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján.
A kormánypárt az év elején három, most négy százalékpontot veszített, a lakosság egészén belül 27 százaléknyian, nagyjából 2,2 millióan támogatják őket. Az MSZP tartja pozícióját, a népesség 12 százaléka preferálja, ez szűk egymillió választópolgárt jelent. A Jobbik a lakosság nyolc százalékát vonzza magához, ez mintegy 600 ezer szimpatizáns - olvasható a lapban.

A Népszabadság beszámol arról, hogy az ilyentájt - a választások után alig egy évvel - megszokottnál sokkal több a bizonytalan, passzív választópolgár: a jogosultak közel fele, csaknem négymillió fő.

Az igazán eltökélt szavazópolgárok, a biztos pártválasztók körében is kisebb lett a Fidesz előnye, a múlt havi 60-20-as vezetés mostanra 54-23 százalékosra mérséklődött. Az aktív választók között a Jobbik 15 százalékon áll, az LMP ötszázalékos.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. frakk 2011. március 25. 19:41
  „64 Egyolvasó: ez még nekem is tetszett :))”
 • 67. Csonka László 2011. március 25. 09:21
  „A 2/3 "többség" számadatokra levetítve! (cca 8.000.000 szavazásra jogosultra kalibrálva) Szavazatai száma: 2 706 292 fő. Elemzés: a nem szavazó/otthon maradottak juttatták a Fideszt a 2/3.-hoz.”
 • 66. macs 2011. március 25. 09:21
  „56. jozko,
  "Azt próbáltam -inkább irónikusan, mint sértő szándékkal- a tudomásodra hozni,
  hogy nem igazán illendő a bölcsek kövének birtokosaként titulálni /megróni/ valakit , amikor csak feltevésekre alapozhatjuk a véleményünket!"
  Engem nagyon zavar, hogy a parlamenti 2/3-ra hívatkozva tévedhetetlennek hiszik magukat. Senkitől sem fogadnak el észrevételeket, javaslatokat, kritikákat. Sok esetben az összefüggéseket is figyelmen kívül hagyják. Lásd adótörvény és a költségvetési hiány, Szél Kálmán terv elképzelései.
  Olyan kijelentéseket tesznek, amiket a másik szavukkal saját maguk cáfolnak. Lásd eltőzsdézett manyup pénzek és a hiány csökkentése ezekből a pénzekből.
  Lehet, hogy az én hibám, de nem értek egyet azzal, ahogy a társadalom perifériájára szorult emberekkel bánnak. Ahogy a jobb módúakat támogatják az alsóbb társadalmi státuszúakkal - átvett kifejezés - szemben, mert ők tudják mi a jó nekünk.
  Most nincs több időm, jó volt beszélgetni!”
 • 65. Csonka László 2011. március 25. 09:00
  „Stumpf István :MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök,
  Járai Zsigmond : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
  Matolcsy György : MSZMP tag, III/II együttműködő,
  Csurka István : III/III együttműködő,
  Martonyi János : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
  Chikán Attila : MSZMP tag,
  Pintér Sándor : MSZMP titkár,
  Boross Péter : MSZMP tag,
  Ligetvári Ferenc: MSZMP tag,
  Boros Imre MSZMP-titkár, III/II együttműködő D-008
  Pozsgay Imre MSZMP KB tag,
  Szűrös Mátyás MSZMP KB tag,
  Csintalan Sándor MSZMP és MSZP tag, jelenleg a Fidesz és a HÍR TV ideológiai támasza,
  Schmitt Pál : MOB tag,, a Los Angelesben rendezett olimpiai részvétel megfúrója és főkommunikátora, jelenleg köztársasági elnök,
  Kerényi Imre : MSZMP alapszervezeti titkár,
  Togyán József : alias Szatmári, III/III-mas együttműködő, az Orbán kormány minisztere,
  Balogh Gyula : MSZMP tag,
  Szita Károly : III/III együttműködő,
  Mikola István - Hazafias Népfront,
  Fónagy János : MSZMP tag,
  Vonza András : MSZMP tag,
  Szabadi Béla : MSZMP tag, munkásőr,
  Varga Mihály : KISZ titkár,
  Deutsch Tamás : KISZ titkár,
  Orbán Viktor : KISZ titkár, papa párttitkár
  Kövér László : KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa.”
 • 64. Egyolvasó 2011. március 25. 07:33
  „Ezt hallgassátok meg!!!!!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=NqMTMJjXL3c”
 • 63. szentmiki 2011. március 25. 07:21
  „elftársak, a vezéreink jól élnek, ha beledöglünk is...”
 • 62. egyszegedi 2011. március 25. 00:44
  „Csak kibírja az ország ezt a három évet valahogy. A beton sem bonthatatlan, nagy erővel, összefogással minden meg és elmozdítható. Addig meg csak porladjon, olvadjon a Fidesz. A bizonytalanok már nem bizonytalanok, hanem óvatosak. Jó volt a Kubatov lecke, elég lesz majd a fülkében színt vallani, és akkor , ha minden így halad előre, 2014-ben a 2/3-ad nem 51 % lesz, illetve most már közelit a 30 %-hoz. Meglátszik ez a tákolmányhoz visszaküldött válaszlevelek számán is. Még az egymillió sem gyűlt össze! De ha majd az utcán gyűlnek össze annyian?!”
 • 61. apuka 2011. március 24. 20:33
  „52. A Tamás gyerek megbízott sportminiszter volt. Így az esküt leszámítva,teljes jogkörrel dolgozhatott középiskolai végzettséggel. Az is teljesen normális, hogy valaki az államvizsga után rögtön miniszteri esküt tehet. Szerinted ez csak egy kommunista ármány. Ez a jó a FIDESZ táborban, hogy a szeretet vezérük bármekkorát téved, a legkisebb kritikával sem illeti.”
 • 60. gardiola 2011. március 24. 20:28
  „Újabb fideszes képviselő bukott le dupla költségtérítéssel

  Törvénytelenül vett fel két helyről költségtérítést Rónaszékiné Keresztes Mónika (Fidesz) országgyűlési képviselő, aki állítólag már visszafizette a jogtalanul felvett közpénzt, de hogy mennyit, azt nem hajlandó elárulni.

  Rónaszékiné Keresztes Mónika politikus asszony egyszerre vette fel az országgyűlési és az önkormányzati választókerületi pótlékot, miközben az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény ezt kifejezetten tiltja. Rónaszékiné Keresztes Mónika parlamenti képviselősége mellett Budapest VII. kerületi (erzsébetvárosi) önkormányzatának külsős alpolgármestere, így havi bruttó 394.000 forintos tiszteletdíja mellé 236.000 forint választókerületi pótlékot kap az Országgyűléstől; ehhez jön még 546.000 forint tiszteletdíj alpolgármesteri teendői ellátása végett, amihez a képviselő asszony még 109.000 forint ,,költségátalányt" is felvett az önkormányzattól - törvénytelenül.

  A blikk.hu megkeresésére a politikus azt nyilatkozta, hogy már karácsony előtt visszafizette a pénzt, de hogy mennyit, azt nem volt hajlandó elárulni. A közpénzzel való visszaélésre a politikus meglehetősen érdekes magyarázatot adott: ,,Az új képviselők rengeteg papírt kapnak, sok a fogadóóra a választókerületben, az emberek minden gondja ránk szakad".

  Novák Előd jobbikos képviselő ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Jobbik hétfőn módosító javaslatot nyújt be az új alkotmányhoz, amely tiltaná a politikusok álláshalmozását, vagyis hogy valaki az országgyűlési képviselősége mellett önkormányzati tisztségeket tölthessen be és így duplán vehessen fel költségtérítést.

  Stummer Jánost, az erzsébetvárosi önkormányzat jobbikos tagját, aki szerint Rónaszékiné Keresztes Mónika újabb tanúbizonyságát adta annak, hogy nem tudja megfelelően ellátni a választópolgárok, illetve sokkal inkább az Orbán Viktor által reá bízott feladatokat. A jobbikos képviselő elmondta, ez eddig is mindenki számára nyilvánvaló volt, a közpénzekkel való visszaélés azonban indokolttá tenné, hogy az alpolgármester asszony visszaadja mandátumát.

  Rónaszékiné Keresztes Mónikának egyébként valószínűleg a Fidesz etikai bizottsága elé kell majd állnia az ügy miatt, és hasonlóan költségtérítéssel szintén visszaélő párttársaihoz (Zsiga Marcellhez, Papcsák Ferenchez és Szabó Zsolthoz), pénzbírságra is számíthat.”
 • 59. bánki 2011. március 24. 19:49
  „Ejnye, bejnye !
  Tisztelt maszop!

  Cirka 15 év !”
 • 58. achilleus 2011. március 24. 19:12
  „47. Commander-V2 2011.03.24. 14:54
  "43: a mostani Fidesz a 2002 előttinek csak szomorú árnyéka, Orbán a hattyútáncát mutatja be."

  Na, ez előrelépés, eddig csak a "halott indián a jó indián" mondás jegyében, mindig csak a már elhunyt, lemondott (életükben, hivatalukban a sárgaföldig lealázni szándékozott) jobboldaliaknak gondoltak dicsőültek meg a liberális-szocialista eszmerendszerben , most már élők korábbi állapota is. (Persze a cél ugyanaz.)”
 • 57. queenmargareth 2011. március 24. 18:22
  „a tőzsde jó a kisembernek is?
  olcsóbb lesz minden?Mert úgy lenne az igazi, hogy ha egy nap erősödött a ft. azon a napon minden olcsóbb legyen.....nonszensz? igen, úgyhogy hagyjuk a tőzsdét........”
 • 56. jozko 2011. március 24. 17:41
  „40. macs:

  Pontosan értettem a hozzászólásodat, világosan fogalmaztál.

  Azt próbáltam -inkább irónikusan, mint sértő szándékkal- a tudomásodra hozni,
  hogy nem igazán illendő a bölcsek kövének birtokosaként titulálni /megróni/ valakit , amikor csak feltevésekre alapozhatjuk a véleményünket!
  Az országirányító politika nem egészen fehér és fekete-árnyalatok is vannak!

  Aki felöletesen ítélkezik-netán túl magabiztosan-az saját maga eshet a bölcsek köve tulajdonlásának gyanújába.
  Bizonyítékokkal a kezemben bármikor ítéletet mondok!
  Azok nélkül is van véleményem- de az nem vád - inkább csak vitaindító!
  Annak érdekében, hogy előrfe haladjunk és ne helyben járjunk!

  Bocs, csak ennyit akartam.”
 • 55. frakk 2011. március 24. 17:32
  „Félelmetes erős a Ft, nincs itt semmi baj. A magyar tőszde a világ legjobb tőzsdéje. Hiába riogattok Mszp-sek. Rátok akkor sem fogunk szavazni , ha a Fidesz totál megszűnne. :)) A számok is azt mutatják semmivel sem nő a népszerűségetek”
 • 54. PipiczGabor 2011. március 24. 16:58
  „MIERT IS NEM CSODALKOZOM EZEN?”
 • 53. queenmargareth 2011. március 24. 16:40
  „akkor viszont írjuk normálisan a nevét.....Tamásnak, tiszta magyar:))))))))))))”
 • 52. Örvájn 2011. március 24. 16:31
  „44. deszkás 2011.03.24. 14:20
  Deutch Tamás ős Fideszesként is csak akkor tehette le a miniszteri esküt miután sikeresen államvizsgázott (befejezte a korában félbe hagyott tanulmányait). Ez tény. Lehet kritizálni, bírálni, de igaz módon. Maradjunk az igazságok talaján.”
 • 51. rozator 2011. március 24. 16:23
  „Bementem egy bankfiókba, igazolást kértem a fennálló tartozásomról. 5000 ft ellenében adták ki, kb 3 perc munka, 1 papír a nyomtatóba! Tavaly ugyanezért 2000 ft.ot fizettem! Nem hárítják át a bankadót ugye?”
 • 50. queenmargareth 2011. március 24. 16:18
  „az a baj, hogy ezt mindenki tudja, de, fideszeseknek mind jó állásuk és fizujuk van........be vannak biztosítva.”
 • 49. Ebgondolat 2011. március 24. 15:03
  „34. frakk 2011.03.24. 11:45
  Az viszont tényleg talány, hogy miért bíznak ennyire a fideszben! Rövid uralkodásuk alatt csökkentek a bérek, elvették a juttatásokat, tesznek a demokráciára, kirúgnak mindenkit, aki nem ért egyet velük (akár SZAKMAI alapon is!; ld: Lisztferihegy, költségvetési tanács), ellenben a benzin- és élelmiszerárok soha nem látott magasságokba törtek!! És még csak pár dolgot említettem!!”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvont juttatásaikért tüntettek közalkalmazottak

Közalkalmazottak demonstráltak szerdán Pécsen, követelve a közelmúltban megvont béren kívüli… Tovább olvasom