Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Csütörtökig kiderül, kit melyik középiskolába vettek fel

Csütörtökig minden középfokú intézmény értesíti a hozzá jelentkező tanulókat jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról, és ezzel lezárul az általános felvételi eljárás. Idén a nyolcadikosok csaknem 97 százalékát felvették valamely középfokú oktatási intézménybe.
Az Oktatási Hivatal - az MTI-hez eljuttatott - közleménye szerint az idei általános felvételi eljárásban a nyolcadikosok 96,5 százalékát (81 269 diákot) felvették valamely középfokú oktatási intézménybe. A felvettek 77 százaléka (62 584-en) az általa megjelölt legelső helyre, együttesen 95,1 százalékuk (77 265-en) az első három helyen megjelölt egyikébe jutott be. A felvett tanulók 4,9 százaléka (4004 tanuló) az általa 4. vagy további helyen megjelölt tanulmányi területre jutott be. Az általános felvételi eljárás keretében fel nem vett nyolcadikosok száma 2910, a jelentkezők 3,5 százaléka - írták.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatójából az is kiderül, hogy a 6 évfolyamos gimnáziumba felvettek száma 4389, közülük 3866 diákot az általa megjelölt első helyre vettek fel. A 8 osztályos gimnáziumba felvettek száma 3140, és közülük 2885 tanulót az általa megjelölt első helyre vettek fel. A felvételi eljárásban 84 179 nyolcadikos, 6691 hatodikos és 5088 negyedikes tanuló vett részt.

Az általános felvételi eljárás részletes adatait feldolgozásuk után, várhatóan június elejétől az érdeklődők megtekinthetik majd az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) - hívták fel a figyelmet.

A hivatal emlékeztetett: az általános felvételi eljárás célja, hogy a tanulók - ha megfelelnek az adott iskola által támasztott felvételi követelményeknek és a felvehető létszámkereten belül vannak - az általuk választott és sorrendbe állított iskolák és tanulmányi területek közül lehetőleg oda jussanak be, ahová leginkább szeretnének. Az eljárást támogató informatikai rendszer garantálja, hogy a felvételi döntés minden tanuló esetében ezen rangsorolási elv szerint történjen.

Kitértek arra is: azoknak, akik most nem jutottak be középfokú iskolába, május 2. után kezdődik a rendkívüli felvételi eljárás. Ekkor a továbbtanulásra jelentkezés már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákban, egyeztetéssel történik . Az elektronikus felvételi rendszer segítségével azoknak az intézményeknek az adatait, amelyekben a felvettek alacsony száma miatt rendkívüli felvételi eljárást kell kiírni, az Oktatási Hivatal közzéteszi majd a www.oktatas.hu honlapon.

Az általános eljárás keretében fel nem vett nyolcadikosok számára a létszámuk többszörösének megfelelő üres hely maradt a középfokú intézményekben - hívták fel a figyelmet.

A tanköteles korúaknak akkor is kötelező az iskolaválasztás, ha eddig sikertelen volt a felvételijük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt 2014: Orbán és Matolcsy a mélyülő devizahitel-válság felelősei

A 2010 után elmélyülő devizahitel-válságot Orbán és Matolcsy "gazdasági ámokfutása" okozta az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választói szövetség szerint. Tovább olvasom