Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Csütörtökön temetik Lossonczy Tamást

November 19-én, csütörtökön 12 óra 45 perckor helyezik végső nyugalomra Lossonczy Tamás festőművészt Budapesten, a Farkasréti temetőben - tudatta a család hétfőn.
Lossonczy Tamás, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja életének 106. évében hunyt el november 3-án. A Kossuth-díjas festőművészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.

Lossonczy Tamás 1904. augusztus 12-én született Budapesten. Először jogot tanult, majd beiratkozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolára (1923-26), ahol Bosznay István, később pedig Vaszary János volt a mestere. "Vaszary János azt mondta nekem: maga nem rajzol, maga ken. Három éven át szidott, végül olyan jól mentek a dolgok, hogy külön műtermem lett" - mesélte a művész az MTI-nek 2008-ban.

Kaesz Gyula tanítványaként belsőépítészetet hallgatott az Iparművészeti Főiskolán 1929 és 1931 között. Az építészet ekkor jobban foglalkoztatta a festészetnél, képein később is fontos szerepet kapott a konstrukció. Az idős mester arra buzdította az embereket, hogy tanuljanak egymástól, ő például Szegedy-Maszák György festőművésztől (1904-1984) egyszerűséget, a sallangoktól mentes festést, a lényeglátást sajátította el. Elmondása szerint a festészet "színekkel, formákkal kifejezett gondolat."

Tagja volt a Szocialista Képzőművészek Csoportjának, az Európai Iskolának. 1954-ben kizárták a Magyar Képzőművészek Szövetségéből, 1957-től az egyik budapesti szakmunkásképző iskolában szerkezeti rajzot tanított 1968-as nyugdíjazásáig. "Amikor tanítottam, azt akartam, hogy tudjanak a diákjaim" - összegezte az ott töltött 11 évet.

A jog, az építészet, a belsőépítészet, a rajz és a festészet mellett mozaikot is tervezett 1998-ban. Az utóbbira Rómából kérték föl, a földalatti vasút, az EUR egyik állomására kellett mozaikot létrehoznia.

Lossonczy Tamás alapító tagja volt az 1992-ben létrejött Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, a következő évben életmű-kiállítása volt az Ernst Múzeumban.

A művész 105. születésnapján, augusztus 12-én nyílt kiállításán az utolsó öt év munkáit láthatta a közönség a Magyar Nemzeti Galériában augusztusban és szeptemberben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Mesterházy méltó jelöltje lenne az MSZP-nek

A Fidesz szerint Mesterházy Attilával olyan embert választana kormányfőjelöltnek az MSZP, aki méltó… Tovább olvasom