Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Debreceni virágkarnevál: döntött a közönség

A 44. Debreceni Virágkarnevál a virágkocsik esti, lámpás felvonulásával, majd tűzijátékkal és utcabállal fejeződik be.
A 44. Debreceni Virágkarnevál közönség által legszebbnek ítélt virágkocsija az Alföld Legendárium Klaszter Szent Anna-tó legendája című kompozíciója, legjobb művészeti csoportja a debreceni Valcer Táncstúdió lett. A díjakat Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere és Ködmön Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. termelési igazgatója adta át kedden a nagyközönség előtt a Rózsa utcai lelátónál, a Régi Városháza előtt.

A virágkarnevál történetében most először nem a zsűri, hanem a közönség döntött, mind a nyertes virágkocsi, mind a nyertes produkció tekintetében. A díjátadásra a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. két egyedi gyártású serleget készített, amelynek a meghatározott értéke 300 ezer forint - közölte Kerekes Sándor, a fesztivál sajtófőnöke.

A 44. Debreceni Virágkarneválon nyújtott kimagasló művészeti teljesítményért a közönségszavazatok alapján díjat nyert debreceni Valcer Táncstúdió 1992 óta állandó résztvevője a karneválnak. Az együttes célja a standard és latin-amerikai táncok népszerűsítése, a tánciskolai táncok minél szélesebb körben való megismertetése.

Megkezdődött a 44. Debreceni Virágkarnevál. Fotó: MTI (galéria)

A Valcer Táncstúdió számos egyéni és csoportos magyar bajnoki címmel büszkélkedhet. A válogatott keretbe tartozó valcerosok többször képviselték már hazánkat Európa és világbajnokságokon is. Művészeti iskolájuk a Magyar Táncművészeti Főiskola partnerintézményeként bizonyítványt ad az ott végzetteknek. A Debrecen város Csokonai díjával kitüntetett Valcer Táncstúdió produkciójában az egyéni versenytánc bemutatók és a csoportos formációk váltakozása, a táncok sokszínűsége, a látványos kosztümök, a zenei slágerek felejthetetlen karneváli élményt biztosítanak - hangzott el a díjátadáson.

A 44. Debreceni Virágkarnevál közönség által legszebbnek ítélt virágkocsija az Alföldi Legendárium Klaszter kompozíciója lett, Szent Anna-tó legendája címmel. A sokak számára ismert Székelyföldi legendárium mintájára az Alföldi Legendárium Klaszter arra vállalkozik, hogy összegyűjti az Alföldön fellelhető ősi mondákat, legendákat.

A Szent Anna-tó legendáját bemutató kompozíció jól szimbolizálja azt a szövetséget, amelyet a székelyföldi Visus Kulturális Egyesület és a sárándi Alföldi Legendárium Klaszter kötött.

A kompozíció a Szent Anna-tó keletkezési mondájának hattyúit ábrázolja, akiket még szűzlányként fogott hintója elé az irigy Gáspár gróf, aki azt állította, hogy szebb fogatot tud előállítani, mint öccse. A gróf ostorával rávágott a fogat élén levő legszebb lányra, akit Annának hívtak. Isten meghallgatta a fájdalomtól térdre rogyott Anna könyörgését, megmozdult a föld, megnyíltak az ég csatornái, s a versengő testvérek várai a várhegyekkel együtt a mélységbe zuhantak. Másnapra helyükön egy tengerszem keletkezett. A tó vizén úszó tizenkét hattyú visszaváltozott leánnyá, Anna pedig kápolnát épített a tó partján, s ebben a kápolnában töltötte életének hátralevő részét csendes imádkozással - ismertették a Pikó Sándor által megálmodott kompozíciót ihlető történetet a díjátadáson.

A 44. Debreceni Virágkarnevál a virágkocsik esti, lámpás felvonulásával, majd tűzijátékkal és utcabállal fejeződik be.

Az este 10 órakor kezdődő tűzijáték érdekessége, hogy a zenéhez igazítják a látványosságot, hiszen nem mindegy, hogy milyen ütemben és ritmusban durrannak és szöknek az ég felé a petárdák. A 14 perces a tűzijátékot kísérő zenei montázsban Morricone dallamai mellett két közismert debreceni vállalkozó kompozíciója is hallható. A Dispomedicor Zrt. tulajdonosa, Nagy Antal szerzeményéből, illetve a debreceni édességgyáros, Felföldi József erre az alkalomra komponált Himnusz a Virágkarneválhoz című szvitjéből is hallható részlet az idei debreceni tűzijátékon - mondta Kerekes Sándor.

Korábban írtuk:

Virágdíszes kerékpáros felvonulás nyitja meg ma reggel a 44. Debreceni Virágkarnevált, majd veterán autók és motorok gördülnek végig a felvonulás útvonalán: a Nagyállomástól indulva, a Nagytemplom előtt elhaladva, a Nagyerdőben lévő atlétikai stadionig.

A karnevál történetének kezdeteit megidéző kerékpáros felvonulás az elmúlt években a virágkarnevál egyik legüdébb, legnépszerűbb kísérőrendezvényévé nőtte ki magát, és ma már nem csak egyéni résztvevők, hanem családok és munkahelyi-, illetve baráti közösségek is kerekeznek virágokkal díszített kerékpárjaikon, mintegy előfutáraként a virágkocsik és a művészeti csoportok felvonulásának.

Megkezdődött a 44. Debreceni Virágkarnevál. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (galéria)

Az idei karneválon 16 virágkocsit láthat majd a közönség; a kompozíciók elkészítéséhez mintegy hárommillió szál élő- és száraz virágot használtak fel a készítőik.

A menet élén a hagyományoknak megfelelően Debrecen város nyitókocsija halad fanfárosokkal és a város címerével, illetve a Szent Koronát és az uralkodói jelképeket: az országalmát, a jogart és az uralkodói palástot ábrázoló kompozícióval.

A virágkocsik között a karneváli menetben 23 hazai és külföldi együttest, művészeti csoportot láthat a közönség.

Megkezdődött a 44. Debreceni Virágkarnevál. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (galéria)

A szervezők az idén is díjazzák a legszebb virágkocsikat, azonban a hagyományoktól eltérően ezúttal nem lesz zsűri, kizárólag a közönség döntheti el szavazatával, hogy melyik virágkompozíció lesz dobogós, illetve melyik művészeti együttes produkciója tetszett a legjobban.

Az augusztus 20-ai programsorozat a virágkocsik esti levonulásával, tűzijátékkal, illetve utcabállal fejeződik be Debrecenben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találtak egy férfit Hajdúsámsonban

A rendőrség halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el… Tovább olvasom