Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Deutsch: Még kétezer milliárd szabad uniós pénze van az Orbán-kormánynak

Még kétezer milliárd forint körüli, szabadon lehívható uniós forrás áll az Orbán-kormány rendelkezésére az Európai Unió 2013-ig tartó költségvetési ciklusából.
Szűken számítva is eléri a két- két és félezer milliárd forintot azon uniós források összege, amelyeket az aktuális uniós költségvetésből elkötelezettségek nélkül, az Új Széchenyi-terv keretében 2011-től lehívhat és elérhetővé tehet itthon a magyar kormány – nyilatkozta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a Duna Televízióban péntek reggel. A politikus hozzátette: értelmes célokra kell az összeget elkölteni, olyanokra, amelyek a magyar polgárok érdekeit szolgálják. Ez azért is fontos, hogy az itthon élők megtapasztalhassák: az Unió által biztosított források a magyar polgárok érdekeit is szolgálhatják.

A néppárti fideszes EP-képviselő bírálta a korábbi kormányok uniós pénzeket lehívó és elköltő gyakorlatát. A 2004-2010 között, a Gyurcsány-Bajnai időszakban felhasznált uniós források közül nagyon sok értelmetlen célokra ment el – bár formálisan hiba nélkül használtak fel, törvényesen hívták le és pályáztattak meg ezeket – mondta a politikus. “Ezzel a problémával aztán végképp nem tud mit csinálni a mai kormány, hogy rossz célokra, nem a gazdasági növekedést szolgáló módon, nem a hazai kis- és középvállalkozások megerősítését szolgálva, nem munkahelyeket teremtve, hanem öncélú, sokszor presztízsberuházásokra költötték el a forrásokat" - mondta Deutsch Tamás.

Az előző években kiírt pályázatok alapján most zajlanak a beruházások, az ellenőrzés majd csak később következik. Tehát azt, hogy a felhasználásokban történt-e szabálytalanság, már az Orbán-kormány idején kell ellenőriznie a különböző állami szervezeteknek - hangzott a beszélgetésben.

Szándékosan szűkítették az Orbán-kormány mozgásterét a szocialisták?

Deutsch Tamás kijelentette: készülve a választási vereségre, kimondottan azért, hogy az új kormánynak minél szűkebb legyen a mozgástere és hogy az előző kormányhoz közel álló klientúra "minél nagyobb mértékben ki legyen stafírozva", az akkori kormányzat úgy kötötte le a forrásokat, hogy azzal “európai összehasonlításban szokatlan mértékben" szűkítette be az Orbán-kormány lehetőségeit a 2013-ig érvényes uniós büdzsé vonatkozásában.

A következő év viszont hitetlenül fontos időszak lesz – nem csak azért, mert az első fél évben Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke. Jövőre és 2012 első felében dől majd el az EU következő, 2013 utáni hét éves költségvetése is. “Mekkora lesz a büdzsé, mekkora lesz a kohéziós alap, mennyi jut belőle Magyarország számára? Mekkora összegek állnak majd rendelkezésünkre a 2013 utáni öt vagy hét éves esztendőben? – mindez eldől a következő egy, másfél évben" - jelentette ki Deutsch Tamás.

Nevezze meg az uniós számvevőszék a hibázó országokat

Az uniós számvevőszék - amely az egész EU uniós forrásainak felhasználását ellenőrzi - 2009-re vonatkozó fő megállapításai a következők: ha kis mértékben is, de összességében javult a közös források felhasználása; ugyanakkor vannak olyan felhasználási területek, ahol a pénzek elköltése nagy hibaszázalékkal történik. Ilyen például a kohéziós politika, azaz regionális fejlesztést szolgáló pénzek felhasználása, és ide sorolta az uniós számvevőszék a mezőgazdasági támogatások felhasználását is. Nagyon kritikus terület az egyes tagállamok pénzvisszafizetése, azaz a szabálytalanul felhasznált uniós forrásokat nagyon lassan fizetik vissza a közös kasszába, esetleg meg sem történik – ismertette az Európai Számvevők beszámolóját Deutsch Tamás.

A közös forrásokat - ami nem kevesebb mint száztizennyolc milliárd euróra rúgott tavaly - kilencvenöt százalékban hiba nélkül használták fel a tagállamok, 2-5 százalékánál fedezhetők fel hiányosságok, azaz öt-hat milliárd eurót érintenek a hibák.

Azt azonban egyelőre nem hozza nyilvánosságra az uniós számvevőszék, hogy mely uniós tagállamra mennyi esik a hibásan vagy akár a büntetőjogot sértő módon felhasznált közös forrásokból. Deutsch Tamás elmondta: a héten erről is vitatkozott az Európai Parlament – azt szeretnék elérni az európai képviselők, hogy igenis lehessen látni: az unió szintjén felmerülő több milliárdos hibás pénzfelhasználás mely tagállam(ok) magatartásából fakad. “Nagyon bízunk abban, hogy 2011-ben, a 2010-es uniós büdzsé teljesítésére vonatkozóan már lesz ilyen összesítés az uniós számvevőszék jelentésében. Ebből pontosan lehet majd látni, kik azok, akik szégyent hoznak az EU-ra.

"Legyenek megnevezve a hibás pénzfelhasználásban élen járó országok, hogy a következmények az ő fejükre hulljanak vissza, ne az unió egészére, vagy a korrekten és tisztességesen eljáró országok kormányaira" - szögezte le Deutsch Tamás EP-képviselő.

Olvasóink írták

  • 1. sziszka1 2010. november 12. 11:26
    „ezek szerint a debreceni focistadionra adott 10 mrd Ft nem látvány beruházás, hanem munkahaly teremtő! aha..... akkor sétálgassunk összevissza foltozott, betonozott utcákon, járdákon, amit normálisan takarítani sem lehet vagy járjunk 40-50 éve épült gyógyfürdőkbe, ahol omlik a vakolat, mert dojcsfürtamás megmondta....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: ˝Nem igazán értem Pokorni kritikáit˝

Az oktatási államtitkár szerint koncepciójuk számos elemével választ ad a fideszes politikus által… Tovább olvasom