Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Devecserben harmadánál tart az egyéni nyilatkozattétel

Devecserben vasárnap estig 105 károsultat tudott nyilatkoztatni kárenyhítési elképzeléseiről az újjáépítési kormányzati koordinációs központ jogi munkacsoportja, és közülük 30 igényelt új lakást a Veszprém megyei településen építendő lakóparkban - ismertette az eddig összesített eredményeket Kivágó Tamás dandártábornok az MTI tudósítójával.
Az október 4-én bekövetkezett ipari katasztrófa során az ajkai zagytározóból kizúdult lúgos vörösiszap 297 házat öntött el Devecserben. Az eddigi felmérések szerint 225 épület vált lakhatatlanná. A szakértők megsemmisítésre javasolták, de ez a szám még változhat - mondta a koordinációs központ irányító törzsének parancsnoka, hozzátéve, bontási határozatot még egyetlen lakóházra sem adtak ki. Kivágó Tamás tájékoztatása szerint a 105 károsult közül 30 nyilatkozott úgy, hogy új építésű ingatlant szeretne, 12 használt lakás vásárlásával megelégszik, 23 egyéni elbírálást kért, 37-en pedig gondolkodási időt kértek. Hárman egyéb megoldás keresnek, ők saját ügyvédeikkel keresik a lehetőségeket és közülük egy semmilyen segítséget nem igényelt. Vasárnap összesen 18 ügyfelet tudott fogadni a koordinációs központ jogi munkacsoportja. Egy-egy károsulttal másfél órás időkeretben tudnak foglalkozni. Az egyéni nyilatkozattételek begyűjtése szerdán kezdődött, és a hónap végére befejeződik. A devecseri Fenyőfa panzióban lévő parancsnoki központba előre egyeztetett időpontra érkeztek az ügyfelek.

A két hete hatályba lépett újjáépítésről szóló kormányhatározat szerint 2011. június végéig fel kell építeni a károsultak új házát, és az azt igénylők 15 típustervből válogathatnak. A kormányhatározat szerint a károsultaknak csak az elemi lakhatási feltételeket biztosítják, így nincs lehetőség melléképületek, garázsok és pincék építésére. A kolontári lakóházak bontási jegyzőkönyveinek összesítő adatai szerint a 34 bontásra ítélt lakóház tulajdonosainak mintegy kétharmada döntött úgy, hogy nem kíván elköltözni a Veszprém megyei kistelepülésről, és az újonnan épülő lakóparkban szeretné folytatni életét. Kolontáron vasárnapig 24 épületet bontottak le, Somlóvásárhelyen pedig két családi ház vár megsemmisítésre.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2010. november 15. 11:47
    „Ez a cikk is csak részben helytálló.én voltam ott Devecserben, Az ott tönkre ment ház 225 vált lakhatatlanná.Azt tudni kell ez kb 2 "útca" engedély nélkül épített putrik.Vályogból egyébb szir-szarból ősszetákolt építmény.Szinte csak romák élnek itt.Szépnek mondható ,rendezett lakóház ezen a környéken nagyon kevés volt.Ez a környék a makói telepnél is siralmasabb volt.Nem vagyok irígy de ezeknek új lakópark szerintem kicsit túlzás! Én hallottam a saját fülemmel: Még jó,hogy elvitt mindent majd kapunk másikat." Egy percig se aggódtak milessz holnap,De a kármentesítésbe SE NEM SEGÍTETTEK!!!Fosztogatták s segélyhelyeket,a kajáldánál álltak sorba míg mi többiek dolgoztunk.Ezért kellet fegyveres rendőrt állítani ezekre a helyekre.A védekezésre kapott védő ruhákat,csizmát amit elloptak a szomszédos város--falu piacán árúlták.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős halál Debrecenben

Meghalt egy idős házaspár valószínűleg szén-monoxid-mérgezésben vasárnap Debrecenben - közölte a… Tovább olvasom