Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Diszkótragédia: ideiglenesen bezáratták a West Balkánt

A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a West Balkán szórakozóhelyet, ahol szombat éjjel három fiatal lány a diszkóból kiáramló tömegben életét vesztette.
Budapest Főváros Kormányhivatala azt közölte, hogy a West Balkán Kft. kijátszotta a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet; a történtek miatt a rendőrség eddig hat embert vett őrizetbe, közülük a bíróság öt gyanúsítottat szabadlábra helyezett.

A Pesti Imre vezette kormányhivatal másodfokú hatóságként már hozzáfogott a hatáskörének megfelelő vizsgálatokhoz, az ügymenetek gyorsítása és a jobb átláthatóság érdekében kezdeményezi a törvényi szabályozás szigorítását, továbbá javaslatot tesz egyes szakhatósági jogkörök egyesítésére is.

A történtek miatt a rendőrség eddig hat embert vett őrizetbe, közülük a bíróság öt gyanúsítottat szabadlábra helyezett. A hatodik gyanúsítottat több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt állította elő a rendőrség.

A BRFK azt közölte, hogy a hatodik gyanúsított a rendezvény szervezésében működött közre.

Közben több fővárosi szórakozóhely is bejelentette, hogy ideiglenes bezárással fejezi ki részvétét a szombati diszkótragédia miatt. A XI. kerületi önkormányzat munkacsoportot állít fel a kerületben lévő szórakozóhelyek ellenőrzésére.

A Jobbik azt közölte, megdöbbentőnek tartják a szabadlábra helyezésekről hozott bírósági döntéseket, mert úgy látják: a gyanúsítottak közül "többnek nyilvánvaló a felelőssége" a tragédiában.

Szombat éjszaka a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap este jelentette be, hogy öt embert őrizetbe vettek, s az ügyben több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás.

A Belügyminisztérium a tragédiával kapcsolatos polgármesteri kezdeményezésekről csütörtökön egyeztető fórumot, majd sajtótájékoztatót tart. Hassay Zsófia terézvárosi polgármester hétfőn jelentette be, hogy több önkormányzat a hétvégi diszkótragédia nyomán közös felterjesztésben kezdeményezi a szórakozóhelyek működési engedélyének kiadását szabályozó kormányrendelet szigorítását. Fontosnak nevezte, hogy ne lehessen utólag beszerezni a szakhatósági engedélyeket, és így szervezni rendezvényeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszúrtak egy férfit Budapesten

Leszúrtak egy férfit szerda délután Budapesten, a X. kerületben - közölte a rendőrség az MTI-vel. Tovább olvasom