Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Drágulhatnak az alkalmassági vizsgálatok

A rendelettervezet rögzíti, a munkaköri alkalmasság megállapítása céljából végzett szolgáltatások térítési díja a munkáltatót terhelik.
Emelkedhetnek az egyes egészségügyi szolgáltatások - köztük több alkalmassági vizsgálat - térítési díjai - derül ki egy a kormány honlapjára szerdán felkerült rendelettervezetből.

A térítési díjért igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díját ismertető jogszabály módosításáról szóló kormányrendelet tervezete szerint a jövőben a gépjármű-vezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői, a tengeri hajózási, a repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat térítési díjait is megemelnék, de többe kerülhet a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi és pszichológiai vizsgálat, valamint a hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata is.

Az alkohol szintjének kimutatása érdekében végzett vér- és vizeletvétel például 4800, a kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett vérvétel 3200, a vizeletvétel pedig 1600 forint, míg a látlelet készítése és kiadása 3500 forint lenne. Kiderül továbbá az is, hogy egy részeg ember detoxikálásának díja 7200 forint.

A foglalkoztathatóság véleményezése esetenként 3300 forintba kerülhet. A térítési díjért igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások köre két - a hatályos rendelet mellékletében még nem szereplő - kategóriával is kibővül. Eszerint a tevékenységre vonatkozó egészségi alkalmasságot, illetve egészségi állapotot tanúsító igazolás kiadása 3300, míg a járványügyi érdekből nem kötelező védőoltással történő immunizálás, (kivéve, ha a védőoltás térítésmentes) 2000 forintba kerül a jövőben.

A tervezet emellett azt is rögzíti, hogy a munkaköri alkalmasság megállapítása céljából végzett szolgáltatások térítési díja a munkáltatót terhelik, míg a hatósági megkeresés alapján végzett vizsgálatok térítési díját az azt kezdeményező köteles megfizetni.

Olvasóink írták

 • 7. DMagóg 2012. július 05. 08:28
  „A politikusi alkalmassági vizsgálat mennyibe kerül, ki fizeti? Bánja fene, legyen ingyenes, de alapos!”
 • 6. szatyi 2012. július 05. 08:18
  „"1. spiler 2012.07.04. 16:55

  a költségeket vállalja az állam a köztisztviselők esetében"

  Miért is?”
 • 5. spiler 2012. július 05. 07:58
  „elvették a normális inzulint most a jogsim van veszélybe../mert a HgBa1c 8 fölött van akkor az orvos nem ad eü .papirt/..legalább nem autózom annyit és igy nem adózom,még a kocsimat is eladom vagy a fiam fogja hsználni de Ö is azt mondja,hogy a busz neki olcsobb...”
 • 4. Együgyű 2012. július 04. 18:58
  „,,Drágulhatnak az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok"
  Itt sem lehet megosztottság a kettesek között! Megint egyes köztisztviselők Magyarország egészével akarják a saját kötelességüket megfizettetni? Esetleg ezt a Nemzeti összetartozás jegyében akarják vagy, mert kivételesek a társadalomban? A nemzeti felszabadító gazdasági kurucos harc jegyében nem kell mindenkinek áldozatot vállalnia? Áldozatvállalás pedig kell az új futballstadionok és a leendő új Puskás Öcsikre való tekintettel!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom! OFF.”
 • 3. kumisz 2012. július 04. 18:41
  „Jóvan.”
 • 2. szatyi 2012. július 04. 17:48
  „Köszönjük szépen!”
 • 1. spiler 2012. július 04. 16:55
  „a költségeket vállalja az állam a köztisztviselők esetében”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Focilabdákért, számítógépekért törtek be egy tatabányai iskolába

A tatabányai városi bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezett két férfit, mindketten… Tovább olvasom