Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Egészséges a busa húsa

A halfogyasztás általában is egészséges, de a busafogyasztás különösen. A busa olajában található telítetlen zsírsavak akadályozzák például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Magyarországon egyébként növekszik az egy főre eső halfogyasztás, de ezen belül a busafogyasztás nem.
A busaolajban található többszörösen telítetlen, omega-3 zsírsavak csökkenthetik bizonyos koleszterinfajták mennyiségét a vérben, s ez visszaszorítja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Az omega-3 zsírsavak ezen túlmenően az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez éppúgy nélkülözhetetlenek, mint az immunrendszer működéséhez.

A jótékony hatású, telítetlen zsírsavakban dús olajat étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk, kapszulában, de a szakirodalom arra figyelmeztet, hogy hatékonyabb, ha táplálkozásunkba élelmiszerként beépítve, például busafogyasztással fedezzük. Omega-3 zsírsavat – ha a busához képest kevesebbet is – a hazai halak közül főleg a kecsege és az angolna tartalmaz. A tengeri halak zsírjában – közülük a makrélát és a lazacot emelik ki a szakemberek – nagyobb mennyiségben van jelen az omega-3, ugyanakkor tengeri halakkal kapcsolatban mind gyakrabban higany- és egyéb károsanyag-tartalomról is hallani.

A legbiztonságosabb és legolcsóbb busát fogyasztania annak, aki egészségre hasznos hatása miatt is eszik halat. A busa húsának élvezhetőségével kapcsolatban léteznek előítéletek, ezek azonban tényleg csak előítéletek. Az bizonyos, halászlét nem érdemes készíteni belőle, de számtalan egyéb recept létezik vele kapcsolatban, amit érdemes kipróbálni. A jól beirdalt, lisztben megforgatott, olívaolajban kisütött busa – melyre közvetlenül elkészülte után őrölt pirospaprikát szórunk – kevés citrommal bedörzsölve: a világ legegyszerűbben elkészíthető, kitűnő halételei közé tartozik. Ha naponta húszdekányi busát elfogyasztunk, azzal máris tettünk az egészségünkért.

Egyébként mind több halat eszünk: néhány éve még 2,7 kiló volt az egy főre eső halfogyasztás Magyarországon, ma már 3,7 kiló a fölmérések szerint. Sajnos a növekedés a busára nemigen vonatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küszöbön a megszorító csomag

Szeptemberben és októberben lép hatályba az adó- és illetékmódosítások jelentős része. Szeptembertől… Tovább olvasom