Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Egy finomság az arab konyhából

Baklava (arab sütemény)

Hozzávalók:
15 dkg dióbél
15 dkg bokormogyoróbél
15 dkg mandula
mindegyikhez kb. 12-15 dkg kristálycukor
15 dkg méz
őrölt szegfűszeg
őrölt fahéj
12 db réteslap
25 dkg kocka margarin
1 db tojás

Az összes tölteléket a cukron kívül ledaráljuk, de nem keverjük össze. Hozzájuk keverem külön-külön a cukrot. Mindegyik keverékhez hozzáadok egy csapott kávéskanál őrölt szegfűszeget és egy teáskanál fahéjat, majd elkeverem.
Következzék a tészta maga:
Felolvasztom a margarint, de nem hagyom felforrni. Bekenem a sütőlap alját vele. Ráteszem az első réteslapot és alaposan mindenhol bekenem az olvasztott margarinnal. A következő réteslappal ugyanezt teszem, majd a harmadikkal is. Miután a harmadik lapot is bekentem egyenletesen ráteszem valamelyik magkeverék felét. Értelemszerűen ugyanez történik a következő öt réteggel. A maradék három réteslapot pedig a műveletsor elejével azonosan csak ráhelyezzük és bekenjük. DE a legfelső réteslapot NEM kenem meg margarinnal, hanem az előzetesen egy evőkanálnyi vízzel alaposan elkevert tojással kenem be és már teszem is az előmelegített sütőbe (hőmérséklet pl. 8 fokozatú skálán kb. 6-os legyen).
A sütőbe tétel előtt már fel kellene szeletelnem süteményemet, de ez igen körülményes lehet, ezért érdemes megvárni, ameddig a teteje kismértékben megszárad a sütőben, majd ezután kivenni, felvágni tetszés szerint és azonnal visszahelyezni a sütőbe.
Sütés közben a mézet hígfolyóssá melegítem. Amikor elkezd sült színe lenni a remekműnek, akkor kiveszem a sütőből és a mézzel az összes (és csak a) vágást végiglocsolom. Ezután már megy is vissza a sütőbe és immár késszésütöm. Lehetőleg a sütőben felülre helyezzük, nehogy leégjen az alja.
Miután elkészült érdemes még meleg sütőből kivenni és megelőzendő a tálcára ragadást áttesszük a felszolgáló tálra szorgos munkánk dícséretes eredményét, majd méltán büszkén tálaljuk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai Filmakadémia: Fassbinder-díjas a Hukkle

Pálfi György Hukkle című alkotásának ítélte oda a zsüri az Európai Filmakadémia Fassbinder-díját,… Tovább olvasom