Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Egy hét múlva véget ér a tanév

Az ország legtöbb iskolájában egy hét múlva ér véget a tanév, de az árvízi helyzet miatt Edelényben már befejeződött a tanítás és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében várhatóan más településeken is korábban elrendeli a tanév lezárását a helyi jegyző.
Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára hétfőn azt kérte az árvíz által sújtott borsodi települések jegyzőitől, hogy rendkívüli szünet elrendelésével zárják le az idei tanévet azokban az oktatási intézményekben, ahol a tanítás ellehetetlenült, valamint ott, ahol az iskolába járó diákok meghatározó többsége súlyosan veszélyeztetett településeken él és az elmúlt napokban családjukkal együtt kitelepítették őket.

A Borsod megyei Edelényben hétfőn le is zárták a tanévet, mert a Bódva áradása miatt több napja nem járnak iskolába a gyerekek. A település egy részét elöntötte az árvíz, emellett az oktatási intézményekben szállásolták el a kiköltöztetett és az árvízi védekezésben részt vevő embereket.

Az Oktatási Hivatal az MTI kérdésére közölte: a 2009/2010-es tanévben az óvodásokkal együtt összesen 1.762.907-an vettek részt a közoktatásban 152.706 főállású pedagógus vezetésével. Általános iskolába 775.741-en jártak; 74.241 főállású pedagógus foglalkozott velük. Szakiskolában 135.268-an tanultak, 8824 tanár vezetésével. A speciális szakiskolákat 10.017-en látogatták, ott 1499 pedagógus dolgozott. Gimnáziumot 239.992 tanuló választott, 18.363 tanár oktatta őket. Szakközépiskolában pedig 273.344 diák tanult, 19.772 pedagógus felügyelete alatt.

A tanév első napja 2009. szeptember 1-je volt, utolsó napja hivatalosan június 15-e lesz. A tanítási napok száma 183, illetve a nappali oktatás rendje szerint működő középiskolákban és szakiskolákban 182.

A több mint 1,4 millió diák a két és fél hónapos szünidőben számtalan tábor és színes program közül választhat.

Elek Ányos, a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) szóvivője az MTI-nek korábban elmondta: a gazdasági válság miatt a szülők inkább más területekről vonnak el pénzt a családi költségvetésből, de gyermekeiket elküldik táborba. Átlagosan 3500-8500 forintba kerül naponta a táboroztatás a szülőknek, a drágábbak bentlakásosak, a leginkább a nyelvi táborok tartoznak ezek közé.

A TOE mintegy 150 táborban szervez programot országszerte, évről évre mintegy tízezren nyaralnak náluk. A szóvivő kiemelte: a Miénk Itt A Tábor Alapítvány keretében tizennyolc éve saját táborokat is üzemeltetnek. A diákok egyszerre szórakozhatnak és tanulhatnak; naponta hat órában gyakorlatorientált oktatást tartanak a számukra.

A kínálatban szerepel nyelvi, média-, színész- és informatikatábor is. Szerveznek turnusokat angol, német és magyar nyelvből, utóbbiakat magyar származásúaknak és külföldön élő magyaroknak. A táborhely az idén Balatonalmádiban, a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumban lesz, ahol van teniszpálya, lábteniszpálya, focipálya és tornaterem is.

A TOE ezen kívül - ismert színészek meghívásával - "csepűrágó tábort" is szervez, amelynek az Összpróba elnevezést adták. Kézműves táborok is lesznek Esztergomban, itt egyebek mellett kavicsokat gyűjtenek és munkálnak meg, memóriajátékokat készítenek kőből és fából. A hagyományőrző táborukat a Felvidéken is megszervezik, a diákokat parasztházaknál helyezik el.

A Diákújságíró Egyesület táborára is lehet jelentkezni rajtuk keresztül. A szervezők közlése szerint a kommunikációs és média szaktáborban a jelentkezők kipróbálhatják magukat újságíróként, rádiósként, tévésként vagy fotóriporterként, profi szakemberek és eszközök segítségével.

A 2010/2011-es tanév szeptember 1-jén kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudni mi lesz a településőrökkel

2010-ben biztosított a településőrök foglalkoztatásának költségvetési fedezete, de nem tudni, hogy az Orbán-kabinetnek mi a szándéka ezzel az új intézménnyel. Tovább olvasom