Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Egyetemfoglalók: addig tüntetünk, amíg az nem vezet eredményre

Azt szeretnék, hogy a felsőoktatás minőségi maradjon, abban részt vehessenek azok is, akiknek nem olyan jó az anyagi helyzetük ahhoz, hogy tandíjat fizessenek.
A Hallgatói Hálózatból (HaHa) kinőtt, önmagát Egyetemfoglalóknak nevező mozgalom tagjai addig tüntetnek, amíg az nem vezet eredményre - mondta Kiss Nándor, a mozgalom egyik tagja pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Közlése szerint azt szeretnék, hogy a felsőoktatás minőségi maradjon, abban részt vehessenek azok is, akiknek nem olyan jó az anyagi helyzetük ahhoz, hogy tandíjat fizessenek. Szerinte a forráskivonásokkal a szegényeknek kevesebb esélyük lesz bejutni a felsőoktatásba, ezért tovább folytatják tiltakozásaikat.

Az Egyetemfoglalók olyan felsőoktatást szeretnének, amelynek átlátható szociális és tanulmányi ösztöndíjrendszere van - jegyezte meg.
Szilveszter Klára, a Középiskolai Hálózat tagja elmondta, hogy péntek délutáni, budapesti tiltakozó akciójukon "eltemetik a közoktatást". Kitért arra, hogy a mozgalom tagjai csak olyan órákra mennek be, amelyekre a tanárok engedélyt adnak nekik. Ha ezt megkapták, akkor felhívják a figyelmet arra, "a felsőoktatásban folyamatos rombolások vannak".

Megemlítette, a HaHa által közzétett hat pont teljesítését továbbra is követelik, és nem értenek egyet azzal, hogy az alaptörvényben szerepeljen a hallgatói szerződés és a kancellár intézményének bevezetése. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a hallgatói szerződés miatt a diákok rögtön az érettségi után elhagyják majd az országot, a kancellári tisztség bevezetésével pedig az egyetemek, főiskolák autonómiáját korlátozzák. Hozzátette: az Oktatói Hálózat kifejezetten kérte, hogy látogassák az óráikat, ugyanakkor sok tanár félti az állását, ezért nem mernek nyíltan állást foglalni mellettük - jegyezte meg.

A HaHa decemberben, hatpontos petícióban követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

Olvasóink írták

 • 1. tucat 2013. február 15. 16:47
  „Helyes! Egyetértek a célkitűzéseitekkel!
  De kérlek, legyetek higgadtak és következetesek! Ügyeljetek arra, hogy a megmozdulásaitokkal semmiképpen se tegyétek lehetetlenné, és ne is zavarjátok meg az előadásokat, az órákat és a különböző, előírás szerint zajló, tanrendi foglakozásokat, és általában az egyetemen folyó munka rendjét, mert ezzel nem növelitek a mozgalmatokkal rokonszenvezők táborát, hanem felkínáljátok a torkotokat az ordasoknak, akikből, amint láthatjátok is, van épp elég amúgy is. A fegyelmezett állhatatosságotok azonban őket is megszelídítheti, szóval csigavér, fegyelem és kitartás! ;)
  Hosszú küzdelemre készüljetek, mert a piacról finanszírozott költségvetés hovatovább olyannyira forráshiányos lett, főleg a királyság hároméves, EU-és világellenes szabadságharca miatt, hogy ha megszakadna (amit nem akar, persze :D), sem tudna máról holnapra a követeléseitek teljesítéséhez elegendő pénzt pumpálni a rendszerbe, miként más hasonlóan forráshiányos területekre sem, hacsak nem nyúl az MNB tartalékaihoz (félek, készül ilyesmire), vagy nem adja ki az utasítást a pénzverdének, hogy kezdje meg a milliós, tíz-, majd százmilliós, stb. címletű bakjegyek nyomtatását, s a forint kímélése céljából viktorpengévé, bocs: -pengővé nevezné át a határozatlanul ideiglenes :D fizetőeszközt. ;) :D
  Röviden: lassan megyünk messzire, látnotok kell a pillanatnyi lehetőségek szabta, ám igenis feszegethető határokat, de ott nem tartunk, hogy a cél szentesíthessen bármilyen eszközt, és ha fegyelmezetten, jól csináljátok, akkor odáig nem is kell, nem is szabad eljutnia a mozgalomnak, mert nem rombolni, hanem jövőt építeni szeretnétek, ahogyan mi, a társadalom haladóbb gondolkodású, ám a félelmek züllesztő-polarizáló hatására megosztott és fogyatkozó rétegei is.
  Szóval, hajrá, de ésszel és fegyelmezetten, nem fejvesztett indulatokkal! :)
  Go!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: több száz önkormányzat küzd forráshiánnyal

Az MSZP szerint a kormány "sikerpropagandájával" ellentétben több száz olyan települési… Tovább olvasom