Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Egymillió forintra bírságolta a CIB-et a felügyelet

Egymillió forint bírságot rótt ki a CIB Bank Zrt.-re egyes jogszabályok megsértése miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy panaszbejelentésre indított vizsgálat nyomán.
A felügyeleti vizsgálat azt kívánta megállapítani, hogy a CIB a panaszossal fennálló üzleti kapcsolata során betartotta-e a törvényi és saját szabályzatában foglalt rendelkezéseket.

A panaszos jelzése szerint a bank rossz fedezettségi adatokat közölt vele két héten keresztül.

A CIB nyilatkozatában a tévedést elismerte. A bank a nyilatkozat szerint adminisztrációs hiba következtében 2008. május 20. és június 4. között a napi pozíciójelentéseket hibás tartalommal adta meg, az ügyfélfedezettségi mutatót rosszul számították ki, a valós értéknél magasabb értéket mutatott. A hiba felfedezését követően az ügyfelet értesítették, illetve belső vizsgálatot folytattak le.

"Az ügyben lefolytatott belső vizsgálat megállapítása szerint a bank hibás adatközlésének időszaka alatt ügyfelünk olyan határidős pozíciót nyitott, amelyet valós fedezeti adat alapján nem nyithatott volna meg. Ezen ügylet az ügyfél számára veszteséget okozott" - idézi a nyilatkozatot a PSZÁF határozat.

A felügyelet szerint a bank nyilvántartási rendszerében pontatlanul mutatta ki, és ügyfelével tévesen közölte az általa nyújtott óvadék mértékét, megsértve a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény (Bszt.) rendelkezéseit.

A PSZÁF megállapította, hogy a jogszabálysértő magatartásból eredő kártérítési igény elbírálása ugyan nem tartozik a hatáskörébe, intézkedései alkalmazásánál azonban tekintettel volt a bank kárrendezési szándékára.

A bírság összegének meghatározásakor a felügyelet súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a bank a téves tartalmú pozíciójelentések adatait viszonylag hosszabb időtávon, két héten keresztül nyújtotta ügyfelének.

Enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe, hogy miután a hibát észlelte, arra haladéktalanul felhívta ügyfele figyelmét, és kárenyhítési intézkedéseket tett, továbbá a vizsgálat során a felügyelettel együttműködött.

A bírság összegét az eset összes körülményeit mérlegelve az alkalmazható összeghatár alsó harmadában állapította meg a felügyelet.

A PSZÁF felszólította a bankot arra, hogy nyilvántartásait mindenkor pontosan, ügyfelei pénzeszközeiről valós képet mutatóan vezesse, és ezekre a nyilvántartásokra támaszkodva pontos tájékoztatást adjon az ügyfeleknek.

Olvasóink írták

  • 3. varadipal 2010. január 07. 14:13
    „Egy bankkal szemben kiszabott 1 millás bírság! Ez már a hülyeség határát súrolja, kedves Felügyelet. Tán attól tartanak, hogy a bírság megrendíti, vagy lehetetleníti a bankot? És még van merszük súlyosbító körülményre is hivakozni. Ez nem felügyelet, hanem gittegylet. Molnár Ferenc forog a sírjában.”
  • 2. igazságkereső 2010. január 07. 10:17
    „A CIB Bank egyéb, üzleti magatartását is lehetne vizsgálni és akkor kiderülne,hogy a PSZÁF akár ötmilliós bírságot is kiszabhatna, ezzel is javítva a központi büdzsé helyzetét. Volt képük a bankoknak felvenni a kormány által adott jelentős konszolidációt a "világválságra" hivatkozással, melyet egyébként Ő maguk idéztek elő,ugyanakkor az ügyfelek felé semmilyen empatikus lépést nem tettek.Saját maguk állapítják meg a devizaárfolyamokat - függetlenül mindentől, ez bebizonyosodott -és van képük teljes visszafizetés után felszámítani 30.000.-ft végtörlesztési díjat.Javasolom a PSZÁF-nak,hogy nyugodtan végezzen további, mélyreható vizsgálatokat a bankoknál, és lehetőség lesz a nekik adott pénz - melyre méltatlanná váltak - nagyobb részének a központi költségvetésbe történő átdiffundálására! Jó munkát és sok sikert kívánok ehhez a PSZÁF-nak!!”
  • 1. töröggszultán 2010. január 06. 21:35
    „Ez a cikk majd két perc múlva lesz fenn,akkor elolvasom”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a január 6-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom