Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyre több a rokkantkártyás csalás

Jelentősen nőtt a mozgáskorlátozottak számára kiadott parkolókártyákkal elkövetett bűncselekmények száma - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság MTI kérésére szerdán megküldött adatsorából.
A visszaélések több mint kétharmadát, mintegy 480-at a fővárosban követték el. Tavaly éves szinten Budapesten ez a szám 114 volt.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elsősorban a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesének, Fülöp Valternek az áprilisban elrendelt razziasorozatával indokolta az ügyszám drasztikus emelkedését.

Mint mondta, az év elején, elsősorban a Belvárosban tapasztalták azt, hogy jogosulatlanul használnak igazolványokat, vagy az okmányok nem kifogástalanok. Az akciósorozat hatására csökkent ezeknek a száma, de jellemzően továbbra is az V., a VI., a II. és a III. kerületekben követik el az ilyen jellegű bűncselekmények többségét.

Az év első hat hónapjában 92 esetben okirattal visszaélést, 378-ban közokirat-hamisítást regisztráltak Budapesten, nyolc esetben pedig ellopták a parkolókártyát.


Horváth Katalin Fanni elmondta: a razziasorozat folyamatos, a járőrök naponta több órán át figyelik a parkoló autókat, és ha szabálytalanságot észlelnek, általában megvárják a tulajdonost, és a kerületi kapitányságra előállítják. A parkolókártyával visszaélők, nem megfelelő vagy hamis kártyát felhasználók ellen eljárást indítanak, emellett szabálysértési eljárás is indul ellenük, amiért jogosulatlanul parkoltak a mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyen.

Aki közokirat-hamisítást követ el, a hatályos jogszabályok szerint három évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az idei esetek mintegy felében már vádemelési javaslattal élt.

A mozgáskorlátozottakra vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát és megújítását az őszre tervezi a kormányzat. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter július végén elmondta: a kormány már lépéseket is tett, és az országban több helyen a rendőrség nagyszabású akciókat tartott a parkolási igazolványok használatának ellenőrzésére a számos visszaélés miatt.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. sajtkukac 2011. augusztus 26. 06:17
  „No igen, én pl. nem haragudnék meg, ha igazoltatnának a rend őrei a szuper-hipermarketek parkolójában, hogy én én vagyok-e, azzal a parkolókártyával. Egyszer, egyetlen egyszer!!! fordult elő ilyen, pedig 9 éve vagyok mozgáskorlátozott, akkor miről beszélünk itt? És nem egyszer fordult elő, hogy négykarikás, vagy 3betűs autócsodák álltak a parkolóban, természetesen mindegyik biztosan nagyon beteg, pl. nyakdagadás, vagy arcnagyobbodás, vagy izomláz a konditeremből diagnózisokkal.”
 • 23. info 2011. augusztus 25. 19:36
  „8. KamuNeni 2011.08.25. 08:29 -ezzel egy-időben itt a nyilvánosság előtt elismerted a garázdaságot a nyilvánosság előtt!!!”
 • 22. info 2011. augusztus 25. 19:33
  „19. maug 2011.08.25. 10:41 - de nem nyitják ki a szemüket, mert a napokban a Rókusi krt-i posta ´árnyékában forgalommal szemben parkoló autókat meg sem látták, ott ahol ki van téve a tiltó tábla, ráadásul ott azon a helyen rendszeresen a kanyarban parkolnak az autók!!!!!!!!!!”
 • 21. Horthyszobor 2011. augusztus 25. 15:15
  „11. Teljesen egyetértek veled! Ezt kellene csinálni. Az előző kamionoknak pedig első esetben egy óra pihi egy autópálya melletti parkolóban. Másodszorra 100000 Ft + 3 óra pihi. Harmadik alkalommal 500000 Ft + leszerlni a rendszámot. És nem kell aggódni az árú miatt azonnal intézkedik a kötbérűzér főnök.”
 • 20. Együgyű 2011. augusztus 25. 13:03
  „Egyre több a rokkantkártyás csalás

  Magyarországon ebben a kérdésben is egyszer igazságosság lesz?
  Törvények vannak, de ki tartatja be és attól is függ, kivel akarják betartatni?
  Húsz éve szabad polgártársak hisztek még a csodákban?

  Éljen a demokrácia!”
 • 19. maug 2011. augusztus 25. 10:41
  „egyetértek a 16. hozzászólóval! Ha a rendőrök kinyitnák a szemüket és az ilyen irritáló dolgokkal foglalkoznának akkor később talán már nem is lenne probléma. Ehelyett inkább véletlenszerűen leintik az autósokat és azoknál keresnek hibákat!”
 • 18. 620829 2011. augusztus 25. 10:31
  „Ilyent lár valaki telefon rendőrségnek és fizessen a birkája -ennyi!!!”
 • 17. cselac 2011. augusztus 25. 10:12
  „Hát KamuNeni, <moderálva> Te sem vagy jobb.

  Amúgy nem a visszaélések száma nőtt, hanem a feltárt szabálysértések.”
 • 16. Egyolvasó 2011. augusztus 25. 10:11
  „T.5.

  Ha rend éber őrei csinálnának is valamit.

  Ezzel csak az a baj, hogy olyan emberek tulajdonában vannak az ilyen kártyák, akikhez a "rend éber őrei" nem szólhatnak, mert ők üthetik meg a bokájukat.”
 • 15. Solex 2011. augusztus 25. 09:29
  „Üdv

  Egyet nem értek, rokkantsági felülvizsgálatnál, a 3 kategóriába 67% vannak, ott nem járt a rokkant parkoló kártya, 2 kategória az a súlyosabb 80-100% rokkantak vannak ott alanyi jogon, jár. Nem hiszem, hogy olyan sok 2 kategóriás rokkant van, mint amennyi engedély van kiadva. Az igaz háziorvos adja ki a papírt, amivel önkormányzatnál lehet kiváltani a kártyát.
  Az én esetem leírva röviden is nevetséges volt, 2 kategóriás vagyok, és felülvizsgálaton, mondta az orvos, határozattal mennyek el az önkormányzathoz, és megkapom a kártyát.
  Így is tettem, erre ott helyet foglaló hölgy, hatvan meg a halál közt, azt mondta mennyen a körzeti orvoshoz és töltessen ki vele egy papírt, és azt hozza vissza. Mondom neki, itt a felülvizsgálati papíron, feketén fehéren, hogy jár, szakorvos nem linkóci háziorvos adta ki.
  Elmentem a háziorvoshoz, elkészítette a papírt, megjegyzem kettő ezer forintért.
  Visszamegyek önkormányzathoz, a hatvan meg a halál közötti nőhöz, mogorván, bunkó módon csóválja a fejét, hogy kaphatom meg, megjegyezem tolókocsival, járok. Előttem egy 25 éves gyerek, semmi komolyabb baja nem látszódott, szinte szaladt a kártyával, nem tudom nála, hogy rázta a fejét. Másik megjegyzésem a parkoló méretével van, Szegeden nem sok parkoló felel meg, tolókocsis parkolóhelynek, talán 4-5 hely.”
 • 14. xilinx 2011. augusztus 25. 09:28
  „"Egyre több a rokkantkártyás csalás
  Jelentősen nőtt a mozgáskorlátozottak számára kiadott parkolókártyákkal elkövetett bűncselekmények száma - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság MTI kérésére szerdán megküldött adatsorából. "

  ÖÖÖÖÖÖ....lehet,hogy én vagyok hülye, de a leírtakból számomra csak az világos, hogy a rendőrök egyre több ilyen ügyet kezelnek. Az, hogy mennyi a valós szám, szerintem csak sejthető...nem hiszem, hogy nagyon növekedne a valós érték, csak egyre több derül ki, és egyre több kap nyílvánosságot.”
 • 13. TheAZ 2011. augusztus 25. 09:11
  „Támogatom az ellenőrzést. Sajnos sokan visszaélnek ezekkel a kártyákkal.

  KamuNeni: ha igaz amit írsz, akkor remélem teged is el fognak kapni és te is megkapod a kellő büntetésedet.”
 • 12. RF 2011. augusztus 25. 08:55
  „KamuNeni: ezzel a karcolgatással csak egy gond van. Jártam már úgy, hogy egy a képen látotthoz hasonlóan parkoló autó mellé tudtam csak parkolni, nem a hely közepére, de nem lógtam át a másik parkolóba. Aztán ez az autó elhajtott, onnantól kezdve csak az látszott, hogy én nem középen állok, hogy miért, az már nem... Szerencsémre nem egy ilyen karcolós értelmiségivel hozott össze a sors, így csak egy cetli volt az ablaktörlőm alatt, hogy tanuljak meg parkolni. Ha találkoztam volna az illetővel, elmondtam volna neki, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik, de ha összekarcolja az autóm és elkapom, az biztos, hogy nem ússza meg ennyivel...
  Szóval KamuNeni, óvatosan a karcolgatással...”
 • 11. Moon 2011. augusztus 25. 08:54
  „Jó lenne végre cselekedni is nem csak szövegelni ebben a témában. Rendszám leszerel oszt jónapot. Kezdésnek ez is elég lenne.”
 • 10. nelek 2011. augusztus 25. 08:51
  „8. KamuNeni,
  ha mar mindenaron ragaszkodunk a szabalyokhoz (legtobbszor ahhoz, hogy mások tartsak be)
  akkor az altalad elkovetett garázdasag szerintem nagyobb szabalytalansag barmilyen rossz parkolasnal.”
 • 9. Giga 2011. augusztus 25. 08:30
  „"2 héten belül rend lesz!"

  Lassan telik el ez a két hét...”
 • 8. KamuNeni 2011. augusztus 25. 08:29
  „En az ilyen kocsiknak az oldalat mindig jopl meg szoktam kulcsozni. Miert? mert lathato a kepen. Azokat is akik arra lustak hogy mikor be allnak egy parkolohelyere nagyon ra allanak a masik kocsira mert lustak rukvercbe tenni es elore hatra menni beallni rendesen. Azok is jo mely ket harom kulcsozast szoktak kapni.

  Nem rossz abban semmi mert a hulye a sajat karan tanul. Ha nem erdekli mas akkor ne erdekelje az se hogy ossze b***k az autojat. Vagy ha erdekli a kocsija akkor tartsa tiszteletbe masok jogait es igenyeit is.!!!!”
 • 7. Lakos 2011. augusztus 25. 08:17
  „A képen látható autó tulajdonosa a tipikus példa milyen "emberek" miatt tart itt az ország. Egy jogállamban nem merne ilyet csinálni senki.
  De azért örvendetes hogy elég sok a jóérzésű ember aki még felháborodik az ilyen minősíthetetlen dolgokon.
  Ugyanilyen fotót készítettem egy Porsche Cayenne-ről a Tesco parkolóban.”
 • 6. saturnus 2011. augusztus 25. 07:51
  „Remélem a rendőrség a képen látható bűncselekmény miatt elindította az eljárást.”
 • 5. Zsoltee0716 2011. augusztus 24. 20:03
  „Ha rend éber őrei csinálnának is valamit.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2014-ig marad a választókerületi beosztás

A parlament fenntartartja a következő, 2014-es országgyűlési választásig a jelenlegi egyéni választókerületi beosztást- mondta Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője szerdán. Tovább olvasom