Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Eladósodottsága miatt veszélyzónában van Magyarország

Az USA 80 százalékos, Japán 200 százalékos GDP-arányos adósságállományának finanszírozására másként kell tekinteni, mint Magyarország 80 százalékos adósságára.
A pénzügyi világválság eredményeként 2010-re az USA GDP- arányos adóssága 80 százalékra, Japáné 200 százalékra emelkedett, noha 1980-ban mind a két ország 40 százalékos államadósági mutatóval rendelkezett. "De tudjuk, hogy az USA adósságát a világ, Japánét pedig a saját lakossága finanszírozza, így biztonságban vannak" - jelentette ki a közgazdász professzor. Magyarország nemcsak azért van veszélyzónában, mert 80 százalékos az eladósodottsága, hanem azért is mert a nemzetközi hitelminősítők a befektetésre ajánlott kategória legalsó sávjába sorolták - mutatott rá a BCE egyetemi tanára.

Ennek azért van óriási jelentősége, mert ha a magyar adósság a befektetésre nem ajánlott kategóriába kerül, akkor az intézményi befektetők - de a nyugdíjalapok biztosan - nem vásárolnak magyar állampapírt - magyarázta Magas István. A közgazdász professzor előadásában felhívta a figyelmet arra is, hogy a korábban csodafegyvernek hitt állami kiadás ösztönzésről, azaz a multiplikátor hatásról kiderült: az USA-ban egy állami dollár elköltése csak 80 cent magánbefektetést eredményezett. A magyar multiplikátor hatásról nem tudott adatot mondani Magas István.

Olvasóink írták

 • 8. maci52 2011. március 11. 15:07
  „Pártunk és kormányunk mikor jön rá végre hogy"irodistákból"nem lehet megélni,hiteleinket nem ők termelik meg.
  Ma magyarországon az eltartottak kapnak jó fizetést,üdülési csekket,cafetériát ingyene szolgáltatásokat,az eltartóktól meg mindent elvesznek,végrehajtanak,utcára küldenek hajléktalannak.
  Ez a modern gazdaságpolitika?
  Ezen a rengeteg TV csatornán pl,ATV,MTV1 stb annyi okos embert látni-hallani akik osszák az észt,mind tudja hogy kellene csinálni Olga néni vezetésével az egész világot megváltanák.
  Csak az a baj,ezek jólfizetett megmondók,semmi közük a politikához.
  Az a kutya amelyik visszafelé ugat,az nem harap.”
 • 7. Agyalapi 2011. március 11. 14:33
  „A 2010-es választások előtt is köztudott volt az államadósság mértéke és hogy mennyivel kell kezdeni 2011-ben az adósságtörlesztést. Ezt a Fidesz is nagyon jól tudta, mégis 10 körömmel küzdött a hatalomért. Mást persze a Fidesz sem tud csinálni, mint a szocik, legfeljebb a mostani hatalom birtokosai szedik meg magukat. Néhány név már ismert,. Ha megszedték magukat, utánuk az özönvíz....”
 • 6. Király75 2011. március 11. 13:07
  „szatyi
  Sajnos nem nulláról indultunk 1989 ben. Ezt mindenki tudja.”
 • 5. szatyi 2011. március 11. 13:03
  „"2. Király75 2011.03.11. 08:18 "

  Húsz év az a nyolc év!”
 • 4. jozko 2011. március 11. 11:05
  „Ezt csak a vak nem látja és a bolond nem érti...már jó ideje!

  Pártunk és államunk vezetőinek nem ártana szegény ország közszolgihoz máltó módon viselkedni,
  költekezni, rongyot rázni!
  Merthogy a költségvetési intézmények - tényleges!! - pocsékolásából nem úgy tűnik, mintha szegény lenne az ország!

  Márpedig maholnap a templom egerétől is kölcsön kérhetünk-és ő sem fog adni!
  Csúnya világ jöhet akkor!”
 • 3. igazságkereső 2011. március 11. 08:51
  „....befektetésre ajánlott kategória legalsó sávjában....Legyünk őszinték!Van ebben némi szándékosság is a hitelminősítők részéről.Hogy a szándékosság vezérlőelve mi, azt most itt nem részletezném! Az is igaz azonban,ha az elmúlt húsz évben, de az elmúlt közeli 8 évben az országból eltüntetett több ezer milliárd forint visszakerülne a költségvetésbe, rögtön jobb kategóriába kerülne országunk!Mindenki ismeri a történetet: K§H Equitis bank, többmilliárd, MÁV Cargó több milliárd, HM egyes szervezeti-Horvátország-több millió és lehetne sorolni az eltüntetett pénzek sorát és helyét, de sajnos attól még a mi megítélésünk nem fog változni.Most már itt lenne az ideje annak,hogy a felderített és bizonyított tettesek vagyonát azonnal zárolni, értékesíteni és vissza tenni a büdzsébe.Az még is csak felháborító, hogy miközben mi lakosság kínlódunk szolgáltatási számláink már-már teljes fizethetetlenségével, a milliárdok eltüntetői a Bahamákon,Horvátországban,és ki tudja még hogy hol, élik világukat!!”
 • 2. Király75 2011. március 11. 08:18
  „Ne haragudj barátom, de a csapból is ez folyik. Épp ez a baj, hogy 8 év alatt az mszmp utódja megduplázta az adósságot. Kb. 52% ról több mint 80%-ra. (8300 milliárdról-20000 milliárdra)
  Állandóan ezt kommunikálják a kormányoldalról hogy a kamatterhek agyonnyomnak. Hogy olvasol te híreket, vagy hogyan tájékozódsz egyáltalán?”
 • 1. deszkás 2011. március 11. 08:09
  „Mégse erről szólnak a mai országépitők szava.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyöngyöspata: nem történt rendőri intézkedés

A településen immár egy hete "járőröznek" a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, arra hivatkozva, hogy a helyi cigányság fenyegeti a község lakosságát. Tovább olvasom