Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Elaludt, kirúgták

A Budapest Airport egyeztetésre hívta az Európai Légiközlekedési Dolgozók Szövetségének (ETF) elnökét, Steve Turnert, hogy a magyar repülőteret érintő problémákról teljes képet kaphasson - mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet keddi közleményére reagálva.
Az ETF szerint rendkívül súlyos helyzet alakult ki Ferihegyen, aggasztó jogsértések történtek a munkavállalói jogok, és Európa légiközlekedése ellen egyaránt.

A szóvivő szerint a repülőtér nem engedheti meg magának, hogy a biztonsági intézkedések ne érvényesüljenek. Mint mondta, három hatóság is folyamatosan vizsgálta, hogy a sztrájk idején betartják-e a biztonsági előírásokat, és egyszer sem jelezték, hogy bármilyen rendellenességet észleltek volna. Ha az érdekvédőknek tudomásuk van arról, hogy valamilyen biztonsági előírás sérült, és arról bizonyítékaik is vannak, azt kötelességük a hatóságok elé tárni, hogy kivizsgálhassák.

Szollár Domokos a görög alkalmazottakkal kapcsolatban elmondta, hogy minden engedélyük megvolt, és a magyar munkajogi előírásokat is betartották. Ezeket a dolgozókat is ellenőrizték a munkaügyi felügyelet ellenőrei, de nem találtak szabálysértést.

A szóvivő arra a kérdésre, hogy valóban kirúgták-e hétfőn a sztrájkbizottság egyik tagját, azt válaszolta, hogy egy dolgozó súlyosan megszegte a munkaköri előírásokat: az egyik szigorított biztonsági területre volt beosztva, ennek ellenére éjjel három széket összetolt, majd a kabátjával betakarózott és elaludt. Akkor sem kelt föl, amikor a biztonsági kapu a járőrök miatt beriasztott. A dolgozó ellen egy szabályos vizsgálat zajlott, melynek végén úgy döntöttek, hogy súlyos hibát vétett, megváltak tőle. A férfi egyébként elismerte, hogy hibázott.

Az ETF szerint rendkívül súlyos helyzet alakult ki Ferihegyen, aggasztó jogsértések történtek a munkavállalói jogok, és Európa légiközlekedése ellen egyaránt. A szervezet tűrhetetlennek tartja a dolgozók megfélemlítését, fenyegetését, az elbocsátásokat és a szakszervezetek munkájának ellehetetlenítését. Steve Turner felháborítónak tartja, hogy tétlenségével a magyar kormányzat segédkezet nyújtott a sztrájktörők Európában elfogadhatatlan alkalmazásához. Olaj a tűzre, hogy hétfőn kirúgták a sztrájkbizottság egyik tagját is - áll az Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet keddi közleményében.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. február 03. 22:46
    „A BA kiveregetheti a botomat, b@sztak írni emilben a panaszomra. Amikor meg hápogtam, hogy akkor ez hogy, meg esetleg panaszkönyv, akkor mondták, hogy az nincs (na miért ne lenne!), ott az a szondaipszosz, írjak, amit akarjak, oszt dobjam be.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kazincbarcika - Ne hagyja magára a kormány a várost!

Kazincbarcika - Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek írt levelében arra kéri a kazincbarcikai… Tovább olvasom