Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Elbúcsúztatták Maár Gyulát

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező életének 80. évében december 20-án hunyt el Budapesten.

Családja, barátai, pályatársai búcsúztatták Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt péntek délután a budai ciszterci Szent Imre-templomban.

A filmrendezőt rövid egyházi szertartással búcsúztatták. A hamvak beszentelése után Varnus Xavér orgonán játszotta Bach műveit, az elhunyt művészről egykori alkotótársa, Koltai Lajos operatőr beszélt mély megrendüléssel.

Koltai Lajos a Maár Gyulával együtt töltött éveket, a közös munkát idézte fel, a filmrendező csodálatos tehetségét méltatta. Arról beszélt, hogy a rendező óriási szenvedéllyel vonta be őket abba a gondolatba, amelyet közvetíteni akart, alkotótársait mindig el tudta csábítani egy közös útra. Megmutatta, hogy nem a leírt mondat a fontos, a lényeg a sorok között van. Mindig a lényeget, a mélységet kereste - mondta.

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr kondoleál Törőcsik Marinak, a nemzet színészének, Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező özvegyének a művész hamvainak megszentelésén
Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr kondoleál Törőcsik Marinak, a nemzet színészének, Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező özvegyének a művész hamvainak megszentelésén a budai ciszterci Szent Imre-templomban január 10-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos 

Szólt arról, hogy éveken át a világ legszebb filmjeit készítették együtt, ezek közül a legemlékezetesebb alkotást, a színház hátsó világában játszódó Déryné, hol van? című filmet idézte fel, amelynek főszerepéért Törőcsik Marit a cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjjal tüntették ki.

Kiemelte: aki Maár Gyulával dolgozhatott, szavait idézi mind a mai napig.

A búcsúztatáson az elhunyt művész felesége, Törőcsik Mari mellett a filmes szakma számos neves képviselője vett részt. Jelen volt a szertartáson mások mellett Mészáros Márta, Sándor Pál, Sára Sándor, Kósa Ferenc, Kovács András, Gát György, Tarr Béla, Rózsa János, Kamondi Zoltán, Grunwalsky Ferenc, Janisch Attila filmrendező; Medvigy Gábor és Vecsernyés János operatőr és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színházi igazgatója. Rajtuk kívül Selmeczi György zeneszerző, a színművészek közül Bara Margit, Jordán Tamás, Tordy Géza, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Eszenyi Enikő, Zsótér Sándor, Eperjes Károly és Molnár Piroska is jelen volt.

Maár Gyula életének 80. évében december 20-án hunyt el Budapesten. Hamvaitól szűk családi körben később vesznek végső búcsút.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: nem az a legfontosabb, hogy én legyek a kormányfő

Az Együtt-PM szövetség vezetője a kormányváltás érdekében fogadta el az MSZP feltételét. Tovább olvasom