Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Élet menete emlékprogram Auschwitz-Birkenauban

A nemzetközi Élet menete emlékprogramra ezekben a napokban a világ 53 országából érkeznek zarándokok.
Az Élet Menete Alapítvány százötven emlékezővel vesz részt csütörtökön Lengyelországban, az Auschwitz és Birkenau közötti Élet menete emlékprogramon, amelyet 25. alkalommal rendeznek meg. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közlése szerint a nemzetközi zarándoklaton részt vesz Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, aki beszédet mond az egykori koncentrációs tábor 18-as számú magyar barakkjánál.

A nemzetközi Élet menete emlékprogramra ezekben a napokban a világ 53 országából érkeznek zarándokok - mondta Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke szerdán az MTI-nek. A zarándokcsoportok Auschwitzból átgyalogolnak a birkenaui táborba, ahol közös megemlékezésen vesznek részt.

A 18-as számú magyar barakknál Rétvári Bencén kívül emlékbeszédet mond Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakisz, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete; Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Verő Tamás rabbi és Forgács János holokauszt-túlélő.

Gordon Gábor úgy fogalmazott, "azért utazik most mindenki Auschwitzba, hogy emlékeztesse a világot arra, ami ott történt a második világháború alatt, és felhívja a figyelmet arra, hogy ennek soha többé nem szabad megismétlődnie".

Mint mondta, a múlt vasárnapi budapesti megemlékezés után "igazán erős lélekkel" vágnak neki ennek "a történelmi utazásnak", hogy 52 ország mellett immár tizedik alkalommal képviseljék Magyarországot.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. A magyarországi zsidóság gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött meg Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt több százezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban.

Az Élet Menete Alapítvány múlt vasárnap tizedik alkalommal rendezte meg Budapesten az Élet menetét. Az áldozatok emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeum szabadtéri koncertet és megemlékezést rendezett. A holokauszt 600 ezer magyar áldozatának emlékére hatszáz fehér léggömböt, valamint négy óriási meteorológiai léggömböt engedtek fel Magyarország, Izrael, Svédország és az Európai Unió zászlóival.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. április 18. 19:15
    „Várható hogy a hogy a 14-es választások előtt kötelező lesz ? mint a muzulmánoknak a Mekka járás ? vagy ez is csak udvarlási kör az IMF pénzes-zsákjai előtt ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen juthatnak fényvédőszerekhez a magyar óvodások

Tavaly mintegy 25 ezer gyermek jutott saját óvodáján keresztül a fényvédő naptejekhez. Tovább olvasom