Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Életre kel a gyulai Almásy-kastély

Teljes vagyonkezelői jogot jegyezhet be határozatlan időre Gyula önkormányzata az Almásy-kastélyra.
Ez a jogosítvány kell ahhoz, hogy a város be tudja nyújtani a műemléki épületegyüttes felújításáról és hasznosításáról szóló pályázatát az Új Széchenyi Terv e célra igénybe vehető támogatási keretére - közölte Petróczki Gábor, a helyhatóság sajtóreferense.

Beszámolt arról, hogy a beruházás tervezett összege kétmilliárd forint. Ha eredményes lesz a pályázat, az épület felújítása 95 százalékos európai uniós támogatás mellett valósulhat meg. A tendert várhatóan február elején írják ki.

A város képviselő-testülete január 26-án dönt a vagyonkezelés átvételéről szóló szerződés aláírásáról, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az önkormányzattal közösen készített el; a szintén vagyonkezelő Békés Megyei Önkormányzat már tavasszal lemondott erről a jogáról. Előnyt jelent a város számára, hogy a tudományos tervdokumentáció készítésében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a szakmai segítség mellett érdemi munkát is vállal - tette hozzá Petróczki Gábor.

Görgényi Ernő polgármester a kastély hasznosításáról elmondta: a város az épületet közösségi, kulturális célra szeretné hasznosítani. A kastély a történelmi városrész központjában található, a gótikus várral szemben, a várfürdő szomszédságában.

A több mint kétezer négyzetéteres épületben a barokk életmód korhű bemutatása mellett több, a város történelméhez kötődő állandó kiállítás is helyet kaphat. A Huszár-toronyban élt valamikor Erkel Ferenc nagyapja és édesapja, ezért itt az Erkel család relikviáiból nyílna emlékmúzeum. Terveznek egy Dürer-emlékszobát is, emellett az épületben időszaki kiállításokat is rendeznének. A kastély kápolnája esküvők, a termek rendezvények lebonyolítására alkalmasak.

Az országos műemléki védettséget élvező gyulai Almásy-kastélyt eredetileg a Harruckern család birtokolta, majd házasságok révén a Wenckheim család, később az Almásy család. Utóbbiak a második világháború alatt elszegényedtek, az épületet a városnak ajándékozták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EJEB: jogsértő volt két Kossuth téri tüntetés megtiltása

Az EJEB ítélete nem jogerős, a magyar kormány az ítélet kézbesítését követő három hónapon… Tovább olvasom