Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Elfogadták az egészségbiztosítási törvényt: jöhet a tőke

Jobb ellátást nyújtó és hálapénzmentes egészségügyet remél a kormány a hétfő este elfogadott, az egészségbiztosítás új rendszeréről szóló törvénytől. Az ellenzék szerint a magántőke profitéhsége szociálisan szét fogja szakítani Magyarországot.
A jogszabály elfogadásával még nem dőlt el semmi: többek között az sem tudható, hogy a tőke érdeklődik-e egyáltalán ilyen feltételek mellett a hazai egészségügy iránt.

Az Országgyűlés hétfőn név szerinti szavazással elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. Az MTI összesítése szerint a szavazáskor 204-en voksoltak igennel, 168-an nemmel, Gyenesei István független képviselő pedig egyedüliként tartózkodott.

A törvényjavaslatról a képviselők név szerint nyilvánítottak véleményt. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke - aki korábban a zárószavazás elhalasztását kezdeményezte - nem szavazott, mivel ő elnökölt, és ilyenkor nem voksolhat.

A név szerint szavazást pfújolás és bekiabálások kísérték, Kontur Pál (Fidesz) hangos véleménynyilvánítása miatt rövid ideig állt a szavazás. A zárószavazás után Kóka János, az SZDSZ elnöke külön gratulált Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek.

Viharos vita a szavazás előtt

Elhúzódó, időnként indulatos záróvitát folytatott az Országgyűlés hétfőn az egészségbiztosítási törvény zárószavazása előtt, a vita során az is előfordult, hogy Szili Katalin házelnök megvonta a szót a képviselőtől. Az ellenzéki képviselők azt kifogásolták, hogy az alkotmányügyi bizottság záróvitához készített, 134 pontból álló ajánlását nem kapták meg időben, így annak áttanulmányozására nem volt lehetőség.

A vitában Szili Katalin megvonta a szót Salamon Lászlótól, a KDNP képviselőjétől arra hivatkozva, hogy nem az ilyenkor mérvadó, részletes vitára vonatkozó szabályok szerint szólt hozzá. Az Országgyűlés elnöke többször figyelmeztette a képviselőket, hogy a házszabálynak megfelelően szólaljanak fel a vitában. "Szégyelljék magukat!" - mondta egy alkalommal a házelnök, miután többszöri kérése ellenére sem az ajánlás pontjaihoz szóltak hozzá a képviselők, illetve folyamatosan zajongtak és kiabáltak.

Erősen korlátozott verseny


A hétfőn elfogadott törvény nyomán 2009. január elsejétől is mindenkinek lesz társadalombiztosítása, amiért továbbra is a jelenlegi szabályok alapján kell fizetni, vagyis az egészségügyi reform záróaktusát jelentő törvény elfogadása önmagában nem drágítja az állami egészségügyi szolgáltatások igénybevételét. A sürgőségi ellátás továbbra is bárhol igénybe vehető lesz, és a tb által jelenleg finanszírozott kezeléseket az új biztosítók is finanszírozni fogják.

A törvény értelmében a 2009-ben megszűnő Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) helyén megyénként szerveződő biztosítótársaságok jöhetnek létre már 2008 januárjától; vélhetően nem lesz annyi biztosító, ahány megye, mert egy társaság csak akkor alakulhat meg, ha legalább félmillió, legfeljebb kétmillió tagja van. A legsűrűbben lakott középső régióban – a fővárosban és környékén – négy társaság versenghet a tagokért. A tárca és szakértők várakozása szerint végül 7-10 biztosító kezdi el működését 2009 januárjától.

A megalakuló biztosítók közül bárki szabadon választhat, aki ezt nem teszi meg, azt a területileg illetékes pénztárhoz sorolják be. A pénztárak egyetlen jelentkezőt sem utasíthatnak vissza, sőt a jelentkezéskor egészségügyi állapotunk felől sem érdeklődhetnek. A pénztárak ráadásul nem is a tagjaik által fizetett járulékokat kapják meg; azok továbbra is egy központi kasszába folynak, ahonnan a tagjaik után, azok ellátási igényeit figyelembe véve fejkvótát kapnak. Horváth Ágnes miniszter ígérete szerint a fejkvótaképlet a biztosítottak szükségleteit és az egészségügyi szolgáltatások múltbeli igénybevételét egyaránt figyelembe veszi majd. Mindenki évente egyszer válthat biztosítót, ha pedig elköltözik, akkor akár többször is.

Szintén a betegek érdekét védi a kormánypártok szerint a törvénynek az a passzusa, amely szerint ha a pénztár nem képes kifizetni tagjának kezelési költségeit, akkor azt az állam megteszi helyette a mögöttes állami felelősség elve alapján.

Új betegutak

Az új pénztárak kötelesek lesznek valamennyi tagjuk háziorvosával szerződést kötni, sőt ellátási területükön – esetleg azon kívül is – szerződnek majd kórházakkal és más egészségügyi szolgáltatókkal, ahová a háziorvosok a betegeket továbbküldhetik. A rendszer logikája szerint egy kórház vagy súlyponti ellátó intézmény több – akár az összes – biztosítóval is szerződéses kapcsolatba léphet.

Ha a beteg a körzeti orvos után olyan kórház orvosához akar fordulni, amelyikkel biztosítójának nincs szerződése, akkor ezt egy kikérő nyilatkozattal megteheti: ebben biztosítója vállalja, hogy a kezelés költségét „az idegen" orvosnak is kifizeti. Az egészségügyi miniszter szerint a kikérő nyilatkozat elfogadása egyszerű formalitás lesz.

A betegutak meghatározásánál a biztosítót két cél vezérli majd a rendszer kitalálói szerint: egyfelől a beteg mihamarabbi gyógyulása (a félrekezelt beteg további kezelése igencsak költséges), másfelől az, hogy a beteg a lakóhelyéhez legközelebbi egészségügyi intézményben gyógyuljon, mert ez a legkevésbé drága.

Hol a tőke?

Az elfogadott törvény értelmében a megalakuló új pénztárak részvényeinek kisebbségét – 49 százalékát – magánbiztosítók vehetik meg, és a pénztárak első számú vezetőjét is ők jelölhetik. A törvényalkotók reményei szerint a szolgáltatások hatékonyabb megszervezésével és a jobb egészségügyi ellátás nyomán a biztosítók profitot is termelhetnek, aminek 51 százaléka értelemszerűen a többségi tulajdonost, az államot illeti; ezt a pénzt a jogszabály szerint kötelező az egészségügyi ellátás fejlesztésére fordítani.

A koalíció szerint a pénztárak többféleképpen is versenyezni fognak a biztosítottakért: például referenciaként kínálják számukra azokat az egészségügyi szolgáltatókat (kórházakat), amelyekkel szerződésben állnak, és amelyeknek különlegesen jó mutatóik vannak egy-egy betegségcsoport kezelésében (a pénztárak működését ellenőrző Egészségbiztosítási Felügyelet ugyanis köteles közzétenni az intézmények minősítését).

Emellett a pénztárak ingyenes szűrővizsgálatokat, megelőző eljárásokat, illetve bizonyos feltételek mellett a vizitdíj kifizetését is felajánlhatják tagjaik számára.

Kifehéredés vagy káosz?

Az egészségbiztosítás új rendszerében a pénztárak versenyeznek a betegekért és versenyre késztetik a szolgáltatókat; a kétszintű verseny jobb ellátáshoz és az átlátható finanszírozáson keresztül a hálapénz eltűnéséhez vezet – érvelt a törvényjavaslat expozéjakor Horváth Ágnes miniszter.

A Fidesz ezzel szemben úgy véli, hogy a kormány nem kapott felhatalmazást az emberektől a társadalombiztosítás rendszerének átalakítására, ráadásul a törvény felmondja az eddigi, társadalmi szolidaritáson nyugvó rendszert. A legnagyobb ellenzéki párt ezen túl hiányolta az átalakítással kapcsolatos hatástanulmányokat és a törvény végrehajtási rendeleteit, ráadásul úgy vélik, hogy a betegek érdekeinek védelmében a törvényben szereplő garanciák mindezek hiányában csak látszólagosak.

A Fidesz a jogszabály elfogadása nyomán attól is tart, hogy mind területileg, mind szociálisan kettészakadhat az ország, például az északkeleti régió egészségügyi lemaradása tartóssá válhat Nyugat-Magyarországhoz képest.

Értelmiségiek pro és kontra

Gyurcsány Ferenc a legutóbbi parlamenti választások előtti vitában maga is amiatt aggódott, hogy „…el fog válni a szegények biztosítója a gazdagok biztosítójától…". Ezért kérjük a szocialista pártot, a kormánypárti képviselőket, hogy ne bontsák föl az egységes biztosítási rendszert, utasítsák el a parlament előtt fekvő társadalombiztosítási reformtervezetet – írta 140 társadalomtudós, szakszervezeti vezető, környezetvédő, művész és aktivista néhány nappal a szavazás előtt.

A többek között Tamás Gáspár Miklós, Szalai Erzsébet, Ferge Zsuzsa, Szikinger István és ef Zámbó István által aláírt dokumentum szerint nem létezik olyan garancia, amely kizárná, hogy a tőke képviselői által vezetett pénztárak szűkítsék a szolgáltatási csomagot, vagy a súlyos betegeken takarékoskodjanak.

A levél nyomán 117 értelmiségi a reform mellett állt ki nyilvánosan, arra kérve a tiltakozókat, hogy ne akadályozzák az egészségügyi rendszer hatékonyabbá és igazságosabbá tételét, és ne tegyenek úgy, mint ha a mostani rendszer nem szelektálna szegények és gazdagok között.

A többek között Bauer Tamás, Békesi László, Liska Tibor és Ormos Mária által aláírt levélben arra kérik az ellentábort, hogy „ne álljanak annak a rendszernek a pártjára, amely az egészségügy válságának okozója".

Még nem dőlt el minden

"Terveink szerint tavasszal már a tényleges toborzással szembesülhetünk, tehát tudjuk azt, hogy melyik befektetető szerezte meg egy-egy területre az ellátási felelősséget, illetve megindul az ügyfelekért folyó verseny a pénztárak között" – vázolta a számára kívánatos 2008-as eseménysort még a szavazás előtt Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter tervét sok minden keresztülhúzhatja.

Sólyom László államfő még nem szólalt meg az egészségügyi reform vitájában, de a törvény elfogadása után rajta a sor. Amennyiben annak tartalma számára is elfogadható, aláírja azt, és a jogszabály hatályba lép. Ha egyes részeivel vagy az egésszel elégedetlen, akkor a jogszabályt egyszer visszaküldheti az Országgyűlés elé, ahol kötelezően újra tárgyalni és szavazni kell róla. Ha viszont alkotmányossági aggályai vannak, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulhat. Vélhetően ha ezt nem ő teszi meg, akkor az átalakítás ellenfelei közül valaki.

A törvényjavaslattal kapcsolatos egyik legnagyobb kétely, hogy a magántőke mit szól hozzá. Eddig ugyanis egyetlen biztosítótársaság sem válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy részt kíván-e venni az új rendszerben; a magántőke részvétele nélkül viszont az egész átalakítás értelmetlen.

A befektetőket eddig nemcsak a részletek ismeretének hiánya, hanem a Fidesz ellenérzései is távol tartották a határozott választól. A legnagyobb ellenzéki párt ugyanis többször és határozottan kijelentette: hatalomra kerülése esetén visszaállítja a most működő finanszírozási rendszert.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Figyelő 2007. december 18. 18:37
  „1996-ban, a Horn kormány idején jelent meg az a nemzetközi dolgozat ami szerint Magyarország terület arányos, ideális lakosság száma hat millió fő! Ebben benne volt a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap keze is, többek közt.
  Horn-Kunce kormányzat akkor nem merte meglépni azt amit a Gyurcsány-Kóka pártelnökök meg mertek csináltatni ezzel a Horváth Ágnes nevű miniszterükkel!
  A magyarság sorsa eldőlt, fizet azért, hogy meghalhasson!
  Itt ne ossza az észt egy, a hazánkban nem is honos madár, azok akik rárepülnek a 1650 millárd forint majd 50%-ra nem azért teszik, hogy bárkinek is jótékonykadjanak, nekik a pénz kell, semmi más!
  A ritka madárra senki nem kiváncsi az észt ossza az öreg, hiszékeny - ha még van olyan - komancsok között!”
 • 33. suhym 2007. december 18. 18:35
  „betűméret: kisebb | nagyobb

  2007-12-18 17:23
  Horváth Ágnes elismerte: több kórházi osztály megszűnhet

  Elismerte a liberális egészségügyi miniszter, hogy az új rendszerben több kórházi osztály is megszűnik majd, ha a magánbiztosító nem köt velük szerződést. A kórházbezárásokat azonban tagadta.


  A jövőben a pénztárak nem a kórházaktól, hanem egyes osztályoktól veszik majd a szolgáltatásokat, így előfordulhat, hogy egy intézményen belül nem az összes osztállyal szerződik le a pénztár. Horváth Ágnes arról azonban nem beszélt, hogy a milliós adósággal küzdő kiskórházak hogyan fogják pótolni a megszűnő osztályok miatt kieső bevételt.

  A tárcavezető bízik abban, hogy Sólyom László köztársasági elnök aláírja a jogszabályt, és nem küldi tovább az Alkotmánybíróságra. Horváth Ágnes ugyanakkor leszögezte: az sem fogja késleltetni a nyereségérdekelt biztosítók 2009 éveleji piacra lépését, ha a taláros testület elé kerül a törvény.”
 • 32. Figyelő 2007. december 18. 18:27
  „Az egy százalékos párt elérte a célját!
  Megszerezte - no nem közvetlenűl, hanem pénzeszsákjai által közvetve - az egészségügyi járulkéként évente befizetett 1650 milliárd forint 49%-t!
  Ezért hagyta, hogy a retro kommunisták adják a felügyelőt a végrehajtásra. Természetesen ha za a komcsi felüyelő komolyra venné a figuráját akkor majd le fogják állíttatni, ha máskép nem bedobják a koalicio szakítását, erre a retrosok úgyis meg fognak ijedni s mindent úgy csinálnak ahogy a szadesz diktálja nekik!”
 • 31. profi 2007. december 18. 18:21
  „Engem semmivel nem tudnak meggyőzni!Ezek a szemetek eddig sem tettek mást csak irtják a lakosságot.
  És miért?Mert kell a hely közelkeleti testvéreiknek.És ez nem tabu!
  Évekkel ezelőtt megvolt egy zsidó konferencia ahol eldöntötték:Magyarországon pont elég 7.5 milló magyar!!
  Kérdés??? Nincs?? Na ugye!
  Itt kell keresni az okokat. És nem vagyok antiszemita,de a csaló hazug embereket kinyírom!!
  Addig amíg a nagyok sabesz deklivel a fejükön ünnepelnek a Dohány utcai zsinagógában addig köszönöm nem kérek belőlük!
  Itt minden a rablásról szól és aki eddig aludt ébredjen a k...a (moderálva - a szerk.) életbe!!”
 • 30. Figyelő 2007. december 18. 18:19
  „Milyen törvény az amit rendőri presszura alatt szavaz meg a parlament?!/Ilyen még a Kádár idején sem volt!/
  (Tegnap este, a szavazás előtt a Gyurcsány rendőrsége kettős kordonnal vette körbe a parlament épületét s több mint ezer rendőr volt készenlétben.)
  Milyen törvény az amit a megszavazó szadesz-komcsi képviselők többsége sem ismer?!
  Milyen törvény az amit még a szavazás előtt pár órával is módosítanak és a képviselők a módosításokat a szavazás előtt egy órával kapnak meg?!
  Milyen törvény az amikor a képviselő - s itt főleg az egyéni választó kerületben győztes képviselőkre gondolok - nem a lelkiismerete szerint szavazhat, szavazatát párt parancs szerint kell leadni!?
  Milyen demokrácia az ahol egy miniszter asszony kijelneti: "Nem fogja zavarni a törvény végrehajtásának megkezdését ha a törvény az Alkotmány Bíróság elé kerűl."
  Kérem, ez már nem demokrácia, ez diktatúra!”
 • 29. batray 2007. december 18. 17:48
  „majd te felvilágosítasz wazze teljesen mindegy minek nevezték át a kommancsok. a lényeg pénzt akarnak az emberektől, minél több pénzt wazze köteles vagy nekik adni wazze majd ők előírják kivel gyógyítassad magad és milyen kezeléssel wazze oszt jónapot.”
 • 28. pelikán 2007. december 18. 17:40
  „fogalmatok sincs, hogy mi van a törvényben, összehordtok hetet-havat.
  kicsit tán utána kéne nézni, mi van a törvényben, aztán nyilatkozni.
  persze, aki mindnehova csak zsidőzni jár, annak a téma úgyis mindegy.
  csak pár hülyeség ellen:
  - alapcsomag mindaz, ami most is TB-finaszírozott
  -a sürgősségi ellátás állami feladat
  -marad a kockázatközösség
  -nem biztosítók, ellátásszervezők”
 • 27. radenkó 2007. december 18. 16:10
  „Ezek a zsidó bérencek előbb, vagy utóbb keservesen fizetni fognak.
  Amióta az eszemet tudom sohasem szerettek dolgozni csak mások javaiból üzletelni . Akinek nem tetszik kilehet költözni izraelbe GyF.”
 • 26. Jobbik 2007. december 18. 15:11
  „Tiltakozás a kormány és a szegedi városvezetés "karácsonyi-csomagja" ellen

  2007 dec. 20.-án (csütörtök) 18.00-tól a szegedi Városháza előtt tartja tiltakozó demonstrációját a Jobbik Szegedi Alapszervezete, a Csongrád Megyei Magyar Gárda biztosítása mellett. Tiltakozásunkat fejezzük ki a kormány és a szegedi városvezetés "karácsonyi-csomagjai" ellen és a Gárdát ért politikai támadása ellen.

  Tóth Péter
  a Jobbik szegedi elnöke

  Varga László
  a Csongrád Megyei Magyar Gárda parancsnoka”
 • 25. batray 2007. december 18. 14:59
  „wazze komcsi biztos fogja felügyelni az egész cirkuszt? tán félnek, hogy az 1%os pártocska többet bír lopni, mint ők abból a soksok milliárdból ami a kasszában van? félnek az eftrásak hogy mire észbe kapnak nekik már nem jut a koncból mert az * (moderálva) szdsz addigra már mind lenyúlja előlük wazze yaya már megyó is megmondta a legkorruptabb párt az szdsz wazze most meg ezekre bízták a súlyos milliárdokat wazze”
 • 24. Halász Rezső 2007. december 18. 14:48
  „Strangerr! ezt úgy látom teljesen megetted! nem véletlen hogy figyelmedbe ajánlottam a Sicko nevű dok. filmet. Egyébként, Karsai úr ma reggel az M1-en az miatt jött zavarba mert megkérdezték tőlle hogy miképpen fogják megakadályozni a tervek férecsúsztatását, erre csak azt tudta válaszolni hogy majd figyelni fognak, magyarán semmivel sem tudják garantálni!. És még valami, szerinted miért van szükség a privatizációra, hamár a múlt évben 21m/ft hasznot hozott az egészségügy? (ezt fordították az étkeztetés javítására, ha emlékszel rá) Na mit gondolsz?
  Gondolkozz ember! legalább ennyit utánanézni mielött hozzászólunk.”
 • 23. batray 2007. december 18. 14:44
  „wazze a 22 biztosító ez nem több? hívhatják pénztárnak vagy akárminek. wazze majd a biztosítónál melózó adminisztrátor dönti el, hogy milyen kezelést kapj. elképezelem, amikor majd utasítja az orvost, h küldje a biztosítottat a hatékonyabb, de drágább kezelésre, mert az fog jobban használni. teljesen életszerű a helyzet mi? wazze a profitorientált biztosító nagy ívben lex@rja a te egészségedet. majd harcolnak az emberekért, mert azok pénzt adnak nekik, de nem a betegekért, hanem az egészségesekért wazze mert azokra nem kell költeni. a komcsik átvertek egy törvényt, amit a társadalom nagyobbik fele elutasít, ez diktatúra wazze”
 • 22. Fakame´ 2007. december 18. 14:09
  „Kíváncsian várom, hogy aki most védi ezt a szart, annak hogy le fog görbülni a szája 1-2 éven belül.
  A maszop-szadesz páros csak magának csinál jót: ez axióma.”
 • 21. Amati 2007. december 18. 13:56
  „Olvassatok egy kicsit, egyszerű nyelven van megfogalmazva:

  http://index.hu/politika/belfold/egb4420/”
 • 20. ditti 2007. december 18. 13:51
  „Tegnap az RTL-en ez mondták: az alapellátásba a sürgősségi ellátás és a védőoltás tartozik! Ennyi!
  A többiért külön kell fizetni!
  Ha eltöril a lábunk, ha sérves gerincünk, ha katéterezni kell a szívünket, mind mind külön fizetendő!
  Eltűnik a hálapénz, mondják! Biztos így lesz mert a számla mellett már nem tudnak a betegek mást fizetni! A profitot meg elviszi a befektető! El ne higgye már valaki, hogy majd a kórházra fogják költeni a befolyt összeget!!!
  Álmodik a nyomor! Kiveszik és kész!”
 • 19. na 2007. december 18. 13:37
  „kövesdi sándor a lényege tapintott!

  mi is lesz az alapellátásba? recept felírás, talán törött csontok kezelése, ....
  mi lesz a műtétekkel? szüléssel? lélegeztetéssel?
  megint a fizetésünket akarják elvenni, mint mindig. csak most nevén nevezik majd a gyereket.”
 • 18. Kövesdi Sándor 2007. december 18. 12:55
  „strangerr
  1. 22 biztósító osztozik 7 körzeten
  2. nemzeti kockázat vállalás sérül,
  3. még nem dölt el milyen mértékű lesz az alapellátás, de mivel a biztósítók nyereség érdekeltek minden bizonnyal csökken,
  4, a fejkvótán felül még fizetni kell az alapellátásból kiesett szolgáltatásért,
  Porhintés az egész, megint a bérböl, élők és a nyugdíjasok járnak rosszul!”
 • 17. na 2007. december 18. 12:52
  „nagyon el vagyunk keseredve, de hisz megmondta GYF: dübörög a gazdaság! jah és a kedvenc mondatom GYF-től: " akinek nem tetszik annak el is lehet menni..."
  mi számít alapellátásnak??????”
 • 16. Dongó 2007. december 18. 12:19
  „És nem látjátok Magyarok a fáktól az erdőt. A cél a magyarság kiírtása... (moderálva)”
 • 15. strangerr 2007. december 18. 12:13
  „1. Nem lesz több biztosító, legalább ennyit utánanézni mielött hozzászólunk...
  2. Ugyanúgy marad TB, és ugyanúgy jövedelemfüggő lesz.
  3. Ugyanúgy levonjá a fizetésből mint eddig.
  4. Aki nem fizet TB-t (munkanélküli stb.) annak ugyanugy jár ezután is.
  5. Továbbra is kötelező lesz mindenkinek biztosítottnak lenni, ugyanúgy az APEH szedi be a járulékokat, és nem változnak a tb-járulékok kulcsai sem. A befizetett tébéért így mindenkinek ugyanolyan szintű alapellátás jár
  6. Évek múlva BIZTOS hogy emelkedni fog a TB járulék, amiatt hogy egyre több az eltartott és egyre kevesebb az eltartó.
  7. Nem is a befizetett pénzt kapja meg a pénztár, hanem a fejkvóta után járót.
  8. Melyik paragrafusban olvasták azt, hogy csak a védőoltások járnak, meg hogy "biztosítócsomag" amibe a szívműtét nem számít , meg ilyen blődségeket?”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárta a rendőrség a Parlament környékét

Hét óra előtt nem sokkal lezárta a rendőrség a Parlamenthez vezető utcákat - tájékoztatott a… Tovább olvasom