Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Elhelyezték Habsburg Ottó szívurnáját Pannonhalmán

Elhelyezték a pannonhalmi Főapátság altemplomában Habsburg Ottó szívurnáját vasárnap este.

19:57 - Az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiának szívurnáját családi körben helyezték el latin nyelvű vesperás keretében, ökumenikus áldással.

Beszédében Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát arra emlékeztetett: Habsburg Ottó a bencés diákként tanultakhoz mindvégig hű volt és erre ők is büszkék. Emellett hitvalló katolikus keresztényként, európai műveltségű politikusként "magyar szívvel érző nagyszerű emberként" és jó családapaként méltatta az elhunytat.

Ezt követően Bölcskei Gusztáv református püspök, Fabinyi Tamás evangélikus püspök, Markovics Zsolt főrabbi és Várszegi Asztrik püspök, főapát mondott ökumenikus áldó imát, majd Habsburg Ottó két fia, Károly és György főherceg vitte le a szívurnát az altemplomba, amelynek padlójában helyezték el azt.

Az eseményen a Habsburg-család mintegy száz tagja vett részt.

A kormányt az eseményen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte felesége társaságában.

Hortobágyi Cirill, a főapátság perjele korábban az MTI-nek elmondta: Habsburg Ottó bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven, pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták a magyar nyelv és irodalom, továbbá a magyar történelem ismeretére. Mint hozzátette, Habsburg Ottó az irántuk érzett háláját rótta le azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után ellátogatott Pannonhalmára, és virágot helyezett el volt tanárainak sírján. A 2002. évi hivatalos látogatásakor pedig a főapátság vendégkönyvében "bencés tanítványnak" nevezte magát, majd elvállalta a Bencés Diákszövetség tiszteletbeli elnökségi tagságát.

A Habsburg-titkárság korábban közölte, hogy a szívurna elhelyezése hagyomány a Habsburg családban, Pannonhalma pedig igen közel állt az elhunythoz.

19:09 - Megkezdődött a pannonhalmi szertartás

Megkezdődött a pannonhalmi bazilikában Habsburg Ottó szívurnájának elhelyezési szertartása vasárnap este.

Az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiának szívurnáját a Pannonhalmi Főapátság altemplomában szűk családi körben helyezik el latin nyelvű vesperás keretében, ökumenikus áldással.

Hortobágyi Cirill, a főapátság perjele korábban az MTI-nek elmondta: Habsburg Ottó bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven, pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták a magyar nyelv és irodalom, továbbá a magyar történelem ismeretére. Mint hozzátette, Habsburg Ottó az irántuk érzett háláját rótta le azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után ellátogatott Pannonhalmára, és virágot helyezett el volt tanárainak sírján. A 2002. évi hivatalos látogatásakor pedig a főapátság vendégkönyvében "bencés tanítványnak" nevezte magát, majd elvállalta a Bencés Diákszövetség tiszteletbeli elnökségi tagságát.

Habsburg Ottó szívurnája. Fotó: MTI (galéria)

A Habsburg-titkárság korábban közölte, hogy a szívurna elhelyezése hagyomány a Habsburg családban, Pannonhalma pedig igen közel állt az elhunythoz.

16:05 - Habsburg Ottó tehetségét a közösség javára használta fel

Habsburg Ottó Istentől kapott nagy ajándékát, a hosszú életet és a szellemi tehetségét a közösség javára használta fel - mondta Paskai László bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nyugalmazott főpásztora vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában a július 4-én elhunyt politikus emlékére tartott gyászmisén.

Az utolsó osztrák császár és magyar király, IV. Károly trónörökös fia lelki üdvéért tartott szertartáson Paskai László rámutatott: Habsburg Ottót "Isten kiváló szellemi adottságokkal és hosszú élettel ajándékozta meg. Élete egy évszázadot ölelt fel. (...) A sokszor számára nehéz helyzeteket is méltósággal és körültekintő bölcsességgel viselte".

Emlékeztetett arra, hogy Habsburg Ottó tagja volt a Páneurópai Uniónak, (...)folytonosan Európa egységéért fáradozott. Meggyőződése volt, hogy Európa több mint az Európai Gazdasági Közösség". Törekvését, hogy a Vasfüggöny megszűnjön, kifejezte az a javaslata, miszerint állítsanak fel egy üres széket, amely reprezentálja a vasfüggöny mögötti országokat - tette hozzá.

Habsburg Ottó gyászmiséje a budapesti Szent István-bazilikában. Fotó: MTI (galéria)

A bíboros kiemelte, Habsburg Ottó "egész életét jellemezte az elkötelezett és következetes keresztény magatartás", ami "külön tekintélyt adott személyének és munkájának". Kitért arra, hogy közreműködésével zsidó emberek ezrei menekültek meg a deportálástól a holokauszt idején.

Paskai László arról is beszélt, hogy Habsburg Ottónak "mély szimpátiája volt a magyarok iránt. Tökéletesen beszélt magyarul. Lehetőségeihez képest küzdött a magyar érdekekért". Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején segítette a menekülteket, felesége, Regina pedig magyar menekülteket fogadott be egy müncheni menekült kórházba - hívta fel a figyelmet.

Utalt arra, hogy Habsburg Ottónak is szerepe volt a Vasfüggöny megszűnésében, 1989-ben ő is szervezője volt Sopron mellett a páneurópai pikniknek.

Mindszenty József bíboros 1949-es perének újratárgyalásával kapcsolatban megjegyezte: a perben vádként szerepelt Mindszenty József találkozása Habsburg Ottóval Amerikában. Habsburg Ottó a per újratárgyalásakor tett vallomása azonban világossá tette, hogy a találkozás alkalmával nem történt semmiféle összeesküvés, sem politikai revizionizmus - hangsúlyozta a bíboros.

Közlése szerint régi hagyomány volt a Habsburg családban, hogy a megboldogult szívét máshol helyezték el, mint a koporsót. Habsburg Ottó végakarata az volt, hogy szíve a pannonhalmi bencés apátságban nyugodjék.

Paskai László elmondta: Habsburg Ottónak hét gyermeke, huszonkét unokája és két dédunokája van. "Azt a keresztény szellemet adta át családjának, amelyet ő kapott szüleitől, és amelyet keresztény élete mélyített" - jegyezte meg.

"Családi életének a szépségét különösen is értékeljük mi magyarok, amikor ez az év a Magyar Katolikus Egyház számára a család éve. Értékes emberi és keresztény családi élet példáját hagyta ránk, amelyre tisztelettel tekintünk, amelyet követni kell" - fogalmazott.

XVI. Benedek pápa Habsburg családnak írt, részvétet nyilvánító üzenetét Veres András szombathelyi megyés püspök olvasta fel. Ebben egyebek mellett az állt, hogy Habsburg Ottó hosszú élete során "Európa változatos történetének tanújává vált", fáradhatatlanul küzdött a békéért, és "sokrétű tevékenységét a népek boldogulásáért folytatta".

Habsburg György, Habsburg Ottó fia a Szentírás egy részletét, míg az úgynevezett hívek könyörgését Habsburg Ottó hét unokája olvasta fel.

Habsburg Ottó gyászmiséje a budapesti Szent István-bazilikában. Fotó: MTI (galéria)

Az eseményen részt vett a gyászoló családon kívül mások mellett Schmitt Pál köztársasági elnök, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, illetve a diplomáciai testület és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia számos tagja.

Habsburg Ottó 98 éves korában hunyt el Németországban. Szombaton Bécsben kísérték utolsó útjára, a kapucinus templom kriptájában helyezték örök nyugalomra. Szívurnáját a pannonhalmi bencés főapátság altemplomában ökumenikus vesperás keretében helyezik el vasárnap este.

Korábban írtuk

Habsburg Ottó tiszteletére gyászmisét celebrál vasárnap a budapesti Szent István-bazilikában Paskai László bíboros.

Az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiának szívurnáját a Pannonhalmi Főapátság altemplomában szűk családi körben helyezik el latin nyelvű vesperás keretében, ökumenikus áldással. A Habsburg-titkárság tájékoztatása szerint a gyászmisére meghívták Schmitt Pál köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, továbbá a kormány, valamint a diplomáciai testület tagjait.

Hortobágyi Cirill, a főapátság perjele a napokban az MTI-nek elmondta: Habsburg Ottó bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven, pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták a magyar nyelv és irodalom, továbbá a magyar történelem ismeretére. Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert atyák készítették fel az érettségire és vizsgáztatták magyar nyelven.

Mint hozzátette, Habsburg Ottó az irántuk érzett háláját rótta le azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után ellátogatott Pannonhalmára, és virágot helyezett el volt tanárainak sírján. A 2002. évi hivatalos látogatásakor pedig a főapátság vendégkönyvében "bencés tanítványnak" nevezte magát, majd elvállalta a Bencés Diákszövetség tiszteletbeli elnökségi tagságát.

Habsburg Ottót 98 éves korában, július 4-én érte a halál. Földi maradványait szombaton Bécsben, a Kapucinusok templomában helyezték örök nyugalomra.

Olvasóink írták

 • 16. csergemerge 2011. július 18. 11:58
  „Az osztrák -magyar viszony ma sem problémamentes.
  Valahogy térségünkben még mindig érezhető a fellengzősség "a sógorok" részéről.
  Ez sokszor gátlástalanságig fajul. Sokszor lenéznek bennünket. Faji alapon.
  Persze, ez legyen az ő problémájuk!
  Habsburg Ottó üdítő kivétel volt.
  Ő igazi demokrata volt (királyként!) és példát tudott mutatni honfitársainak.
  Kár , hogy már nincs közöttünk!
  Szerencse, hogy közöttünk élt és nem ment el nyomtalanul!”
 • 15. sevenof9 2011. július 18. 04:02
  „de gyorsan elfelejti a nep haynaut es a vilaghaborus belerangatast...”
 • 14. Mignon 2011. július 17. 23:44
  „Egy gondolatom lenne meg Habsburg Otto-val kapcsolatban.

  Ugye, ha az ember elmegy Becsbe, lepten-nyomon lat kiralyi
  (Ferenc Jozsef vagy Sissi ) szobrokat.

  De, nagyon vigyazni kell!

  Az osztrakok kenyesen vigyaznak a demokraciajukra!

  A törtenelmet tisztelik, ez O. K., de ha valaki
  "dicsöiti" vagy "eljenzi" a mult rendszert,( Osztrak-Magyar Monarchia, juhhejjj...) vagy egyszerüen

  irasaiban, mint hozzaszolas vagy cikket ir,
  akkor nem ismernek trefat...!!!!
  Rögtön a biro elött all az ember!

  A mult tisztelete O.K., de semmi többet rola... , ez elv. (Prinzip)

  Nagyon vigyazni kell, Becsben mit mond az ember!

  Szigorubbak, mint Nemetorszagban...!

  Tudom.”
 • 13. niagara 2011. július 17. 23:33
  „Rendkívül tisztességes és szép dolog volt, hogy a török ellen óriási vérveszteséget szenvedett Magyarországot megszállták az osztrákok a Habsburgokkal az élükön. Olyan lehetett ez mint a szovjet felszabadítás. Valahogy el tudtam volna a világot Habsburgok nélkül is képzelni..”
 • 12. Mignon 2011. július 17. 23:14
  „Habsburg
  ide,-vagy oda.

  Otto
  ide,-vagy oda.

  Megszolitasa a protokoll szerint.
  "Königliche Hoheit"
  ("Kiralyi Fenseg") volt...

  De, nem vette Ö ezt olyan komolyan.”
 • 11. Mignon 2011. július 17. 22:42
  „Habsburg Otto (tulajdonkeppen exil-ben elt) itt nalunk Nemetorszagban.
  Bajororszagban.

  1998-ban München mellett csinaltam vele egy interjut.
  A "Spiegel"-ben jelent meg.

  Flet magyarul, felet nemetül dumaltuk, es sokat nevettünk is...
  :))

  Ajandekozott nekem egy kis gyürüt.

  Ma is meg van.”
 • 10. Stbn 2011. július 17. 21:51
  „Kedves Mignon!
  Rajta, olvass, idézz, de inkább gondolkodj és érezz... Nem vasárnap esti időtöltésként írtam, amit írtam, csupán tiszteletemet róttam le egy művelt, széles látókörű ember előtt.”
 • 9. Mignon 2011. július 17. 21:43
  „7.
  Amit irtal:

  "Requiescet in Pace" = magyarul
  (nem "nyugodjon bekeben", vagy "beke poraira"), hanem a jelentese:

  "Mentesseg a bekeben".

  Köszönöm hogy hozzaszolhattam.”
 • 8. Mignon 2011. július 17. 21:37
  „7.

  Ilyeneket en is tudok kazal szamra:

  "Ruhe in Frieden", vagy
  " Ruhe sanft".

  Ha kimegy az ember az ujszentivani temetöbe, sok ilyet olvashat...”
 • 7. Stbn 2011. július 17. 21:21
  „Requiescat in Pace. Nyugodjék békében.”
 • 6. Kazikázmér 2011. július 17. 19:07
  „1. Mignon 2011.07.17. 16:27
  Az is eljön egyszer. Majd szólok az unokámnak, hogy ő is írjon néhány nem oda illő sort! Sem magyar, sem idegenhonban nem illendő ilyen dolgokat leírni! Ja bár halottam már SZDSZ-es ismerőseimtől, akikhez semmi közöm nincs, a tetemcafat kifejezést!
  Nagyszerű ember, nagyszerű gondolat, ahova a szíve is húzta, oda került valóban!”
 • 5. Mignon 2011. július 17. 18:22
  „4.

  Ne felejtsük el a következöket.

  Korabban, ha az ujsagban megjelent egy iras ( cikk, jegyzet, blog), akkor

  -elöször atolvasta a szerkesztö, utana
  -a föszerkesztö majd
  -a nyomdai korrektor.

  Igy került nyomtatasba sokszor megis hibasan egy cikk...!

  Ma, minden gyorsan megy!

  Cikk> Computer > megjelenik..
  Ezt, meg lehet bocsatani.

  Különben is, egy helyesirasi hibakkal teli hozzaszolasban vagy cikkben
  több okos gondolat lehet, mint a "Magyar helyesirasi szabalyzatok"-ban...”
 • 4. zoltanszabo 2011. július 17. 18:02
  „a makói mozaikban is megjelent egy cikk " Visszaemlékezés Habsburg Ottóra "
  a cikket : dr. Sánta S. írta.
  De ki szerkesztette, nyomtatta ki ?????mert egy szinten van a " nemzet golyostollával "
  A cik fél oldal --és 8 db. óriási helyesírási hiba van benne !!!!
  Aki szerkeszti--nyomtatja a lapot : min. helyeírási szövegszerkesztőt használhatna--ha már magyarból O.”
 • 3. Mignon 2011. július 17. 17:12
  „Irasaimat gondolataim vezerlik.
  Csak azt irtam le, amit gondolataim megfogalmaztak.

  Minden tiszteletem Habsburg Otto-nak, es reszvetem Habsburg Györgynek!

  Gondolataimat jogomban all irasba foglalni.
  Meg Magyarorszagon is, a dm-online oldalon, ha betartom a szabalyokat.

  Irott es iratlanokat.

  Tisztelettel
  Mignon”
 • 2. igazságkereső 2011. július 17. 16:55
  „#1. Mignon! Ezt az írásodat most nyugodtan kihagyhattad volna,mert ez egyáltalán nem ide való volt most!Ha meg nem érted ennek érzelmi jelentőségét, a butaságorról most nem ezzel az írásoddal kellett volna tanúbizonyságot tenni! Na de nem baj,hiszen gazdagok a lelki szegények!!”
 • 1. Mignon 2011. július 17. 16:27
  „Tiszteletben kell tartani, en is tiszteletben tartom egy elhunyt utolso akaratat.
  De, nem ertem en ezt.

  Ha en meghalok, szeretnem ha engem "egyben" temessenek el...

  Nem ugy, hogy a
  fejemet ide, a kezemet oda, a labamat meg amoda.
  (mas szerveimet most kihagyom)

  Azonban, ki hogy akarja.

  Nyugodjek bekeben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a strandon: egy nő halt meg a sekély vízben

Életét vesztette egy 60 év körüli nő vasárnap késő délután a balatonfenyvesi strand sekély vizében. Tovább olvasom