Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Elhunyt Vargha Mihály építész, építészetkritikus

Életének 58. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt hétfőn Vargha Mihály, az építészfórum.hu építészeti szakportál alapítója és főszerkesztője, a magyar építészeti közélet meghatározó alakja - adta hírül az építészfórum.hu, illetve a hg.hu.
Vargha Mihály 1952-ben született Budapesten. Építészdiplomájának megszerzése után 1979 és 1985 között a Kommunális Beruházási Vállalat Színháztechnikai Szakosztályán dolgozott tervezőként és színháztechnikai konzulensként. 1986-tól a Magyar Építőművészet című folyóirat szerkesztője, majd 1990 és 1995, illetve 1997 és 2000 között főszerkesztője. Az ezredfordulón Pásztor Erika Katalinával megalapította az épiteszfórum.hu szakmai honlapot, amelyet haláláig főszerkesztőként vezetett.

Színháztechnikai szaktervezőként közreműködött Bán Ferenc meg nem épült Erzsébet téri Nemzeti Színházának tervezésekor.

Az építészfórum.hu főszerkesztőjeként és számos program szervezőjeként Vargha Mihály alapvető szerepet vállalt az élő szakmai fórumok és diskurzus fejlesztésében; az ő nevéhez fűződik a Média Építészeti Díjának elindítása is. 1991 és 2003 között négy alkalommal a Prágai Quadriennálé magyar építészeti kiállításának kurátora, majd 2008-tól a quadriennálé nemzetközi szervezőbizottságának tagja volt.

Vargha Mihály 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, valamint az építészeti kultúra magas szintű terjesztéséért a Molnár Péter Emlékdíjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóri András: ne készüljön pozitív adóslista

Jóri András adatvédelmi biztos továbbra is ellenzi a pozitív adóslista, illetve az úgynevezett… Tovább olvasom