Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Elindult a Start munkaprogram

A huszonhat bevont kistérség közül elsőként a fehérgyarmatiban indul el a következő hetekben a több ezer embernek munkát adó Start munkaprogram - jelentette be Papp Károly, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára.
Az ország 525 települését érintő, kísérleti jelleggel bevezetendő kistérségi mintaprojekt kezdetén mintegy háromezer ember számára biztosítanak napi nyolc órás foglalkoztatást - mondta a helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az előkészítési munkák minden kistérségben megkezdődtek.

A hét elemből álló program elsősorban a mezőgazdasági tevékenységekre, így az állattenyésztésre és növénytermesztésre fókuszál, emellett földutak és patakmedrek rendbetételében, belvízelvezető rendszerek karbantartásában, illetve illegális hulladéklerakók felszámolásában is részt vesznek a foglalkoztatottak.

Az önkormányzatok és a közintézmények fűtésének biztosítására biomassza kazánprogram indul, központi szervezésben pedig a közutak rendbetétele és karbantartása is elkezdődik a térségekben - tette hozzá Papp Károly.

Az előkészítési munkák minden kistérségben megkezdődtek, elsőként a Fehérgyarmat vonzáskörzetében lévő 46 településen, összesen 1074 ember bevonásával indulhat el hamarosan a foglalkoztatás. A helyi program lebonyolítására erre az évre csaknem 450 millió forintos támogatási keret áll rendelkezésre, amelyből a foglalkoztatottak munkabérét és annak járulékait, illetve az eszközöket finanszírozzák.

Az országosan bevont települések csaknem negyede Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol a fehérgyarmatin kívül további öt kistérség csatlakozhat a mintaprogramhoz - emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy más jellegű mintaprojektek is elindultak az országban. Hevesben erdőtelepítési, Dombrád térségében kerékpárút-építési, az államhatár mentén pedig határjelek és határnyiladékok tisztítására irányuló programok kezdődtek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által az év elején elindított közfoglalkoztatási programba szeptember elejéig 206 ezer embert vontak be - jelezte Papp Károly. Közlése szerint a költségvetés tervezésével párhuzamosan elkezdődött a 2012-es Start mintaprogram kidolgozása, az állami cégek pedig megduplázzák a közfoglalkoztatásba bevonható foglalkoztatotti létszámot.

Jelen mintaprojekt eredményeinek függvényében, szintén jövőre indulhat el egy mezőgazdasági program, amely 94 halmozottan hátrányos helyzetű kistérséget érint - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.
Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a tájékoztatón elmondta: a dombrádi térségben zajló mintaprojekt keretében a Tisza töltésén két kilométer hosszan épül ki úgynevezett koronaburkolat, amely egyszerre szolgálja majd az árvízvédelmi és közlekedési célokat.

Az igazgató tájékoztatása szerint az építkezésen naponta 120 ember dolgozik, a kiadások finanszírozására 40 millió forint állami támogatást kapott a környezetvédelmi szervezet.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hétfőn a Parlamentben, az országvédelmi akcióterv egyik fejezeteként beszélt a Start munkaprogramról. A kormányfő kifejtette: ha sikeres lesz az idei próba közmunkaprogram, akkor jövőre az tömegessé válhat, mégpedig elsősorban a mezőgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál.

"Munkát kínálunk mindenkinek, aki munkaképes" - mondta. Közölte azt is, hogy ha valaki nem veszi fel a munkát a számára felkínált helyen, nem kaphat az államtól pénzt. A megújuló Magyarországon nincs helye a "feketealkalmazásnak", mindenkinek el kell tudnia számolnia a munkaidejével - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2011. szeptember 19. 12:23
    „" mindenkinek el kell számolni a munkaidejével ....."
    Ez alól kivétel a Perlamentben " dolgozó " politikusok !
    Nagyon jó ez a program : de inkább férfiak , képzetlen, segédmunkások--ezek is csak 3 hónapra !
    ÉS AZUTÁN ????? és a nők ?? szakképzett, esetleg diplomások ??? ŐK MIT CSINÁLJANAK ??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítaná a mentelmi jog szabályait az LMP

– A politikusokat csak a képviselői tevékenységükkel összefüggő munkájuk során védje a… Tovább olvasom