Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Eljárás indult a Mol ellen

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Mol Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt. (Mol) ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.
A GVH szerdai közleménye szerint a hatóság május 11-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Mollal szemben, mivel észlelései és a rendelkezésre álló piaci információk alapján felmerült annak a gyanúja, hogy a Mol az üzemanyagpiacokon 2006. január 1. óta alkalmazott nagykereskedelmi árai túlzottan magasnak minősülnek, amelynek érezhető hatása lehet a kiskereskedelmi árakra is.

A Mol az MTI-vel közölte, együttműködik a hatósággal, de folyamatban lévő ügyet nem kommentál.

A GVH közleménye szerint az üzemanyagárak alakulása számos tényező együttes hatásával magyarázható, így azokat befolyásolja többek között a jövedéki adó mértékének, a kőolaj világpiaci árának, valamint a forint dollárhoz viszonyított árfolyamának változása is.

Az üzemanyagárak elmúlt időszakban történt szignifikáns változásai ugyanakkor felvetik azt a kérdést, hogy mindez mennyiben vezethető vissza a fent említett tényezőkre, illetve ehhez mennyiben járul hozzá a Mol esetleges gazdasági erőfölényén alapuló indokolatlan árazása. Ezen okok elkülönítését a GVH szükségesnek tartotta versenyfelügyeleti eljárás keretében megvizsgálni.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette - jegyezte meg a GVH hozzátéve, hogy az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul, amely magában foglalja az erőfölény és a visszaélésszerűség vizsgálatát is. A versenytörvény szerint az eljárás befejezésének határideje 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható.

A GVH a Mollal szemben korábban már két erőfölényes, egy versenykorlátozó megállapodásra vonatkozó, valamint egy fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmába ütköző magatartással kapcsolatos eljárást folytatott le, amelyeket a versenyhivatal jogsértés megállapítása nélkül zárt le.

A GVH a Mol árazási magatartását eddig két alkalommal vizsgálta. A Mol nagykereskedelmi árazását vizsgáló versenyfelügyeleti eljárást 2001 januárjában lezáró határozatban a GVH nem állapított meg túlzó árazást, mint gazdasági erőfölénnyel való visszaélést, habár a Mol nagykereskedelmi piacon fennálló erőfölényes helyzete a versenyhivatal szerint fennállt.

A GVH később, 2004. október 12-én született határozatában ismételten megállapította a Mol gazdasági erőfölényét az üzemanyag Magyarország területére kiterjedő nagykereskedelmi piacán, de a 2000-ig bezárólag alkalmazott árakat nem minősítette túlzónak. A szakértői számítások szerint a vizsgált időszak egészét tekintve a motorbenzin esetében mintegy 8 százalékkal, a gázolaj esetében pedig csaknem 12 százalékkal voltak magasabbak a tényleges nagykereskedelmi árak a költségalapon számított nagykereskedelmi áraknál, amely alapján a GVH nem látta megállapíthatónak a túlzottan magas üzemanyagárakat.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2010. május 12. 22:38
    „Nyolc éve volt ennyi(70 dollár/hordó) az olaj ára.Wazze ezek azt csinálnak amit akarnak.,azt hiszik a hülyék országában élnek!”
  • 1. igazságkereső 2010. május 12. 16:22
    „4-5 milliárd forintos GVH által kiszabott gazdasági bírság helyre tenné egészen biztos a MOL gátlástalan vezetését és a körülöttük nyelvet csapdosó "dögevőket"!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők állítják - véget ért a recesszió Magyarországon

Úgy tűnik, véget ért a recesszió Magyarországon, mivel a KSH adatai szerint már az egymás utáni második negyedévben emelkedett a GDP. Tovább olvasom