Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Első fokon pert nyert a Jobbik Karsai Lászlóval szemben

A történész egy tévéműsorban neonácinak nevezte az ellenzéki pártot.
A Fővárosi Törvényszék – egyelőre nem jogerős ítéletében – elmarasztalta Karsai Lászlót, amiért egy tévéműsorban neonácinak nevezte a Jobbikot - számol be a Népszabadság szombati száma.

A Jobbik azért perelte be a történészt, mert 2011. december 14-én, az ATV Start című reggeli műsorában neonácinak minősítette a pártot. A Jobbik jó hírnév megsértése miatt nyújtott be keresetet. Karsai László ügyvédje a kereset elutasítását kérte. Az ügyvéd hangsúlyozta: a per tárgya nem annak eldöntése, hogy a Jobbik neonáci vagy sem, hanem a tudományos szólásszabadság.

Két tárgyalási forduló után a bíróság a Jobbiknak adott igazat. A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy Karsai László megsértette a Jobbik jó hírnév védelméhez fűződő jogát azzal, hogy a szóban forgó tévéműsorban neonácinak nevezte a pártot. A történésznek – az összesen 66 ezer forintot kitevő perköltség és illeték kifizetése mellett – "elégtétel gyanánt" tizenöt napon belül magánlevélben kell kifejeznie sajnálkozását. A Jobbik a levelet nyilvánosságra hozhatja.

Takács Péter Attila bíró indoklásában utalt rá, hogy a kérdéses műsor alapvetően a Horthy-korszak restaurációjára tett kísérletekről szólt. Karsai László "mindössze egyetlen szóból, illetve egy jelzős szerkezetből" álló véleménynyilvánítása tehát nem a Jobbik politikai-ideológiai besorolásáról folyó vitában hangzott el.

A bíró szerint ebben az összefüggésben a kifogásolt jelző használata "teljesen öncélú és ezért indokolatlan" volt. Mindez "nem azt jelenti, hogy korlátozást szenvedne a tudomány, vagy a véleménynyilvánítás szabadsága, csupán azt, hogy ha valaki öncélúan és indokolatlanul fogalmaz meg ilyen súlyosan sértő kijelentést, akkor vállalnia kell annak ódiumát, és viselnie polgári jogi következményeit".

Karsai László a lap kérdésére közölte, hogy meglepőnek tartja az ítéletet, és fellebbezni fog.

Olvasóink írták

 • 10. Mozimasiniszta 2013. március 23. 20:36
  „7#-es ! elmét nem írhattam...”
 • 9. bánki 2013. március 23. 19:16
  „Azért az röhej, hogy Karsai, Heller és Havas SZTE tanárok voltak ( vannak) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ,, Phoenix, 2010, augusztus 12 - 13:59

  1) A zsidó származású Karsai Elek, Karsai László édesapja, a Kádár-rendszer egyik "sztár történésze", aki szinte monopolizálta a 60-as, 70-es években a "II. világháború és Magyarország" témát, meglehetős közutálatot keltve ezzel maga ellen a fiatalabb történészek között, akiket meglehetősen visszataszító módszerekkel tartott távol a "vadászterületétől". A "vadászterületet" azután a fia is megpróbálja megtartani - érthető módon nem sok sikerrel. Ez némileg gátlástalanná tette őt. (contra)"”
 • 8. tucat 2013. március 23. 17:02
  „2. balihoho
  ... és mekkorát fog, amikor látja, amint a FIDESZ maga alá hengereli, hogy a szavazóit megszerezhesse...
  4. _csutak_
  ... és így lesz valóban Orbán rohamcsapata, vagy ölelésben összeolvadva velük, vagy kiszorítva őket, elfoglalva előlük a szélső jobb helyet is...
  1. Mozimasiniszta
  Szépen, bizony! A kommunizmus és a fasizmus a törvény erejénél fogva egyformán bűnös eszmék, és kommunistázni nemcsak szabad, hanem dicsőség is, míg akár szak- akár magánvéleményként nácinak, neonácinak nevezni egy, az istenadta által (!) jogalkotással is meghatalmazott csoportot, íme, a pártatlanul önálló igazságszolgáltatás szerint vétek, büntetendő. Mert az indokolásban valami olyasmi áll, hogy okkal vitatkozhatni azon, hogy a Jobbik náci párt-e, de ezt vélelmezni, igazolt állításként, meggyőződésként hangoztatni nem szabad. Vagyis: lehet az a véleményem, hogy a Jobbik náci párt, de nem szabad elmondanom, és a megfogalmazott hipotézisem bizonyítására irányuló tevékenységem eleve büntetendő. Hát..., izé..., logikuss. Há´, jogállam (hályogállam)..., á, menjünk sörözni inkább!

  Egészség! TEK jó ez a lé!”
 • 7. _csutak_ 2013. március 23. 16:27
  „@Mozimasiniszta:
  Kedves barátom, tudod én Orosházán születem.
  Van felénk egy mondás:
  Esze csak a tyúknak van!
  Sajnos a beírásaid szintjéből ítélve neked még annyi sem jutott :(”
 • 6. Mozimasiniszta 2013. március 23. 13:54
  „4#-es ! ekkora észt ! spirituszban kellene tartani...”
 • 5. RowarAtkinson 2013. március 23. 11:47
  „Kőkeményen megbírságolni az összes mocskolódó bal-libest.”
 • 4. _csutak_ 2013. március 23. 11:36
  „Igaza van a bírónak!
  A Neonácik egy jól körülírható eszme hívei.
  A jobbik pedig a ráutaló jelek alapján vélelmezhetően Orbán hadserege.
  Mert ugye a 2002 után szervezett polgári sörök egyikét vezette Vona Gábor,
  aki aztán vélelmezhetően nem önfejéből kipattant szikra alapján Jobbik néven pártot alapított.
  Sajnos a Diveide et impera (oszd meg és uralkodj!) nagyon megy Orbánnak:(”
 • 3. pachakuti 2013. március 23. 11:26
  „Karsai Efraim Zuroff és Ellie Wiesel legjobb magyar tanítványa.”
 • 2. balihoho 2013. március 23. 10:14
  „Őszintén szólva, én a jobbikban hatalmasat csalódtam!”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. március 23. 07:30
  „Nna...szépen vagyunk ! a balfertály, a mocskolódását tudományos vélemény-nyilvánításnak álcázza !
  ja... a hasonszőrű történészek "áldásos" munkássága folytán lettek a kunbélák, károlyi-félék, rákosi, biszku stb. a nemzet minta (állat) példányai...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Működik a kormány akcióterve

Januárban több mint 600 ezer állás megtartását segítették a munkahelyvédelmi akcióterv év eleje óta élő adókedvezményei. Tovább olvasom