Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Eltűnnek a ˝hajléktalanok˝ Debrecen belvárosából

Véget ért Debrecen belvárosában a Házon kívül című köztéri kiállítás, amely hajléktalanokat ábrázoló szobrok segítségével hívta fel a figyelmet a súlyos társadalmi kérdésre.
Jens Galschiot dán művész 13, bronzból készült életnagyságú szobrát egy rendhagyó kísérlet révén állította ki a Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem), valamint a városi hajléktalanok ellátásáért felelős Refomix Kft.

Gulyás Gábor, a Modem igazgatója keddi sajtótájékoztatóján kifejtette: a kísérlet az volt, hogy a művészet egy olyan ágát jelenítsék meg, amely társadalmi témát dolgoz fel. Szerinte a hasonló irányultságú - társadalmi vagy politikai kérdéseket feszegető - kiállítások azért is számítanak ritkaságnak Magyarországon, mert azok rögtön egyfajta "szekértáborok közötti harcot" eredményeznek.

Az igazgató az MTI kérdésére elmondta: a Modem igyekszik a jövőben is legalább évente egy tárlat erejéig felvállalni hasonló kérdések közvetítését. "Nem a botránykeltés a célunk egy-egy problémának a művészeten keresztüli megjelenítésével, csupán egy új eszközt kínálunk a kérdés körbejárására" - mondta. Megítélése szerint külön előnye volt a kiállításnak, hogy szabadtéren rendezték meg, így a Modem állandó közönségén túl másokhoz is eljutott.

"A művészet eszközével igyekeztünk ráirányítani egy súlyos társadalmi problémára a figyelmet. Amennyiben a realisztikus szobrok legalább bizonyos kérdések feltevésére sarkallták az embereket, már sikeresnek mondható a tárlat" - fejtette ki Gulyás Gábor.

Hozzátette: kizárólag adminisztratív eszközökkel nem lehet segíteni a hajléktalanság problémáján. Utalt arra, hogy Debrecen belvárosában éppen a kiállítás megnyitásának a napján tiltotta meg az önkormányzat a koldulást, "így bizonyos helyeken, a turisták előtt az láthatatlanná válik, de meg nem oldódik".

Szemerédy Zsolt, a Refomix Kft. ügyvezető igazgatója a kiállítás nagy sajtóvisszhangját emelte ki, továbbá azt, hogy az egy igen hasznos szakmai párbeszédnek is apropót adott. Ennek fő témája az volt, miként lehet a hajléktalanokat az ellátórendszerből visszavezetni az önálló életbe.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2010. július 28. 15:32
    „Kósa kioszt egy két pofont és a reménytelen éhező hajléktalanok tudomásul veszik,hogy őnáluk már új rend a divat..a másik zabrás meg röhög a markába..ők barátok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészeti napok Nagycenken

Gazdag képzőművészeti és zenei élményt kínál a XII. nagycenki művészeti napok szombaton nyíló… Tovább olvasom