Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Elvetette a Ház a vármegye elnevezést

Az Országgyűlés elfogadta a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához beérkezett, az úgynevezett támogatott sorban szereplő módosító indítványokat.
Így kikerült a javaslatból az a kitétel, hogy az alaptörvény végén feltüntetik az igennel szavazó képviselők nevét. Bekerült viszont, hogy 15 tagúra bővül az Alkotmánybíróság, amely akkor kaphatja vissza költségvetési és adókérdésekben tavaly novemberben korlátozott hatáskörét, ha az államadósság mértéke a GDP 50 százaléka alá csökken.

A támogatott sor elfogadásával a kormány és a képviselők negyede mellett az alapvető jogok biztosa is kezdeményezhet utólagos normakontrollt az Alkotmánybíróságnál. Szerepel az elfogadott módosítások között az is, hogy Magyarország hivatalos pénzneme a forint, a termőföld és a vízkészlet mellett az erdők, illetve a honos növény- és állatfajok is a nemzet közös örökségét képezik, amelyek védelme az állam és mindenki kötelessége.

Alkotmányos joggá emelkedik az ön- és a tulajdonvédelemhez való jog, és bekerülhet az alaptörvénybe, hogy tényleges életfogytiglani büntetés csak szándékos, erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabható ki.

Elfogadták a képviselők azt az indítványt is, amely az alaptörvényben rögzíti, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése. (Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke hétfőn levélben kérte Orbán Viktor kormányfőt, vesse latba tekintélyét, hogy az Országgyűlés ne fogadja el a javaslatot, amely szerinte megalázó, szakmailag nem indokolható, hatályba lépése az ügyek tízezreinek átszignálásához, az állampolgárok és a gazdasági szervezetek jogvitáinak jelentős elhúzódásához, növekvő jogbizonytalansághoz vezet.)

A voksoláson az MSZP és az LMP képviselői - az alkotmány vitájához hasonlóan - nem vettek részt.

A frakciók több indítványról külön szavazást kértek. Így például arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökét hat évre nevezheti ki az államfő, akinek feladata lesz az a jegybank alelnökeinek kinevezése is.

A képviselők elfogadták a fideszes Lázár János és a KDNP-s Harrach Péter módosító indítványát, amely kimondja, Magyarország területe megyékre, városokra és községekre tagozódik. Erről - a vármegye elnevezés használatának elvetéséről - a Fidesz kérésére külön szavazással döntött a Ház.

A Jobbik név szerinti szavazást kért arról a javaslatáról, amely a termőföld és az ivóvízkészlet kizárólagos magyar tulajdonban tartását kezdeményezte. (A voksolás közben a jobbikos Novák Előd úgy adta le szavazatát, hogy előtte azt mondta: "a hazaárulókkal szemben megvédem a magyar földet". A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János ezt a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja nevében visszautasította.) Az indítványt a kormánypártok nem támogatták, ahogy más jobbikos indítványokat sem.

Az előterjesztők nevében mondott zárszavában Gulyás Gergely (Fidesz) úgy fogalmazott: ez az Országgyűlés minden eddigi Országgyűlés célkitűzését fogja most valóra váltani azzal, hogy egy új alaptörvényt fogad el. Az új alkotmánnyal érhetők el olyan lényeges politikai célok, mint a választójog reformjával a kisebb létszámú parlament létrehozása, az önkormányzati rendszer átállítása, az úgynevezett második és harmadik generációs állampolgári alapjogok alkotmányos bővítése, valamint a gazdasági alkotmányosság erősebb megalapozása - sorolta. Összességében megmarad a magyar közjogi hagyományoknak megfelelő parlamentáris demokrácia.

Az Országgyűlés jövő hétfőn fogadhatja el a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatát, amelyhez már csak zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújthatnak be a képviselők.

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn napirend előtt kifejtette véleményét a készülő alaptörvényről.

Úgy vélte, Magyarországnak szüksége van rá, hogy húsz évvel a rendszerváltás után éljen a történelmi lehetőséggel, és a társadalomban érezhető elvárásnak megfelelve megalkossa új alaptörvényét, szinte utolsóként a volt szocialista államok között.

Mint kiemelte, a hatályos magyar Alkotmány - évszámát tekintve - az 1949-es esztendő bélyegét viseli magán. Schmitt Pál fontosnak és üzenetértékűnek érzi, hogy Magyarország alaptörvénye ezentúl azt az évszámot viseli majd, amikor az ország először tölti be az EU soros elnöki tisztét.

Az államfő sajnálatosnak tartja, hogy a képviselők közül néhányan távol maradtak az alkotmányozás folyamatától, és a Parlament falain kívülről akarják megmondani, mit szeretnének látni a készülő alaptörvényben. Hozzátette: nagyon reméli, hogy a részleteket szabályozó sarkalatos törvényeknek már minden képviselő társalkotója lesz. Hiszen bármekkora is egy kormánypárti többség, az előkészítő vitákban minden érv, minden hozzászólás egyenértékű, minden jó gondolat a közös építmény sarokkövévé válhat - tette hozzá.

Schmitt Pál megköszönte azoknak a képviselőknek a munkáját, akik az alkotmánytervezet vitájában részt vettek, valamint megköszönte minden magyar embernek a "felelősségteljes gondolkodást", akik kinyilvánították véleményüket a készülő alaptörvényről.

Az MSZP szerint április 11-e, az 1848-as áprilisi törvények szentesítésének évfordulója idén a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatához érkezett módosító indítványok elfogadásával fekete nap lett, amely a jogok kiterjesztése helyett jogszűkítést hoz, nemzeti egység helyett a nemzetet megosztó új konfliktusokat teremt. Lendvai Ildikó közleményében az áprilisi törvényeket és a kormánypárti alaptörvény-javaslatot szembeállítva kifejtette, hogy amíg az előbbi bevezette a közteherviselést, az utóbbi bebetonozza az igazságtalan adórendszert. Szóvá tette, hogy amíg 1848 áprilisában eltörölték az úriszéket és a feudális bíráskodást, 2011-ben "megtámadják a bíróságok és az Alkotmánybíróság függetlenségét, csökkentik az állampolgárok jogorvoslati lehetőségeit".

Olvasóink írták

 • 4. babar 2011. április 13. 08:27
  „Pedig már kezdtem megszokni! Na jó! Mégsem!”
 • 3. queenmargareth 2011. április 12. 12:12
  „azért a vármegyével ne essünk már át a ló túloldalára, komolyan.”
 • 2. N.P. 2011. április 12. 10:20
  „Besenyő_Pistabácsi 2011.04.12. 07:40

  "Huhh, akkor valószínű megúsztuk a király koronázást is! :)" - igen, mert Kormányzó lesz!”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2011. április 12. 07:40
  „Huhh, akkor valószínű megúsztuk a király koronázást is! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányosak az államháztartási jelentések a kormany.hu-n

Egy ideje nem érhetők el a kormányzati portálokon - a nemzetgazdasági tárca saját honlapján, illetve… Tovább olvasom