Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Ennyit kereshetnek a parlamenti képviselők

A képviselők havi bruttó 750 ezer forintot kapnának, más pénzbeli juttatásra viszont nem volnának jogosultak a Fidesz tervezete szerint.
A helyettes államtitkárokéval megegyező összegű - jelenleg csaknem havi bruttó 750 ezer forint - tiszteletdíjat kapnának, más pénzbeli juttatásra viszont nem volnának jogosultak jövő szeptembertől a parlamenti képviselők a javadalmazási szabályok átalakításának fideszes tervezete szerint.

Választókerületi pótlék helyett üzemanyagkártyát kapnának a honatyák, a budapesti lakóhellyel nem rendelkezők lakhatásáról az Országgyűlés Hivatala gondoskodna.

A kedden az MTI birtokába került dokumentum szerint a koncepció célja, hogy átlátható javadalmazási rendszert hozzon létre, kizárja a visszaéléseket, és méltó munkakörülményeket teremtsen a parlamenti képviselőknek.

Egyszerűsödne a képviselők javadalmazása. Mint Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője korábban bejelentette: a jelenleg tiszteletdíjból, választókerületi pótlékból és lakhatási támogatásból álló javadalmazás helyett a honatyák a helyettes államtitkárokéval megegyező illetményt kapnának. Csökkenne azoknak a tisztségeknek a száma, amelyek után magasabb juttatást vehet fel egy képviselő: a frakcióvezetők és helyetteseik tiszteletdíjon felüli díjazásáról a jövőben a képviselőcsoportok dönthetnének, és úgy is határozhatnának, hogy nem adnak többletjuttatást vezetőiknek.

A parlament alelnökei legfeljebb miniszteri illetményt kaphatnának, míg a jegyzők és a bizottsági elnökök államtitkári díjazásnak megfelelő összeget. A kormányfőnek, a minisztereknek, az államtitkároknak, a kormánybiztosoknak, a kormánymegbízottaknak, a miniszterelnöki biztosoknak és megbízottaknak, valamint a miniszteri biztosoknak, ha egyben képviselők is, választaniuk kellene, hogy a kormányzati tisztségük után járó vagy a képviselői fizetésüket veszik-e fel.

A tervezet értelmében - a jelenleg a választókerületük fővárostól való távolsága alapján meghatározott pótlék helyett - a honatyák üzemanyagkártya használatára lennének jogosultak. A budapesti képviselők havi 2000 kilométer megtételéhez elegendő üzemanyagra jogosító kártyát kapnának.

Vidéki képviselőknél a felhasználható üzemanyag mennyiségét az határozná meg, hogy választókerületük központja milyen távol van a fővárostól. Száz kilométeres távolságig 2500, 101 és 150 kilométer közötti távolság esetén 3000, 151 és 200 kilométer közötti távolság esetén 3500 kilométerre elegendő üzemanyag járna a képviselőknek.

Azok, akiknek a választókerületi központja 201 és 250 kilométer közötti távolságra fekszik Budapesttől, havonta 4000 kilométert tehetnének meg ingyen, 251 és 300 kilométer közötti távolságnál 4500 kilométerre elegendő üzemanyag járna a politikusoknak, míg a legtöbbet, 5000 kilométerre elegendő üzemanyagot azok kapnák, akik olyan választókerületből jutottak a parlamentbe, amelynek székhelye több mint 300 kilométerre van Budapesttől.

Az üzemanyagkártya szolgáltatóját közbeszerzési eljárással választanák ki, a kártya névre szóló volna, és csak egy gépkocsival vehetnék igénybe. Nem kaphatna üzemanyagkártyát az a képviselő, aki egyéb tisztségéből adódóan hivatali gépkocsi használatára jogosult.

Változnának a lakhatási támogatás szabályai is. Azok a képviselők, akik nem rendelkeznek fővárosi lakóingatlannal, és közeli hozzátartozójuk sem, az Országgyűlés Hivatala által biztosított szállásra (hotelszobára, lakásbérletre vagy lakáshasználatra) lennének jogosultak.

A fideszes koncepció szerint a képviselők a jelenlegi egy személyi munkatárs helyett egy politikai tanácsadót és két ügykezelőt alkalmazhatnának, akiknek a munkavégzéshez szükséges irodahelyiséget és annak felszerelését a képviselő választókerületének székhelye szerint illetékes önkormányzat - országos listán megválasztottaknál az Országgyűlés Hivatala - biztosítaná. Az ügykezelők egyikét ugyancsak a választókerület székhelye szerinti önkormányzatnak kellene fizetnie.

Emellett az összes képviselő mobiltelefon-költségét megtérítenék havonta a minimálbér 30 százalékáig, valamint a készülékeket is az Országgyűlés Hivatala adná.

A volt országgyűlési képviselőkre vonatkozó szabályok úgy módosulnának, hogy azok, akiknek megszűnt a mandátumuk, tiszteletdíjuk előző három havi átlagának megfelelő ellátásra volnának jogosult három hónapig. A távozó képviselők eddig tiszteletdíjuk féléves összegére tarthattak igényt.

A dokumentum úgy számol, hogy ha a vonatkozó törvényjavaslatot - amely képviselői önálló indítványként kerül a Ház elé - még az őszi ülésszakon elfogadja a parlament, az új szabályok 2012. szeptember 1-jétől lépnek hatályba. Az Országgyűlés elnökének tiszteletdíjáról és juttatásairól továbbra is külön törvény rendelkezne.
Lázár János Fidesz-frakcióvezető szeptember 23-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutató szisztémájának tartja.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. október 05. 06:25
    „Még a létminimum is sok-nekik.”
  • 1. papsajt 2011. október 04. 18:11
    „az orvosok fizetés normalizálásán nem küzdöttek ennyit.
    Szegény dokiknak továbbra is a betegek adják a fizut, borítékban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt férje lőtte meg

Lőfegyverrel sebesített meg egy nőt volt férje kedd délután Budapesten; a nő nyolc napon belül… Tovább olvasom