Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Erdő Péter: elhúzódik a hittanoktatás kérdéseinek megoldása

A testvéregyházakkal együtt már másfél évvel ezelőtt pontosan szóvá tették észrevételeiket. Ez az idő mostanáig nem volt elegendő egy jogszabályra - mondta a bíboros.
Másfél éve húzódik a hittanoktatással kapcsolatos kérdések megoldása - mondta Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a testület őszi rendes ülése után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Erdő Péter ismertetése szerint a testvéregyházakkal együtt már másfél évvel ezelőtt pontosan szóvá tették észrevételeiket. Ez az idő mostanáig nem volt elegendő arra, hogy egy jogszabályban meghatározzák a kötelező csoportlétszámot, amire óradíjat számolnak, vagy eldöntsék azt, hogy a nyári vakáció idejére kapnak-e fizetést legalább a főállású hittanárok, ahogy a világi erkölcstant tanító kollégáik ezt megkapják - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy ugyancsak nehéz volt megoldani a hitoktatás helyszínére vonatkozó kérdéseket. Ebben most nincs nagy bizonytalanság, ugyanez azonban nem mondható el a hittankönyvekről. Korábban felvetődött ugyanis, hogy azokat ugyanúgy finanszírozza az állam, mint a többi tankönyvet. Ám miután a hittankönyv-rendelések egy része már megérkezett a kiadóhoz, kiderült, hogy más módon lehet csak megrendelni azokat. Ezért volt olyan iskola, amely lemondta a rendelést, mások pedig ennek ellenére fenntartották a könyvek megrendelését.

Úgy fogalmazott: elterjedt az a téves kép, hogy kötelező a hitoktatás, holott éppen ellenkezőleg, Magyarországon a kötelező civil erkölcstan oktatását vezettek be, és csak aki külön jelentkezik felekezeti hittanra, annak van ez a lehetőség.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az iskolai hittanoktatás mostani formáját, szervezeti megoldását nem kérték. "Nem tudjuk, hogy ez számunkra előnyösebb lesz-e az eddigieknél" - tette hozzá.

Elmondta még, hogy az egyházi fenntartású óvodák, iskolák finanszírozási módja sem megoldott, noha ennek rendezését is másfél éve sürgetik. Még mindig újabb és újabb változtatások hangzanak el ebben a témában, annak ellenére, hogy nyár elején az egyházak szakmai képviselői a minisztériumi tisztviselőkkel való egyeztetésben eljutottak ahhoz a formulához, amely elfogadható lett volna minden fél számára - jegyezte meg.

Ehhez képest a nyár folyamán újabb és újabb ötletek jelentek meg, és mindmáig nem világos a finanszírozás módja. Szerinte az egyházak részéről "bizonyos idegesség figyelhető meg", amelynek az az oka, hogy az egyházak köznevelési intézményeinek működési költségei sokszorosan meghaladják az egyházaknak az egyébként rendelkezésre álló teljes költségvetését. Ezért nagyon fontos, hogy időben és világosan meghatározzák a finanszírozás folyamatát.

Olvasóink írták

 • 17. Zotya100 2013. szeptember 06. 23:06
  „Nem tudnának nekem annyit fizetni, hogy hittanra járassam a gyerekemet! Így is elég sok hazugságot, képmutatást lát hall kis hazánkban, mért tetéznénk még ezzel is?”
 • 16. dühös 2013. szeptember 06. 18:38
  „A papoknak a templomokban van a helyük!
  Eddig is lehúztak mindenkit a szertartásokon. Esküvő, keresztelő, temetés, meg csak úgy is... egyházi adóval.
  Hitoktatás eddig is folyt, erőszakkal semmire sem mennek.
  A szülők többsége ateista nevelést kapott, nem érdekli őket a templomi "hókuszpók"...”
 • 15. cselac 2013. szeptember 06. 13:59
  „szatyi: ezt egy szóval sem írtam. Annyit írtál, hogy szerinted a papok hogy kapnak fizetést, én pedig reagáltam rá. Természetesen van havi jövedelme, de annak a bértáblához semmi köze.”
 • 14. queenmargareth1 2013. szeptember 06. 13:48
  „13:) ja, a végén ezt hozzák ki...”
 • 13. szatyi 2013. szeptember 06. 13:36
  „Azt ne mond, hogy nincs havi jövedelme egy papnak!”
 • 12. NP1 2013. szeptember 06. 12:12
  „tucat
  Köszönöm.”
 • 11. cselac 2013. szeptember 06. 11:07
  „szatyi: nem. Semmi ok nem lett volna erre, főleg, hogy ma már nagyon ritka esetben végzi a pap a hitoktatást.”
 • 10. cselac 2013. szeptember 06. 11:05
  „Commander: miért is felháborító? A hitoktatást végző tanárok ugyanolyan pedagógusok, mint bármely más tantárgyat tanítóké. Le lehet söpörni a kérdést, persze, de attól függetlenül ezen pedagógusok helyzete megoldatlan. Ha már az állam kötelezővé tette az erkölcstant és válaszhatóvá a hittant, akkor igenis gondoskodnia kell a megoldáson. Ha tetszik, ha nem. Szerintem az emberek nagy többsége tudna olyan tantárgyat mondani, aminek szerinte nincs értelme, de attól a helyzet nem fog megváltozni. Demagóg kijelentésektől sem.”
 • 9. Commander-V2 2013. szeptember 06. 10:20
  „Eleve hatalmas hiba, hogy a kormány nyomására a Magyar Állam egyházi hitoktatásra közpénzt költ! Adhat ilyesminek helyet, időt, kijelölheti a szerepét az oktatásban de hogy pénzeljen egy ilyen dolgot az felháborító. Másrészt a Kedves Vatikán tele van pénzzel, az egyház alig fizet adót és hatalmas vagyonát kamatoztatva SEMMI SZÜKSÉGE MAGYARORSZÁG PÉNZÉRE. El a kezekkel a kincstártól, papok!”
 • 8. kumisz 2013. szeptember 06. 09:21
  „A bíboros Úr miért nem fordul a "főnökéhez" segítségért?”
 • 7. v.imre 2013. szeptember 06. 09:20
  „Őszintén szólva nem élcelődnék az eminenciás úr panaszain. Nagyon is élő probléma, visszaköszön mindaz a finanszirozási probléma, amelyet korábban a KLIK működése, egyáltalán a szervezeti indokoltsága tekintetében korábban megvitattunk. Az alap probléma itt is az, hogy a KLIK köztisztviselők ezreit vonta el az önkormányzatoktól, miközben otthagyta ugyanazokat az anyag-eszköz-fenntartás ellátás feladatokat az önkormányzatoknál. Amiként tehát elegendő lett volna egy-egy revizor feladatkört elvégző, a költségelszámolás felügyeletét ellátó személyt ültetni az önkormányzati hivatalokba, ahelyett csak káosz keletkezett. Csak azt nem értem, hogy a minisztérium pénzügyi főosztály szakértői miért nem képesek befolyásolni vezetőik döntési mechanizmusát?”
 • 6. mivan? 2013. szeptember 06. 09:12
  „Hittanoktatás kérdéseinek ( hangos nyerítés ) megoldása. Mintha arról vitatkoznánk, hogy jussunk el a Marsra. Az valóban megoldásra váró kérdés!!! De ez!”
 • 5. tucat 2013. szeptember 05. 22:53
  „Nos, Bíboros úr, a hittanoktatással kapcsolatos félreértések ide, a finanszírozás aggasztó gondjai - melyek Isten segedelmével majdcsak megoldódnak - oda, azt azért meg kell hagyni, ügyesen kipányvázták az egyre messzebbre hordó ágyúkkal felszerelt naszádjukat az állam lusta, lassan, az önök naszádja segítségével mégis szélirányba forduló anyahajójához! Bosszantanak ugyan a manővereik szerfelett, ám csodálom, s talán értem is az anyahajóval szövetségben elért, gyors emelkedésüket.
  S ha nem veszi rossz néven, emlékeztetném Eminenciádat, hogy pár napja egy, a Mindenható tiszteletére emelt, pompás bazilikában az állami tanévnyitón egy államtitkár fejezte ki kitűnő diplomáciai érzékkel afeletti örömét, hogy egyre több oktatási-nevelési intézmény kerül egyházi, többnyire katolikus fenntartásba. Sőt, abbéli reményének is bátran adott hangot, hogy ez a kívánatos folyamat a jövőben felgyorsulhat, és egyre több gyermek kaphat a színvonalas oktatás mellett megfelelő - így valahogy mondta - erkölcsi nevelést. Ezért hát, talán nincs is miért aggódnia igazán, az állammal testvérszövetségben, "segíts magadon, Isten is megsegít", bizonyosan meg fogják oldani a problémát. Úgy vélem hát, inkább csak a szerénysége késztette Önt némi, a Mindenhatótól és az örök üdvösségtől távolabb álló világiakat vigasztaló, udvarias panaszra.

  Dicsértessék az intelligencia és a szeretet egyik legcsodálatosabb, a hatalmi önzés oltárán mártírhalált halt hírhozója, Jézus! Miként a többiek is, akik névtelenül hirdették, s hirdetik ma is a szeretet, nem feltétlenül katolikus, és nem is mindig keresztény konvenciójú, akár a féltve szerető, szigorú, embermodell (bocsásson meg, de tudja, a saját képére...) Istent tétován megkerülő, tán nem is ismerő, de valamiként mégis róla, az alfáról és az ómegáról, az élet értelméről és csodás, megismételhetetlen ajándékáról szóló evangéliumát! Kérem, mint Isten országának éber határőrei és talán galaktikus, de bizonyosan legkevesebb földi nagykövetei, tőlük se tagadják meg a mennyországba lépéshez szükséges útlevél kiállítását! Mert félek, ha az emberválogatásuk eredményeként elmulasztják, Valaki, a Vagyok Aki Vagyok, számon kérheti őket is az olykor bosszantóan arrogáns és válogatós hivatalnokaikon! Bár Önök ezt nyilván jobban tudják, hisz naponta többször is beszélnek Vele. Ám az sem kizárt, hogy valamiképpen én is..., ha nem tekinti ezt súlyos istenkáromlásnak Eminenciád. Talán nem, hisz nem azzal álltam elő, hogy messiás vagyok, nem is lehetek, mert egyedül, a többiek nélkül még magamat sem tudnám, nemhogy megváltani, még az itteni árnyékvilágból eltakarítani se. De az is igaz, hogy nem találkoztam még olyan, mások szerint elvetemült földi teremtménnyel, akire ne tudtam volna szeretettel, biztatással rámosolyogni. Tudja, olykor az is felér egy kisebb, féleleműző megváltással a testi-lelki szükséget szenvedőnek, mert tisztán és mélyen érzi: "valaki - ha kis "v"-vel is - elfogad, tán szeret is, fontos vagyok, nem vagyok egyedül".

  Laudetur Jesus et amor!”
 • 4. szatyi 2013. szeptember 05. 17:24
  „Úgy tudom, a papok -eddig is- pedagógusi besorolás alapján kapták a javadalmazást.”
 • 3. pachakuti 2013. szeptember 05. 16:39
  „Erdő úrnak mindenről a finanszírozás jut legelőbb az eszébe? Több szerénységet várnánk a jeles egyházfitól.
  Egyébként, bárcsak ez az eldöntetlen hittanozás lenne az ország legfőbb gondja...”
 • 2. Qllancs 2013. szeptember 05. 16:16
  „Nem támogatom a KÖTELEZŐ ..hittan..erkölcstan "tanítását !
  MERT : aki hithű..és a gyereke is az--azok ma egyházi iskolába járnak ! Államiba NE LEGYEN ilyen !
  Erkölcstan..háááát nem tudom ki írja a tanmenetet ?? Félek ha neki kéne vizsgázni: elbukna !
  Kötelező..mint annó az orosz . DE útáltuk !”
 • 1. queenmargareth1 2013. szeptember 05. 15:23
  „nos, egy újabb "kidolgozott" tákolmány:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: határozottabb fellépés az offshore cégek ellen

A napokban kapja meg a felszólítást újabb nyilatkozat kitöltésére az a 44 ezer pályázó, amely… Tovább olvasom