Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Esztergomban a polgármester ismét visszavonta a költségvetést

Tétényi Éva (független) esztergomi polgármester a képviselő-testület csütörtök esti ülésén ismét visszavonta a költségvetési rendeletet - közölte a testület többségét adó Fidesz-KDNP-frakció pénteken az MTI-vel.
Steindl Balázs frakcióvezető közleménye szerint a döntés következtében befagyasztják az Esztergomnak járó állami normatívát.

Az idei állami támogatás teljes összege még nem ismert, a városnak 2013-ban csak december 16-án lett érvényes költségvetése, akkor a májustól decemberi tartó időszakra visszamenőleg 615 millió forintot kaptak az államtól.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint az előző ülésen Tétényi Éva "ultimátumként jelentette be", hogy ha a képviselő-testület nem járul hozzá, hogy alkalmanként nettó 1 millió forintos keretösszegig maga dönthessen az önkormányzat pénzének felhasználásáról, megakadályozza a költségvetés elfogadását.

Miután ezt a Fidesz-KDNP-frakció nem támogatta, a polgármester akkor is az előterjesztés visszavonásával akadályozta meg, hogy szavazni lehessen a költségvetésről - idézte fel a frakcióvezető.

Steindl Balázs közölte: a mostani ülésre olyan módosítást nyújtottak be, amelynek értelmében a város vezetője nem alkalmanként, hanem évente 1 millió forintig rendelkezhet szabadon a költségvetési forrásokkal, de ezt a polgármester nem fogadta el, és ismét visszavonta az előterjesztést.

Tétényi Éva az MTI-nek pénteken elmondta, az egymilliós keretösszegre napi városüzemeltetési feladatok miatt, a közmunkások foglakoztatása miatt van szükség, utólagos elszámolás mellett. Emlékeztetett arra: amíg nincs érvényes költségvetés, a korábbi év büdzséjének időarányos részével a polgármester gazdálkodhat, ahogy ez 2013-ban is történt.

Úgy fogalmazott: "Már csak öt- hat hónapot kell kihúzni, aztán felállhat egy normális testület egy normális polgármesterrel, aki lehetek én is, és rendeződhet a helyzet".

A polgármester elmondása szerint a csütörtöki ülésen elődje, Meggyes Tamás kijelentette, hogy a Fidesz-KDNP-frakció minden további nélkül megszavazhatná a tételenkénti egymilliós keretösszeget, mivel tavaly a városvezető térvényes költségvetés híján kilencmilliárd forinttal gazdálkodott önállóan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigarettacsempészeket fogtak el Barabáson

Kilenc csempészt 30 millió forint értékű cigarettával fogtak el a határrendészek. A hőkamera segített. Tovább olvasom