Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

EU-csúcs a gazdaságélénkítésről és a klímavédelemről

Az Európai Unió csütörtök délután kezdődött kétnapos csúcstalálkozóján a gazdasági recesszió enyhítésének eszközeiről és a klímavédelemről próbálnak megállapodásra jutni.
Több a vitás pont azonban a csúcs történelmi jelentőségű másik témájában, a klímavédelemben. Az Európai Unió elkötelezte magát, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok 1990-es kibocsátásának szintjét, 20 százalékkal növeli az energiahatékonyságot és biztosítja, hogy az energiaszolgáltatás 20 százaléka megújuló energiaforrásból legyen. A gond az uniós szolidaritás körül van. Míg a vállalás az EU egészére vonatkozik, a végrehajtásban lehetnek eltérések. A kérdés, milyen arányban vegyék figyelembe a tagállamok eltérő érdekeit, nemzeti sajátosságait és fejlettségi szintjét.

Az EU új tagállamai azt szeretnék, ha a nemzeti vállalások tükröznék azt az erőfeszítést, amelyet 1990 és 2005 között tettek a környezetvédelemben. Ezért, míg az uniós vállalás 2005-öt tekinti viszonyításnak, addig az újak azt tekintenék méltányosnak, ha 1990 lenne a kiindulási szint. A kompenzáció egyik lehetősége a károsanyag-kibocsátás kvótarendszerének módosítása. Az eredeti javaslat szerint az Európai Bizottság a tagállamok részére meghatározott számú kibocsátási kvótákat ad, amelyeket az energiaigényes cégek egy árverési mechanizmusban értékesíthetnek, legalábbis, ha környezetbarát technológiájuk miatt kibocsátási fölöslegük lenne. A vita most arról folyik, hogy az új tagállamok esetleg extra kvótákhoz juthatnak.

Ezt az álláspontot Magyarország javaslatára hat új tagállam képviseli. Az Európai Néppártok vezetői a brüsszeli csúcs előtt igyekeztek összehangolni álláspontjukat. Olaszország ugyan továbbra is azon a véleményen van, hogy a gazdasági válság idején helytelen túlvállalniuk magukat a tagállamoknak, inkább halasztani kellene a kötelezettségvállalást. Silvio Berlusconi kormányfő azonban határozott ellenállásba ütközött német és francia kollégái részéről, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy Európának akár egyoldalúan is felelősséget kel vállalniuk a klímavédelemben.

Orbán Viktor, a FIDESZ elnöke nem szólalt meg a vitában, mint később brüsszeli tudósítóknak elmondta, nem akar ellentmondásba kerülni a magyar kormány, a magyar ipar érdekeivel. Mivel a cél, hogy az Európai Parlament (EP) a jövő héten első olvasatban szavaz a klímavédelmi csomagról, arra kérte a FIDESZ EP-frakciójának vezetőjét, Szájer Józsefet, hogy ismerje meg a magyar kormány álláspontját, azt képviseljék a jövő heti szavazáson.

Orbán elmondta, hogy továbbra is azt gondolja, hogy a magyar gazdaság élénkítésének adó- és kamatcsökkentésre van szüksége. Egyúttal sürgette a pénzügyi tárcát, hogy egy hónapra mérsékelje az áfa visszatérítésének rendszerét, mert a mai gyakorlat szerint ez akár egy évig is elhúzódhat, ami ellehetetleníti a kis- és középvállalkozásokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A móri bankrablónak a legsúlyosabb büntetést kérte az ügyész

A legsúlyosabb büntetést, fegyházban letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztést kért az ügyész a… Tovább olvasom