Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

EüM: nőtt a háziorvosok finanszírozása

A munkáltatói terhek és a háziorvosi praxisok bevételének csökkenése egyenlegeként is több forrás marad a háziorvosoknál - közölte az Egészségügyi Minisztérium pénteken; a tárca felhívta a figyelmet: szerződésszegést követ el az a háziorvos, aki nem látja el betegeit.
A minisztérium tájékoztatása szerint 2002 óta 70 százalékkal nőtt a háziorvosok pénze; a felnőtteket ellátó háziorvosi praxisok finanszírozása 2002-ben havonta átlagosan 460.400 forint volt, ez az összeg 2010-ben átlagosan 781.600 forintra, a házi gyermekorvosi praxisoké 2002-ben átlagosan 496.400 forintról 789.100 forintra, a vegyes háziorvosi praxisoknál 549.100 forintról 899.300 forintra változott.

Az egészségügyi tárca közlése szerint az idén januártól bevezetett adó- és járulékcsökkentés, azaz a munkáltatói terhek mérséklése kapcsán az egy háziorvosi praxisra jutó kiadás átlagosan 23.000-26.000 forinttal csökkent, ehhez képest a háziorvosi praxisok bevétele átlagosan 20.000 forinttal mérséklődött, tehát a praxisoknál több forrás marad.

Továbbá a 2010 második félévétől bevezetendő minőségi indikátorrendszer alapján a jól teljesítő, munkájukat minőségi színvonalon ellátó háziorvosok többletfinanszírozásban részesülnek, amelynek kerete 2 milliárd forint.

A Népszabadság pénteki számában megjelentek szerint egyéni tiltakozó akciókkal reagálnak a háziorvosok arra, hogy a kormány csökkentette a praxisok finanszírozását. Eddig tucatnyi körzetben állította le az orvos az autóját, kapcsolta ki a mobiltelefonját, válaszul a kabinet lépésére.

Egy háziorvos a lapnak elmondta: ő már jelezte az ÁNTSZ-nek és az Országos Mentőszolgálatnak is, hogy a sürgős eseteket - ha nem a rendelőjében éri a hívás - nem tudja ellátni, gyalog nem tud gyorsan a helyszínre érni, ezért minden ilyen esetben a mentőkre hárul az ellátás. Hozzátette, hogy a gépkocsi nem tartozik a feltétlenül biztosítandó orvosi eszközök körébe, s miután a közfinanszírozás már évek óta nem pótolja még az infláció okozta veszteségeket sem, nem marad más választása, mint hogy takarékosabban üzemeltesse a körzetet.

Az Egészségügyi Minisztérium emlékeztet arra, hogy egy idevágó kormányrendelet értelmében az egészségbiztosítóval szerződésben álló orvos napi nyolc órában köteles a betegek rendelkezésére állni. Ez alatt az időszak alatt minden olyan esetet el kell látnia, amellyel betegei hozzáfordulnak. Amennyiben a beteget állapota miatt otthonában kell ellátni, háziorvosa köteles az ellátást biztosítani. Ha tehát a háziorvos szükség esetén nem keresi fel a betegeket, vagy nem áll a betegek rendelkezésére, akkor vét a jogszabályok ellen, és szerződésszegést követ el.

Ehhez hozzáteszik, a kártyapénzen felül területi kiegészítő díjazásban részesülnek a háziorvosok, hogy a hozzájuk tartozó betegeket el tudják látni. Ennek a havi összegnek a mértéke attól függ, hogy az orvos milyen területi adottsággal rendelkező praxist lát el.

A tárca közlése szerint a költségvetésben a háziorvosi kassza idén 77,9 milliárd forint, szemben a tavalyi évi 77,6 milliárd forinttal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Nyakó a párttársait próbálja tisztára mosni

Nyakó István szánalmasan próbálja tisztára mosni szocialista párttársait, Laboda Gábort és Kránitz… Tovább olvasom