Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Euróhamisítók előzetesben

Álnéven terjesztette a Bulgáriában gyártott hamis 100 eurós bankjegyeket Európa több országában, köztük hazánkban is az a két jugoszláv férfi, akiket Sopronban fogott el a rendőrség.
illusztráció
A megyei rendőr-főkapitányság fogdájában jelenleg előzetes letartóztatásban lévő párosnál – egyikük emberölés miatt ült börtönben hazájában, de megszökött – 13 darab hamis 100 euróst találtak. Valódi pénz is volt náluk, 4 ezer eurót, továbbá svájci frankot és némi forintot foglaltak le tőlük.

Alaposan feltételezhető, hogy a nemzetközi banda, akikhez a két férfi is tartozhat, Nyugat-Európát is megszórta a közepes minőségű hamis pénzzel. Erre enged következtetni, hogy Németországban 360 darab, míg Ausztriában 110 darab hamis euró felbukkanása miatt indított nyomozást a helyi rendőrség.
Az ügyben a főkapitányság vizsgálati osztálya folytatja a nyomozást. A részletekről Farkas Gábor alezredes, vizsgálati osztályvezető tájékoztatta a Kisalföldet.
– Pénzhamisítás alapos gyanúja miatt folytatunk nyomozást két jugoszláv állampolgár ellen, akik tavaly egy panzióban két darab hamisgyanús százeurós bankjegyet váltottak be. Ezt követően nem sokkal a soproni kollégák elfogták őket. Adataikat semmilyen irattal nem tudták igazolni, de az elsődleges intézkedések során megállapítottuk, hogy mindketten hamis nevet és személyi adatokat közöltek – tudtuk meg Farkas Gábortól.
Az alezredes elmondta, hogy a két férfi – akik akkor még Lukic Luka és Novakovic Boro néven voltak ismertek – ujjlenyomatát megküldték a jugoszláv hatóságoknak. A visszajelzés szerint azonban ilyen személyek nem léteznek, viszont az ujjnyomok az első esetben D. Landolachoz tartoznak, míg a másik férfi valójában S. Petrovic. Landolac ellen a korábbi években már több büntetőeljárás is volt Magyarországon, míg Petrovic tavaly július 6-án szökött meg a Jugoszláviában lévő pozareváci börtönből, ahol emberölés miatt töltötte büntetését.
– A nyomozás során azt is megállapítottuk, hogy a két férfi az ország több pontján váltott be hamis eurót, egy miskolci és egy gárdonyi esetben a sértettek konkrétan felismerték őket. A nyomozás jelenleg is folyamatban van, felvettük a kapcsolatot a német és az osztrák nyomozóhatóságokkal is. A keletkezett nyomozati iratokat a közeljövőben vádemelési javaslattal átadjuk az ügyészségnek – tájékoztatta lapunkat Farkas alezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkáltató fizeti a szemüveget

Kevés munkáltató van tisztában azzal, hogy milyen kötelezettségei vannak a képernyő előtt ülő… Tovább olvasom