Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Európa-szerte drágulhat a liszt és a takarmány

Európa-szerte drágulhat a liszt és a takarmány az elmúlt hetekben tapasztalt perzselő hőség miatt - vélik hamburgi gabonakereskedők. Mindamellett a kereskedők úgy látják, hogy a drágulás valószínűleg nem lesz tartós, mert jelentősek a gabonakészletek.
Európában 25 százalék körüli mértékben emelkedett a gabonafélék ára az elmúlt hetekben, mert szárazság tizedelte a termést Nyugaton és Keleten egyaránt még a betakarítás megkezdése előtt.

Pénteken az irányadónak számító párizsi gabonatőzsdén egy tonna búza ára elérte a 178 eurót, miközben a nagy hőség beállta előtt még igen kedvező volt a kilátás, és 110-114 eurós árral számoltak a malmok. Ez a drágulás a malmosok szerint elkerülhetetlenül meg fog jelenni a liszt árában is.

Ugyanakkor ágazati szakemberek nem számítanak arra, hogy a kenyér ára is felmegy, mert Európa legnagyobb részén az energia és az élőmunka teszi ki a kenyérgyártás költségeinek 90 százalékát.

A takarmány azonban minden valószínűség szerint drágulni fog, mert a rendkívüli szárazságban kiégett a fű - mintegy 50 százaléka tönkrement -, emiatt kevesebb lesz a széna. A nagy forróságban az állatokat inkább bent tartották az istállókban, ami megnövelte a szalmafelhasználás költségeit.

Mindent egybevetve a gazdák úgy látják, hogy egy-másfél eurócenttel emelkedhet egy liter tej előállítási költsége.

Európai tejtermelők legutóbb Európa-szerte egységesen literenként legalább 40 centes felvásárlási árat követeltek Brüsszelben. Jelenleg ennél általában alacsonyabb az ár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajóbaleset: Eltemették a 20 éves fiút is

Több százan kísérték utolsó útjára pénteken Jánossomorján azt a 20 éves helyi fiút, aki két héttel… Tovább olvasom