Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Évet értékelt Gyurcsány Ferenc

Új ellenzéki stratégiára van szükség - mondta a volt kormányfő kilencedik évértékelő beszédében.
Gyurcsány Ferenc szerint új stratégiára van szükség, mert a demokratikus ellenzéki erők még nem állnak készen egy győzelemmel végződő választási küzdelemre. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kilencedik évértékelő beszédében, kedden Budapesten egy választási szövetség létrehozását sürgette az ellenzéki oldalon.

"Ha így folytatjuk, egy év múlva nem Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila lesz a miniszterelnök, hanem Orbán Viktor" - kezdte egyórás szónoklatát az egyik budapesti szálloda konferenciatermében a korábbi miniszterelnök, hozzátéve: ez annak ellenére így van, hogy minden eszköz rendelkezésre állna a kormány leváltásához.

Évet értékelt Gyurcsány Ferenc. Fotó: MTI (galéria)

Mégis - mondta - az Orbán-kormánnyal szemben álló demokratikus sokaság képtelen volt megszervezni önmagát, képviselői még nem állnak készen egy győzelemmel végződő választási küzdelemre. "Eddigi teljesítményünknél lényegesen több kell" - állapította meg.

Gyurcsány Ferenc ismét megfontolásra ajánlotta, hogy március 15. legyen a demokratikus ellenzék közös erődemonstrációja. Ezután egy széles körű választási szövetség létrehozását sürgette úgy, hogy őszre állapodjanak meg annak vezetőjéről, a közös jelöltekről és programról.

Megjegyezte azonban, nem szükségszerű, hogy a választási szövetség minden tagja részese legyen a későbbi kormánykoalíciónak is. A szocialisták nélkül nem lehet elképzelni az új kormányt, az viszont nem egyértelmű, hogy a DK-nak is részt kell vennie a kormányzásban 2014 után - közölte.

A volt kormányfő ugyanakkor arra intett, ha a sokszínű demokratikus ellenzék kis többséggel győz, és nem teremti meg a közös kormányzás feltételeit, az új koalíció tiszavirág életű lesz, hamar meg fog bukni.

Az MSZP és az SZDSZ koalícióját sokan veszekedősnek látták, de "maga volt az unalmas egyszínűség" ahhoz képest, ami 2014 után jöhet - jelentette ki. Szerinte a közös kormányzás feltételei közé tartozik, hogy a demokratikus ellenzéki oldalon vállaljanak a jelenleginél nagyobb szolidaritást egymásért, és mindenki tegyen különbséget az 1990 és 2010 közötti időszak hibái és "Orbán önkényének bűnei" között.

E feltételek közé sorolta, hogy nem szabad kiegyezni a jelenlegi jobboldallal, mert aki "kiegyezik a jobboldal alapvetően fajelméletes nemzetkoncepciójával, utat nyit a náciknak". Hozzátette: nem állítja, hogy a Fidesz náci párt lenne, de a kormánypárt mentalitása és gondolkodása szerinte "utat nyitott az újnáciknak".

Szerinte veszélyt jelent az is, hogy a következő kabinetnek az Orbán-kormány által kinevezett közjogi tisztségviselőkkel kell együttműködnie. "Én láttam, hogy milyen, amikor tombol a csalódott jobboldal, amikor az államigazgatás egy része szembejön a kormánnyal. El tudom képzelni, milyen az, amikor a jegybankelnöktől a legfőbb ügyészig (...) mindenki azon ügyködik, hogy a kormány bukjon" - fogalmazott.

Pártjáról szólva elmondta, mára mind a 106 egyéni választókerületben jelen vannak, körülbelül hétezer tagjuk van, és a tízezresnél kisebb településeken szerinte akcióképesebbek az MSZP-nél. Hozzátette, nehéz pontosan megmondani támogatóik számát, de biztos abban, hogy 2014 után a DK erős és stabil parlamenti résztvevő lesz.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy Magyarországon ma szerinte önkényuralom van, mert az alkotmányos szabályok helyett kizárólag Orbán Viktor akarata érvényesül. A kormánypártok legújabb alkotmánymódosító javaslata még a mérsékelt jobboldaliakat is meg kell hogy győzze: nincs jogállam, mert a kormány saját érdekei szerint alakítja át jogi kereteket - hangsúlyozta.

Évet értékelt Gyurcsány Ferenc. Fotó: MTI (galéria)

Beszédében - amelyet nem pulpitus mögül, hanem minden oldalról székekkel körülvett porondon mondott el - az ország állapotáról kifejtette, sokan elveszítették minden reményüket, a gazdaság teljesítménye csökken, nincsenek új munkahelyek, több mint 300 ezer állástalan ember maradt ellátás nélkül, csökkennek a reálkeresetek, a fogyasztás, és hiányoznak az új beruházások.

Gyurcsány Ferenc hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy koncepciós perek folynak, így "tisztességtelen és hazug vád" alatt tartják két korábbi miniszterét, Szilvásy Györgyöt és Szabó Pált, valamint Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját.

Nagy taps fogadta azonban, amikor - a nyomozás megszüntetésére hivatkozva - arról számolt be, a napokban bebizonyosodott, hogy "aljas, tisztességtelen rágalom" volt, hogy 2006 őszén kormánya tagjai, köztük ő maga, törvénytelen eszközök használatára biztatták volna a rendőrséget.

A rendezvényen ott volt mások mellett Bárándy György ügyvéd, Balázsovits Lajos és Beregi Péter színművész, Heller Ágnes filozófus. Az MSZP képviseletében megjelent Horváth Csaba alelnök és Molnár Zsolt, a szocialista párt budapesti elnöke is, akiket Gyurcsány Ferenc külön köszöntött. Utalt arra, hogy noha voltak vitái a szocialista párt vezetőivel, ezek miatt végül el is hagyta az MSZP-t, s a nézetkülönbségek egy része máig fennmaradt, eszébe sem jut, hogy nyilatkozataival gyengítse, hiteltelenítse akár a szocialista pártot, akár az Együtt 2014-et, mert a legfontosabb célban, a kormányváltásban egyetértenek.

KDNP: az ország a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány súlyos örökségét nyögi

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint Gyurcsány Ferenc a 2012-es évet értékelő keddi beszédében az Orbán-kormány hibáiról beszél, miközben az ország azt "a súlyos örökséget nyögi", amelyet a Gyurcsány-Bajnai vezetésű kormányok akasztottak a nyakába.

A kisebbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében példaként említette az ország egykori vezetői által "nyakló nélkül felvett hiteleket" vagy akár a sokszorosra nőtt rezsiköltségeket.

Gyurcsány Ferenc önkényuralmat, reménytelenséget emleget, miközben a leghazugabb módon bélyegzi fajelméletes koncepcióval a jobboldalt. Nácikkal riogat és életteret emleget - írták, hozzátéve: veszélyes húrokat penget a bukott kormányfő mindezzel, s a pillanatnyi politikai haszon eléréséért, úgy látszik, semmitől sem riad vissza.

A volt miniszterelnök ellenzéki összefogást, új kormányzást sürget: régi ideológiával, régi pártkatonákkal, régi módszerekkel - állapították meg.

Kiemelték: a KDNP egyetért azzal, hogy mindenkinek tennie kell azért, hogy egy jobb Magyarország épüljön, ez minden állampolgárnak kötelessége is. Nem mindegy azonban, hogy hosszú távon, nemzeti érdekekben gondolkodva vagy rövid távú politikai sikereket hajszolva képzeljük-e el az ország jövőjét megalapozni.

A Fidesz-KDNP szövetség mindent megtesz, hogy megvédje az embereket a heves kirohanásokat sem nélkülöző Gyurcsány Ferenc rögeszméitől - zárul a kommüniké.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. fenyő 2013. február 21. 10:49
  „25.Gondolom jól ismeri a kannás bor hatását ? Vagy úgy genetikailag van rákattanva Gy.F. ...re ? Vagy téli álmát aludta a Gy. éra alatt ? Komoly érv kell ? Tudja, ő volt az és az elvbarátai, akik a nemzetközi pénzkartell kezére játszották az ország monetáris és fiskális jogait.
  Idézet Mándoki Andor: Minden magyar kétmilliós eladósításának históriája és rendezése c. cikkéből:
  " ... 2009-ben az adósságunk 3000milliárd Ft, amiben csak a kamat 1000milliárd Ft. 5,8 millió embernek 6500milliárd jutott minimálbérre, nyugdíjra, nettó keresetre , ami csak gyatra, nyomorgó élethez elég. Beruházásra - akkor - 30.000milliárd Ft került és a gazdaság mégsem növekedett. Az életszínvonal romlott, munkahely sem lett több. Vagyis: a felvett hitelek nem a gazdaság fejlesztését szolgálták, hanem pazarló költekezésekre, korrupcióra folytak el. "...
  Figyelmükbe ajánlanék egy másik cikket is. A Magyar Nemzeti Bank: Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon MNB Műhelytanulmányok ( Leleplező 2010.XII/4. )
  Könyv: John Perkins : Egy gazdasági bérgyilkos vallomásaiban arról ír, hogy " A gazdasági bérgyilkosok jól fizetett szakemberek, akik dollármilliárdokat csalnak ki a világ országaitól " (Nemcsak Magyarországtól. )
  Tisztul már a kép? Ezt a helyzetet nyögjük . Függetlenül pártállástól, kortól és nemtől.”
 • 30. Cillit_bang 2013. február 20. 18:52
  „25,Gindolom fáj az igazság......”
 • 29. apa5455 2013. február 20. 17:12
  „Ez a Gyurcsány egy <moderálva>!Valaki írjon már fel neki,egy memóriát javító gyógyszert!”
 • 28. myckie 2013. február 20. 14:56
  „26. zapi
  Lázálmod van! Egy jó pár dicsőséges történést te is kifelejtettél! Lehet, hogy szelektív a tudatod jobbos fele!”
 • 27. myckie 2013. február 20. 14:56
  „26. zapi
  Lázálmod van! Egy jó pár dicsőséges történést te is kifelejtettél! Lehet, hogy szelektív a tudatod jobbos fele!”
 • 26. zapi 2013. február 20. 14:18
  „22-nek.
  Friisíts.
  Az 1956-ot követő három évet,a "dicsőséges 133 nap" utáni éveket-ami erdményezte a trianoni diktátumot,vagy a 2002 utáni 3 évet-a nyakló nélküli hitelfelvételekkel-azért ne hasonlítsd össze az utóbbi 3 évvel.
  Ha a sok bolsinak a bokáját csatttogtatná a szél,Vona miről beszélni.
  A nélkül szánalmas vinnyogásnak értelmezem.....”
 • 25. gondolom 2013. február 20. 13:51
  „Te jó Isten , ennyire nem lehet Orbán feneke piszkos jobbosok, Gyurcsányt alázók , erre telik csak, nincs egy komoly érv? Kannás bort elrakni( fenyő,ciilit bang és a többi) és gondolkodni ha kitisztúl az agy (helye). Gyurcsány az mond amit akar, Orbán szintén , ki a szart érdekli őket.”
 • 24. fenyő 2013. február 20. 12:51
  „Tényleg ! Így egy politikus sem tud beszélni : gyűlölködni, irigykedni, hazudozni, szakdolgozatot hamisítani, eltüntetni. Ismerjük . Na- ná ! De még mennyire !
  Egy szószátyár hablatyoló.”
 • 23. macs 2013. február 20. 12:39
  „21. kormoska,
  ami a sárdobálást illeti, az lassan nemzeti sporttá válik. :-)”
 • 22. zehn 2013. február 20. 12:19
  „Sajnos az elmúlt három év, a magyar történelem egyik legszégyenteljesebb, legsötétebb időszaka.Az ezt megelőző sem volt egy diadalmenet, de legalább nem történt semmi. Viszont amit ez az idióta művel, az már katasztrófa.”
 • 21. kormoska 2013. február 20. 11:57
  „Nagyon nem kellett megerőltetnie magát a témagyűjtéssel!
  A mostani kormány ugyanis tálcán kínálja a támadási felületeket,csak össze kellett ollózni innen-onnan.Fletó egyébként jól látja a dolgokat,más kérdés hogy az ő személyétől minden pártnál tartanak,nem hiszem hogy őt és programját bárki fölvállalná,politikailag elszigetelődött.
  Más kérdés,hogy minden ellenzékben lévő politikus nagyon jól tud kritizálni,ígérgetni de amint kormányra kerülnek 180fokot fordulnak!
  Az emberek kiábrándultak a napi politikából,unják már a sárdobálást-mocskolódást,és eközben az átlag ember egyre rosszabbul él.
  Az álkeresztény KDNP meg inkább meg se szólaljon,a Fidesz nélkül egy mikroszkópikus méretű törpepárt lennének,ugyanúgy mint régen a szadesz,be se jutnának egyedül a parlamentbe.Értjük,tudjuk:Elmúltnyócév,de nagyon-nagyon unalmas ez már,ideje lenne az utóbbi hárommal is foglalkozniuk!”
 • 20. Cillit_bang 2013. február 20. 11:26
  „Az összes szava (?) cáfolható.....
  Önkényuralom, koncepciós perek....Mind, mind kommunista eszközök, amit az ő rokonai és elődpártjai alkalmaztak!
  Azt, hogy megszüntették a nyomozást, nem azt jelenti, hogy ártatlan, csak pont vörös Bárándy ig. min alatt hoztak, olyan törvényeket, amelyekkel politikusok és kegyenceik ki tudnak bújni a jó megérdemelt büntetés alól!!!!!”
 • 19. békaügetés 2013. február 20. 10:46
  „A napi betevőért már nem kell küzdenie,szórakozásnak meg neki ennyi elég!!”
 • 18. Mozimasiniszta 2013. február 20. 10:31
  „11#-es ! Én2 , jó a nick neved ! illik a tudathasadásos jellemhez , ami gyurcsánynak is megadatott...
  ennek bizonysága: arról dumált hogy nem tud összefogni a baloldal, ugyanezért siránkozott tegnap a birkaképű
  libás is - azt viszont a skizofréniájuknak köszönhetően nem veszik észre hogy ennek e egy(két) oka van : Ő(k) !
  Nna...meg aztán a baloldali, szegényeket pártoló (szavazat vadász) kampány csődületét, cca: százötven ember előtt luxushotelekben tartani, szintén a tudathasadás, orvosi esete ! Továbbá jól mutatja az országos politikai jelentőségét is...”
 • 17. MámegintKamu 2013. február 20. 10:16
  „Jelenleg Nem Ő van hatalmon így csak beszél és jól :)
  De a mostaniak alkotása az már tény:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/koltsegvetes_hasra_utessel_a_nullas_budzse_torvenyi_eloirasa_nehez_helyzetbe_hozza_a_telepuleseket/2320786/

  Na ezt mind a narancs (fi.ty.eszes) műve persze lehet mutogatni, de nincs értelme hisz mindenki a saját bőrén tapasztalhatja Viki királyunk és bandája áldásos munkáját szerintem :) :) :( :) :(”
 • 16. maci53 2013. február 20. 10:13
  „8 évig nem tudta ezt Ferenc testvér,most világosodott meg?
  A DK a maga 3%-val be sem jut a Parlamentbe.Jól elvannak,klassz fizuért osszák az észt.
  Itt mindenki sértve érzi magát.”
 • 15. fenyő 2013. február 20. 09:58
  „Két pólusú politizálás? "Igazi " magyar baloldal ? Milyen is lenne az ?!
  Mintha nem emlékeznénk a 2002-2010 közötti, pláne a 89 előtti " két pólusú " politizálásra .
  Gratulálok 12. öregszemnek.”
 • 14. roxper 2013. február 20. 09:30
  „Bármennyire se szeressem meg kell jegyezni jól látja a demokratikus ellenzék jelenlegi helyzetét és kiválóan szónokol, vikikét bármikor lemosná.”
 • 13. zehn 2013. február 20. 07:38
  „Tisztelt Moderátor! A "kedves vezetőt" sem bírja már a nyomdafesték? Ugyan kérem!!!! Ne legyünk már ennyire álszentek!”
 • 12. öregszem 2013. február 20. 07:28
  „"Hé, gyerekek, figyeljetek
  Elmagyarázom a bűvészetet
  Ott lenn a tömegben, ott a helyed
  Kiválaszt és beköti a szemed
  Táncolj körbe, jó bohóc
  Annyira jó, hogy meghatódsz
  Hallod a tapsot, s nagyra nősz
  Ez nagy mutatvány, s újra bedőlsz

  Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek"
  (Sztevanovity Dusán)”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: adót akarunk emelni a gazdagoknak

Az MSZP elnöke szerint az igazságosság, az esélyegyenlőség és a szolidaritás értékei köré épül a szocialisták készülő választási programja. Tovább olvasom