Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Fazekas Sándor: nem indokolt a génmódosított kukorica termesztése

Fontos, hogy a vetés idején a magyar földbe magyar vetőmag kerüljön - mondta a vidékfejlesztési miniszter.
A génmódosított (GMO) kukorica termesztése nem indokolt, sőt újabb kérdőjeleket vet fel annak fényében, hogy Amerikában megjelent az úgynevezett szuperbogár, amely a GMO-kukoricát is károsítja - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Budapesten újságírók előtt.

A miniszter emlékeztetett: az Amerikában megjelent kártevő feltűnése rámutat arra, hogy a GMO kukorica termelése nem járható út, mivel a növényeket nem sikerült mentesíteni a kártételtől. A génmódosított kukorica termelése tehát nem indokolható, mivel nem hordoz előnyöket, sőt újabb kérdőjeleket vet fel - mutatott rá.

Mindennek fényében felértékelődnek azok a hagyományos vetőmagok, amelyek előállításával Magyarországon is egy jelentős ágazat foglalkozik. Magyarország ugyanis a világ ötödik legnagyobb vetőmag-exportőre, Európában pedig a harmadik helyet foglalja el.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: fontos, hogy a vetés idején a magyar földbe magyar vetőmag kerüljön, és arra kérte a gazdálkodókat, hogy a vetéskor a megbízható magyar fajtákat válasszák. Mind a gabona-, mind a zöldségfélék, mind pedig a különböző ipari növények vetőmagjai kiváló minőségben állnak a gazdálkodók rendelkezésére - tette hozzá.

A vidékfejlesztési miniszter az MTI kérdésére válaszolva jelezte: a magyar vetőmag-előállítással foglalkozó szektor potenciálja igen komoly, a terület több tízezer embernek jelent megélhetést.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. szeptember 11. 11:44
    „CSERGEMERGE! Elárultad gőzöd nincs miről beszélsz.Az első mondat első fele tökéletesen ellentmond a másodiknak. Csak egy kérdés : mit tesztek az eddig behozott GM termékkel? Mert ugye a BESZÁLLITÁST semmi nem tiltja. Elárulom tudtommal már van ilyen.Elfelejtettétek megtiltani a mezőgazdasági termékeket behozni? Mert ez ugye nemcsak kukoricában létezik. Vao.”
  • 1. csergemerge 2011. szeptember 10. 23:30
    „Magyarországon a BT-kukorica valóban nem hozna áttörést, még hiperszuperbogár nélkül is. Pillanatnyilag jobbnak tűnik a "GM mentes ország"-image.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek az ötös lottó nyerőszámai! Nyert?

Kihúzták az ötös lottó 36. heti nyerőszámait. Telitalálatos szelvény ugyan nem volt, de a négyesek több mint 1 milliót érnek. Tovább olvasom