Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Februárban fogadhatják el a parkolási törvényt

Megkezdődött a szakmai egyeztetés a közúti közlekedésről szóló törvény módosításáról, amelyet a kormány legkorábban januárban, az Országgyűlés pedig februárban fogadhat el - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) hétfőn.
A KHEM-nek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal együttműködve azért kell előkészítenie a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását, mert az Alkotmánybíróság tavaly novemberi határozata 2010. június harmincadikával hatályon kívül helyezte a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló törvényeknek a közterületi parkolás szabályait rögzítő szakaszait.

A jogszabály szakmai egyeztetése már megkezdődött, míg az együttes javaslat véglegesítése az érintett önkormányzatok, parkolási társaságok és érdekképviseletek véleményét figyelembe véve zajlik majd le.

A KHEM rámutatott: a változtatások bevezetésével országosan egységes módon szabályozza majd a törvény a parkolási díjak meghatározásának kereteit. A módosítás alapján az egyes önkormányzatok e keretek között jelölhetik ki a díjköteles területeket, alakíthatják ki a díjakat és határozhatják meg a szabályozás további pontos részleteit.

A minisztérium még nem közölt részleteket a törvénytervezetről, azonban Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta: a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén tárgyalta a véleményezésre megküldött törvénytervezetet, amely szerint a szaktárca a benzin árához kötné a parkolási díjakat. Az új törvény szerint például az első kategóriába eső várakozási övezetben várakozó személygépkocsi esetében a 95-ös ólmozatlan benzin előző évi átlagárának felét tenné ki egy óra parkolási díja.

Rámutatott: a főváros vezetése támogatja a javaslatot, azonban néhány ponton apróbb módosításokat, részletesebb szabályozást javasol. Ilyen javaslat például, hogy a szabályozás ne terjedjen ki alagútra, aluljáróra, ne vonatkozzon magánutakra.

Olvasóink írták

  • 1. Power 2010. január 12. 11:34
    „Parkolási törvény???
    Hol van a szolgáltatás, amiért az autós fizet? A közterület használatáért közterület-használati díjat kell fizetni, nem parkolási díjat.
    Pénzbeszedés nulla szolgáltatásért saláta törvényekkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt egy ikerpár Ősi községben

Eltűnt egy ikerpár hétfőn a Veszprém megyei Ősi községben; a 11 éves fiúk az iskolából késő… Tovább olvasom